Николић угостио Лукашенка

Предсједник Србије Томислав Николић примио је данас у Београду предсједника Бјелорусије Александра Лукашенка, који се налази у дводневној посјети Србији.

 

Србија 12.06.2014 | 10:56
Николић угостио Лукашенка

Лукашенку је испред Палате Србија, гдје га је дочекао Николић, приређен свечани дочеку уз интонирање химне двије државе и почасну гарду, а затим су разговарали "у четири ока".

Планирано је да Србија и Бјелорусија током Лукашенкове посјете потпишу више међудржавних споразума.

Лукашенко је по доласку у Београд касно јуче поподне, са сином Николајем, положио вијенац на Споменик незнаном јунаку на Авали, уз војне и државне почасти гарде Војске Србије и интонирање химни двије земље, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића.

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко се налази на црној листи ЕУ, односно на листи државника који се налазе под санкцијама ЕУ због наводно недемократских режима.

Поједини београдски медији наводе да до посјете Лукашенка долази у тренутку када се српски премјер Александар Вучић састаје у Берлину са њемачким канцеларом Ангелом Меркел и када Србија одбија да се придружи санкцијама ЕУ према Русији.

Медији напомињу да се Србија придружила санкцијама ЕУ против Бјелорусије о забрани путовања, али да никада то није конкретизовала.

Николићев савјетник за спољну политику Иван Мркић рекао је раније да позив Лукашенку није био тајна и да Србија ништа није крила од ЕУ.

"Србија јесте подржала декларације ЕУ којима су уведене санкције Белорусији, али их ми никада нисмо спровели. Наше национално законодавство не познаје механизме за то, нити је наша влада о томе одлучивала", рекао је Мркић за "Блиц".

Николић је Лукашенка фебруара 2013. године одликовао и Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа.

Влада Србије, након што се 2012. године придружила санкцијама ЕУ против Минска, није спровела и пратећу процедуру којом би увела механизме за спровођење рестриктивних мјера према појединим званичницима Белорусије.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мд

12.06.2014 10:24

Боље је ббило да сте га сакрили,сад це ови демократи из ЕУ дигнути узбуну,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

12.06.2014 18:22

Окрените се брате гдје треба зар не видите шта је ЕУ демократија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

12.06.2014 18:43

Четнички војвода Николић, прима Бјелоруског диктатота Лакташенка, упс. Лукшенка.

ОДГОВОРИТЕ