Neprihvatljiva otkupna cijena maline

Berba maline u srednjem Podrinju privodi se kraju, a uzgajivači već mjesec dana rod predaju otkupljivačima "na povjerenje" jer još nije objavljena cijena.

Republika Srpska 16.07.2014 | 09:38
Neprihvatljiva otkupna cijena maline

Otkupljivači su tvrdili da otkupna cijena neće biti niža od prošlogodišnje kada je kilogram maline koštao 3,3 KM, ali pojedini su ovih dana saopštili da ona iznosi 2,7 KM po kilogramu, što je izazvalo nezadovoljstvo uzgajivača.

Udruženje malinara birčanske regije "Vilamet", najveći proizvođač maline u BiH sa sjedištem u Bratuncu, uputilo je protestno pismo svim otkupljivačima i hladanjačama voća na ovom području, tražeći da najniža cijena maline ne može biti niža od prošlogodišnje.

"Ovu cijenu smatramo neprihvatljivom i nepristojnom, tražimo da je revidirate i da ne smije biti manja od prošlogodišnje - 3,3 KM po kilogramu maline", navedeno je u pismu koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora Udruženja Ivan Stojanović.

Malinari su najavili proteste, blokade hladnjača i onemogućavanje njihovog rada, ističući da znaju metod i način kako da otkupljivače dovedu do nerentabilnosti i zatvaranja.

Uzgajivači ističu da je otkupna cijena maline u Srbiji iznosila od 200 do 240 dinara ili 3,4 do četiri KM za kilogram maline, te da je vidljivo da ponuđeni iznos "nema veze sa cijenom u Srbiji" već da je očigledno da su se otkupljivači dogovorili o visini cijene.

Pismo slične sadržine uputili su i predsjednici savjeta šest srebreničkih mjesnih zajednica, koje gravitiraju Skelanima, u kojima su najveći zasadi i proizvođači maline u ovoj opštini.

Za četvrtak, 17. jula, u 11.00 časova zakazan je sastanak predstavnika Udruženja i opštine Bratunac sa otkupljivačima radi prevazilaženja ovog problema, izbjegavanja protesta i rješavanja ovog izuzetno važnog pitanja za poljoprivrednike ove regije.

Malina sa ovog područja najvećim dijelom izvozi se na zapadno tržište, a samo manji dio roda u Srbiju, iako svi otkupljivači tvrde da se "vezuju" za cijenu u Srbiji.

Izvor: Agencije
 

Komentari / 0

Ostavite komentar