Легенде дана: Хрвати из 1998.!

Хрватска се као самостална држава на најважнијим фудбалским такмичењима први пут појавила 1996. године на првенство Европе у Енглеској, а пласман у четвртфинале био је само увод у, две године касније највећи репрезентативни успех које је остварила нека од земаља насталих распадом СФРЈ.

Фудбал 21.06.2014 | 17:17
Легенде дана: Хрвати из 1998.!

Предвођени Мирославом Ћиром Блажевићем "ватрени" су квалификације за СП1998 окончали на другом месту у А групи иза Данске, да би их жреб ставио у групу са Јамајком, Јапаном и Аргентином.

Прве две репрезентације заиста су биле мачји кашаљ за екипу у којој су један до другог играли Билић, Јарни, Бобан, Просинечки, Асановић Шукер, Шимић, Јурић, Ладић, Станић или Влаовић, а после победе од 3:1 над Јамајком и 1:0 над Јапаном уследио је минималан пораз од Аргентине што је било довољно за друго место и пласман у други круг.

Ако су партије Хрватске у Енглеској биле увод за рапсодију у комшилуку, онда су свакако и "перверзије" Давора Шукера на ЕП 1996. биле увод у оно што ће тадашњи нападач Реала направити у Француској.

Након што је дао два гола у групи, Шукер је у првој нокаут фази био једини стрелац на мечу против Румуније, да би у убедљиво најбољој утакмици Хрватске на шампионату запечатио судбину Немаца којима су пре тога сместили Јарни и Влаовић за коначних 3:0.

Шукер је погодио и на наредна два меча, али Хрватска није ушла у финале након што је са своја једина два гола у дресу репрезентације легендарни Лилијан Тирам у полуфиналу преокренуо резултат од 0:1 на 2:1 и одвео домаћина на меч против Бразила.

Победа над Холандијом од 2:1, у утакмици у којој је уз Шукера погодак дао и Роберт Просинечки, била је довољна Хрватској за бронзану медаљу и успех вредан вечног поштовања.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Симо постар

21.06.2014 21:09

Надати је се да ово неће бити једини успјех, имамо добрих играча у свакој земљи. Треба и мало среће а и добар тренер да играче устроји

ОДГОВОРИТЕ