Na današnji dan: SSSR - SFRJ, finale EP-a, a danas 21 država!

Plavi su vodili sa 1:0, ali su u produžetku poklekli pred Zbornajom komandom i morali da se pomire sa porazom od 1:2 na Parku prinčeva.

Fudbal 10.07.2014 | 18:52
Na današnji dan: SSSR - SFRJ, finale EP-a, a danas 21 država!

Ostalo je još samo da Nemačka i Argentina na vrhuncu Mundijala odluče ko je novi šampion sveta - koga još zanima to treće mesto? - i da se zastava spusti na Svetsko prvenstvo u Brazilu. Ali, to ne znači da istoriju treba baciti u zaborav, jer – istorija je učiteljica života. I kada je fudbal u pitanju. I ne samo kada su planetarne smotre u pitanju, već i kada se radi o mečevima za evropsku krunu. A baš na današnji dan pre tačno 54 godine igralo se finale prvog Evropskog prvenstva! Na suparničkim stranama Sovjetski Savez i Jugoslavija, koji su prethodno izbacili Čehoslovačku (3:0), odnosno domaćina Francusku (5:4 zahvaljući golovima Ganića, Žanetića, Kneza i dvostrukog strelca Jerkovića).

Poprište konačnog obračuna bio je Park prinčeva u Parizu, na tribinama iz ove perspektive skromnih 17.966 navijača. A na terenu legendarni golman Lav Jašin kao predvodnik SSSR-a i Bora Kostić sa kapitenskom tragom bivše Juge. Sastavi su izgledali ovako...

Rusija: Jašin, Čokeli, Maslenkin, Krutikov, Vojnov, Neto, Metreveli, Ponedeljnik, Bubukin, Meshi; Selektor: Kačalin;

Jugoslavija: Vidinić, Durković, Jusufi, Žanetić, Miladinović, Perušić, Matuš, Jerković, Galić, Šekularac, Kostić. Selektor: Lovrić.

Posle centaršuta Dražena Jerkovića u 43. minutu Milan Galić je postigao prvi gol na meču, svoj 10. uzastopni na međunarodnim utakmicama čime je izjednačio svetski rekord. Ali, novinski izveštaji sa tog meču svedoče da je Jašin briljirao na tom meču i sprečio Jugoslaviju da stekne i ubedljiviju prednost pre svega posle šuteva Bore Kostića iz slobodnjaka.

A kada je Jašin uneo sigurnost u tim, razigrali su se i napadači, pa je posle nesigurne reakcije Blagoja Vidinića na šut Valentina Bubukina Slava Metreveli izjednačio na 1:1 i odveo utakmicu u produžetke.

Pre toga, Jerković je imao idealnu šansu u sudijskoj nadoknadi, ali mu je na gol liniji lopta prošla ispod noge. Kazna je usledila u liku Viktora Ponedeljnika, prvog igrača koji je zaigrao za reprezentaciju SSSR-a iako je bio član drugoligaškog kluba, koji je u 113. minutu još jednom matirao Vidinića za konačnih 1:2.

Evropsko prvenstvo 1960. ostaće upamćeno po tome što ga je igralo svega 17 reprezentacija (nije bilo Zapadne Nemačke, Italije i Engleske), dok je Frankova Španija odbila da u kvalifikacijama putuje u Sovjetski Savez. Na završnom turniru četiri najbolje ekipe domaća Francuska i tri komunističke zemlje.

U finalu dve od kojih će kasnije nastati čak 21 zemlja – Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Estonija, Gruzija, Kazahstan, Kirgistan, Letonija, Litvanija, Moldavija, Rusija, Tadžikistan, Turkmenistan, Ukrajina, Uzbekistan, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i naravno – Srbija.

Vrlo zanimljivo!

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mimo

11.07.2014 09:57

To su bila zlatna vremena.

ODGOVORITE
Name

xxl

11.07.2014 10:20

Gdje god je pravoslavni i muslimanski živalj cijepa se država i usitnjavaju teritorije.

ODGOVORITE