Неприхватљива откупна цијена малине

Берба малине у средњем Подрињу приводи се крају, а узгајивачи већ мјесец дана род предају откупљивачима "на повјерење" јер још није објављена цијена.

Република Српска 16.07.2014 | 09:38
Неприхватљива откупна цијена малине

Откупљивачи су тврдили да откупна цијена неће бити нижа од прошлогодишње када је килограм малине коштао 3,3 КМ, али поједини су ових дана саопштили да она износи 2,7 КМ по килограму, што је изазвало незадовољство узгајивача.

Удружење малинара бирчанске регије "Виламет", највећи произвођач малине у БиХ са сједиштем у Братунцу, упутило је протестно писмо свим откупљивачима и хладањачама воћа на овом подручју, тражећи да најнижа цијена малине не може бити нижа од прошлогодишње.

"Ову цијену сматрамо неприхватљивом и непристојном, тражимо да је ревидирате и да не смије бити мања од прошлогодишње - 3,3 КМ по килограму малине", наведено је у писму које је потписао предсједник Управног одбора Удружења Иван Стојановић.

Малинари су најавили протесте, блокаде хладњача и онемогућавање њиховог рада, истичући да знају метод и начин како да откупљиваче доведу до нерентабилности и затварања.

Узгајивачи истичу да је откупна цијена малине у Србији износила од 200 до 240 динара или 3,4 до четири КМ за килограм малине, те да је видљиво да понуђени износ "нема везе са цијеном у Србији" већ да је очигледно да су се откупљивачи договорили о висини цијене.

Писмо сличне садржине упутили су и предсједници савјета шест сребреничких мјесних заједница, које гравитирају Скеланима, у којима су највећи засади и произвођачи малине у овој општини.

За четвртак, 17. јула, у 11.00 часова заказан је састанак представника Удружења и општине Братунац са откупљивачима ради превазилажења овог проблема, избјегавања протеста и рјешавања овог изузетно важног питања за пољопривреднике ове регије.

Малина са овог подручја највећим дијелом извози се на западно тржиште, а само мањи дио рода у Србију, иако сви откупљивачи тврде да се "везују" за цијену у Србији.

Извор: Агенције
 

Коментари / 0

Оставите коментар