Николић: Срби истину бране ријечима

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је на отварању научног скупа "Срби и Први свјетски рат" да се Србија и Срби данас за истину о Великом рату морају борити ријечима и дјелима и да не смију дозволити да им се због ћутања и равнодушности наметне кривица.

 

Србија 13.06.2014 | 12:59
Николић: Срби истину бране ријечима


Он је обраћајући се еминентним учесницима скупа у Српској академији наука и уметности /САНУ/ у Београду, међу којима је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, поручио да ће Срби, уколико прихвате да завлада неистина о узроцима и кривцима за рат који је однио више од десет милиона људских живота да се ставе у раван са оним који су истински криви.


"Тврдим да су ћутање и равнодушност једнако саучешће у кривици као и њено прихватање. Да ли смо у том случају достојни потомци оних које су опевали највећи умови тог времена",упитао је Николић. Он је нагласио да до помирења неће доћи негирањем кривице и устврдио да је Србија данас баш као и некада на раскршћу свјетских интереса и колач који велике силе желе међусобно да дијеле.

"Ако прихватимо да завлада неистина да би нама сутра можда било боље, како то да ставимо у раван са крвљу предака, која је натопила српске земље. Да ли ћемо онда бити једнако криви као они који су убијали наше претке и ту кривицу показивали и покушавају показати као правду", упитао се српски предсједник.

Он је нагласио да и поред различитих тумачења главнина чињеница указује да су највећи кривци за Велики рат Њемачка и Аустрија и додао да су интерпретације појединих савремених књижевника који се баве овом темом условиле да се истина искриви и да Србија умјесто истинске жртве постане кривац.

У контексту тога навео је дјело "Мјесечари" енглеског историчара Кристофера Кларка, у ком се отишло толико далеко да је Сарајевски атентат повезан са догађајима у Сребреници 1995. године. Кларк наводи да је Велики рат почео 28. јуна тако што је `босански` Србин убио аустроугарског престолонаследника
Франца Фердинанда.

Он чак атентат повезује са Сребреницом па му је тешко да Србију види као жртву, рекао је Николић. Он је упозорио да у политици није истина оно што постоји него оно у што свијет вјерује и нагласио да намјера да се Срби означе као кривци за почетак првог масовног свјетског сукоба мора бити осујећена, јер је он био увертира за Други свјетски рат, а по том се наставио преко Хладног рата и низа других сукоба.

"Док год једно столеће предаје другом традиције, споменике и камење неће бити могуће нешто ново да се сагради", закључио је Николић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxл

13.06.2014 11:49

Што није успио Мухамед Мехмедбашић завшио је мимо плана Гаврило Принцип. Бања Лука има улицу у част Мухамеда Мехмедбашића!

ОДГОВОРИТЕ