На данашњи дан: СССР - СФРЈ, финале ЕП-а, а данас 21 држава!

Плави су водили са 1:0, али су у продужетку поклекли пред Зборнајом командом и морали да се помире са поразом од 1:2 на Парку принчева.

Фудбал 10.07.2014 | 18:52
На данашњи дан: СССР - СФРЈ, финале ЕП-а, а данас 21 држава!

Остало је још само да Немачка и Аргентина на врхунцу Мундијала одлуче ко је нови шампион света - кога још занима то треће место? - и да се застава спусти на Светско првенство у Бразилу. Али, то не значи да историју треба бацити у заборав, јер – историја је учитељица живота. И када је фудбал у питању. И не само када су планетарне смотре у питању, већ и када се ради о мечевима за европску круну. А баш на данашњи дан пре тачно 54 године играло се финале првог Европског првенства! На супарничким странама Совјетски Савез и Југославија, који су претходно избацили Чехословачку (3:0), односно домаћина Француску (5:4 захваљући головима Ганића, Жанетића, Кнеза и двоструког стрелца Јерковића).

Поприште коначног обрачуна био је Парк принчева у Паризу, на трибинама из ове перспективе скромних 17.966 навијача. А на терену легендарни голман Лав Јашин као предводник СССР-а и Бора Костић са капитенском трагом бивше Југе. Састави су изгледали овако...

Русија: Јашин, Чокели, Масленкин, Крутиков, Војнов, Нето, Метревели, Понедељник, Бубукин, Месхи; Селектор: Качалин;

Југославија: Видинић, Дурковић, Јусуфи, Жанетић, Миладиновић, Перушић, Матуш, Јерковић, Галић, Шекуларац, Костић. Селектор: Ловрић.

После центаршута Дражена Јерковића у 43. минуту Милан Галић је постигао први гол на мечу, свој 10. узастопни на међународним утакмицама чиме је изједначио светски рекорд. Али, новински извештаји са тог мечу сведоче да је Јашин бриљирао на том мечу и спречио Југославију да стекне и убедљивију предност пре свега после шутева Боре Костића из слободњака.

А када је Јашин унео сигурност у тим, разиграли су се и нападачи, па је после несигурне реакције Благоја Видинића на шут Валентина Бубукина Слава Метревели изједначио на 1:1 и одвео утакмицу у продужетке.

Пре тога, Јерковић је имао идеалну шансу у судијској надокнади, али му је на гол линији лопта прошла испод ноге. Казна је уследила у лику Виктора Понедељника, првог играча који је заиграо за репрезентацију СССР-а иако је био члан друголигашког клуба, који је у 113. минуту још једном матирао Видинића за коначних 1:2.

Европско првенство 1960. остаће упамћено по томе што га је играло свега 17 репрезентација (није било Западне Немачке, Италије и Енглеске), док је Франкова Шпанија одбила да у квалификацијама путује у Совјетски Савез. На завршном турниру четири најбоље екипе домаћа Француска и три комунистичке земље.

У финалу две од којих ће касније настати чак 21 земља – Јерменија, Азербејџан, Белорусија, Естонија, Грузија, Казахстан, Киргистан, Летонија, Литванија, Молдавија, Русија, Таџикистан, Туркменистан, Украјина, Узбекистан, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора и наравно – Србија.

Врло занимљиво!

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мимо

11.07.2014 09:57

То су била златна времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

11.07.2014 10:20

Гдје год је православни и муслимански живаљ цијепа се држава и уситњавају територије.

ОДГОВОРИТЕ