Легенда дана: Кајзер Франц Бекенбауер

Не постоји Немац који на питање: „Ко Вам је најбољи фудбалер свих времена?“, не би одговорио сместа – Франц Бекенбауер. Синоним за елеганцију, урођени лидерски квалитет и поштовање противника на терену али и ван њега, Бекенбауеру су донели статус највећег господина у историји „најважније споредне ствари на свету“.

Фудбал 04.07.2014 | 09:35
Легенда дана: Кајзер Франц Бекенбауер

Бекенбауер у Немачкој и данас ужива статус фудбалског „божанства“. Његова реч беспоговорно се цени, и када репрезентацији иде и када су у кризи. Он увек има шта да каже, и зато у тренуцима када изводи монологе око њега настаје тајац.

То никада не чини без мешавине смиреног гласа, изражене елоквенције и обиља врло јаких и аргументованих ставова. Због свега наведеног, и најљући Бекенбауерови ривали у прошлости морали су да се својевремено сложе у оцени да заслужено мора да добије надимак „Кајзер“ („Владар“).

Мало коме је познато да је Бекенбауер каријеру започео као центарфор. Дивио се идолу из детињства Фрицу Валтеру, али је током година себе ипак препознао у улози команданта одбране. Његова улога у задњој линији тима идентификује се са данашњим појмом либера.

Бекенбауер је дрес Западне Немачке носио 103 пута, а постигао је 14 голова. Наступао је на три Мундијала – 1966. у Енглеској, четири године касније у Мексику, и на крају 1974. пред својим навијачима.

У Енглеској је предводио Немачку до финала, а иако у њему нису тријумфовали, у отаџбини су дочекани као хероји. У Мексику ’70 командовао је тимом до полуфинала и чувеног „меча века“ са Италијом. Упркос томе што је ишчашио раме, Бекенбауер је знао да су извршене две измене и до краја утакмице је уз велике болове пробао да дође до финала, али су „азури“ у продужецима славили са 4:3.

Најбољи немачки играч свих времена у потпуности је зауставио сјајног Јохана Кројфа у финалу Мундијала 1974. најзаслужнији је што су „панцери“ тада стигли до титуле. Немци су те године били једина екипа којој је пошло за руком да у исто време буде и светски и европски првак.

Франц Бекенбауер се једини поред Марија Загала може похвалити чињеницом да је светски првак био и као играч (Немачка 1974) и као селектор (Италија 1990).

Европа га је два пута наградила признањем за најбољег играча. Са Бајерном је три пута узастопно освајао Куп шампиона.
За тим из Минхена је одиграо чак 427 утакмица у периоду између 1964. и 1977. године, а постигао је 60 голова.

Пошто се повукао са терена, Бекенбауер није желео да напушта фудбал. Тако је годинама био тренер а затим и председник Бајерна, као и селектор „панцера“.

И данас се зна да је његова реч била пресудна у светским фудбалским круговима да се Немачкој 2006. додели организација Мундијала.

Коментари / 0

Оставите коментар