"Гаучоси" једва против "Сајџија"!

Репрезентација Аргентине седми је учесник четвртфинала Светског првенства. Аргентинци су голом Анхела ди Марије у 117. минуту победили Швајцарску 1:0.

Фудбал 02.07.2014 | 16:59
"Гаучоси" једва против "Сајџија"!

Био је то четврти меч осмине финала који је дошао до продужетака и други који се у њима завршио. Аргентинци у четвртфиналу чекају победника меча Белгија - САД.

Обе екипе имале су много прилика да меч реше и у регуларних 90 минута, а у 121. минуту Џемаиљи је погодио стативу, а после одбитка послао лопту одмах поред гола.

Селекције Аргентине и Швајцарске су се седам пута, а ни у једном случају Јужноамериканци нису доживели пораз, остварили су пет победа и два ремија, уз укупну гол разлику 15:3.

Дуел на Сао Пауло Арени није нам донео спектакуларан фудбал, али смо видели велики број шутева, безброј центаршутева, стативу у 121. минута, као и сјајан шут Анхела Ди Марије вредан тријумфа.

Почело је чврсто с обе стране, играло се углавном на средини терена, уз велики број 'ситних' фаулова. Аргентина је била та која је прва преузела иницијативу и покушавала да стигне до гола, али у првих пола часа игре није успела да погоди оквир гола Дијега Бенаља. Предњачили су расположени Анхел ди Марија и Лионел Меси, али је одбрана Швајцарске успевала да задржи налете.

Други део првих 45 минута припао је 'Сајџијама', које су у два наврата могле да стигну до предности и дају мечу потпуно другачији ток. Најпре је Стефан Лихштајнер сјајно преварио двојицу чувара на десном боку и пронашао усамљеног Гранита Џаку на десет метара од гола, али је везњак Мехенгладбаха шутирао право у Серхија Ромера.

Уследио је нови притисак Аргентине, који су Швајцарци поново успешно одбили, да би неколико минута пре одлазак на полувреме ноншаланти Јосип Дрмић прокоцкао најбољу прилику на мечу.

Швајцарци су одиграли дивну контру у три потеза, Ђердан Шачири је сјајном дијагоналом избацио Дрмића самог испред гола Аргентине, да би нападач Нирнберга, необјашњиво, покушао да лобује Ромера. Голман Аргентине остао је на петерцу и само рутински ухватио 'лоб' Дрмића. До краја полувремена није било више узбуђења, па се на одмор отишло без погодака.

Старт другог дела игре донео нам је још спорију игру него на почетку меча, али су Аргентинци, овога пута, убрзо преузели контролу и почели буквално да опседају гол Бенаља. Довољно је рећи да су Гаучоси у регуларних 90 минута центрирали преко шесдесет пута, али ниједан од тих центаршутева није погодио 'мету'.

Покушавали су Аргентинци на све начине да стигну до гола, али су им сви напади ишли углавном преко боково што су Швајцарци удвајањима успели да зауставе. Последних 25. минута сусрета гледали смо 'викторије' испред гола Бенаља. Игуаин је покушао главом, Рохо шутем са дистанце, тукли су и Меси, Ди Марија, Лавеци, али је голман 'Сајџија' из свих дуела излазио као победник.

У самом финишу, Швајцарци су успели да се ослободе притиска и покушали да стигну по гола вредног пролаза, али нису успели да створе озбиљнију шасну. Ништа се значајније није променило ни на старту продужетака, Гаучоси су наставили са нападима, али је Бенаљо и даље налазио решења за покушаје противничких играча.

Како се други продужетак ближио крају, темпо меча је све више опадао, па су једанестерци бивали све изгледнији. Међутим, тако нису мислили Лионел Меси и Ахнел ди Марија.

Играо се 117. минут када је Стефан Лихштајнер погрешио на својој половини, лопта је стигла до Месија који је повукао кроз разређену одбрану Швајцараца. Нанизао је неколико чувара, стигао до капице шеснестерца и, када су сви очекивали ударац, зналачки је одложио лопту до захухталог Ди Марије – који из десног рогља казненог, прецизним ударцем по земљи, погађа даљи угао гола Бенаља.

Стадион је експлодирао, комплетна екипа Аргентине бурно је прославила погодак, али је мало фалило да им се опуштеност обије о главу. Најпре је Гарај непотребно срушио Шачирија у другом минуту надокнаде, али је играч Бајерна погодио само зид. Ипак, права драма уследила је у преосталих 120 секунди.

Швајцарци су изборили два везана корнера, испред гола свог колеге нашао се и Бенаљо, али је Блерим Џемаили са само метар и по раздаљине – погодио стативу. Да ствар буде још гора, лопта се од стативе одбила опет од њега, завршивши опет поред гола.

Коментари / 0

Оставите коментар