Завршен протест Албанаца у Скопљу

Полусатни протест албанске заједнице у Скопљу завршен је данас без већих инцидената, с тим сто је изостао најављени контрапротест Македонаца под слоганом "Македонија Македонцима".

Регион 11.07.2014 | 16:27
Завршен протест Албанаца у Скопљу

На скопском тргу Бит Пазар у једном тренутку је била окупљена велика група Албанаца који од прошлог петка протестују захтевајући укидање доживотне затворске казне за шесторицу њихових сународника осуђених за убиство петорице Македонаца уочи Ускрса 2012. године.

Они су носили албанске ознаке, транспаренте и узвикивали "ОВК, ОВК".

Протест албанске заједнице је обезбебеђивао велики број полиције, а мањи инциденти су забележени међу самим Албанцима - протестантима и њиховим редарима. Македонски медији стање у другим већим градовима те државе описују као напето.

Портал на албанском "СхqипМедиа" тврди да је македонска полиција вратила више аутобуса са Албанцима из Албаније и са Косова који су хтели да се придруже својој браћи на њиховим, како се наводи, историјским етничким просторима у "протесту против монтираних судских процеса и полицијског насиља".

Албанци су се на окупљање позивали преко социјалних мрежа, а на протесту је примећен градоначелник Струге Зијадин Села који се понаша као "командант параде".

Околне продавнице и тржни центри су били затворени, а више страних амбасада је своје запослене послало кућама, као и велики део запослених у државној администрацији.

Истовремено, протести албанске заједнице у знак подршке Албанцима у Македонији одржани су у Тирани и Бриселу.

Протесте у Тирани организовала је Црвено-црна алијанса испред зграде амбасаде Македоније, објавио је портал Балканвеб, а лидер ове алијансе Крешник Спахиу тврди да су Албанци од македонском окупацијом и позвао албанске политичке партије да се уједине у један национални пакт. Он је македонског премијера Николу Груевског назвао "монструмом за Албанце" и затражио његову оставку.

За албанске политичке лидере у Македонији Спахиу је рекао да су издали свој народ.

"Македонија не може да спроводи насиље над македонским Албанцима. Српска полиција треба да оде из Македоније или треба да се уведе реципроцност. Како Срби данас контролишу и бране Македонце тако и албанска полиција треба да почне да брани Албанце", рекао је Спахију додавши да нема интеграције
Албанаца у региону без националног уједињења.

Он је и лидера ДУИ-а Али Ахметија позвао да "ослободи своју фотељу".

"Треба да те је срамота, ниси заслужио албанске гласове. Иди из те владе и не одржавај чудовиште Груевског на власти", рекао је Спахиу. Захтевајући пуштање шесторице Албанаца на слободу јер су они, како каже, невини, Спахиу је поручио: "Ово је век Албанца. Овај век који треба да проведемо уједињени, Скопље је срце Албаније".

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

итд.

11.07.2014 15:20

Ово це вам бити крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нидзо

11.07.2014 15:44

Ја мислим да се и Бог каје сто их је створио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брцак

12.07.2014 09:57

Могла би им и Албанија бити превелика!

ОДГОВОРИТЕ