Legende dana: Hrvati iz 1998.!

Hrvatska se kao samostalna država na najvažnijim fudbalskim takmičenjima prvi put pojavila 1996. godine na prvenstvo Evrope u Engleskoj, a plasman u četvrtfinale bio je samo uvod u, dve godine kasnije najveći reprezentativni uspeh koje je ostvarila neka od zemalja nastalih raspadom SFRJ.

Fudbal 21.06.2014 | 17:17
Legende dana: Hrvati iz 1998.!

Predvođeni Miroslavom Ćirom Blaževićem "vatreni" su kvalifikacije za SP1998 okončali na drugom mestu u A grupi iza Danske, da bi ih žreb stavio u grupu sa Jamajkom, Japanom i Argentinom.

Prve dve reprezentacije zaista su bile mačji kašalj za ekipu u kojoj su jedan do drugog igrali Bilić, Jarni, Boban, Prosinečki, Asanović Šuker, Šimić, Jurić, Ladić, Stanić ili Vlaović, a posle pobede od 3:1 nad Jamajkom i 1:0 nad Japanom usledio je minimalan poraz od Argentine što je bilo dovoljno za drugo mesto i plasman u drugi krug.

Ako su partije Hrvatske u Engleskoj bile uvod za rapsodiju u komšiluku, onda su svakako i "perverzije" Davora Šukera na EP 1996. bile uvod u ono što će tadašnji napadač Reala napraviti u Francuskoj.

Nakon što je dao dva gola u grupi, Šuker je u prvoj nokaut fazi bio jedini strelac na meču protiv Rumunije, da bi u ubedljivo najboljoj utakmici Hrvatske na šampionatu zapečatio sudbinu Nemaca kojima su pre toga smestili Jarni i Vlaović za konačnih 3:0.

Šuker je pogodio i na naredna dva meča, ali Hrvatska nije ušla u finale nakon što je sa svoja jedina dva gola u dresu reprezentacije legendarni Lilijan Tiram u polufinalu preokrenuo rezultat od 0:1 na 2:1 i odveo domaćina na meč protiv Brazila.

Pobeda nad Holandijom od 2:1, u utakmici u kojoj je uz Šukera pogodak dao i Robert Prosinečki, bila je dovoljna Hrvatskoj za bronzanu medalju i uspeh vredan večnog poštovanja.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Simo postar

21.06.2014 21:09

Nadati je se da ovo neće biti jedini uspjeh, imamo dobrih igrača u svakoj zemlji. Treba i malo sreće a i dobar trener da igrače ustroji

ODGOVORITE