Nikolić ugostio Lukašenka

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas u Beogradu predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Srbiji.

 

Srbija 12.06.2014 | 10:56
Nikolić ugostio Lukašenka

Lukašenku je ispred Palate Srbija, gdje ga je dočekao Nikolić, priređen svečani dočeku uz intoniranje himne dvije države i počasnu gardu, a zatim su razgovarali "u četiri oka".

Planirano je da Srbija i Bjelorusija tokom Lukašenkove posjete potpišu više međudržavnih sporazuma.

Lukašenko je po dolasku u Beograd kasno juče popodne, sa sinom Nikolajem, položio vijenac na Spomenik neznanom junaku na Avali, uz vojne i državne počasti garde Vojske Srbije i intoniranje himni dvije zemlje, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala LJubiše Dikovića.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko se nalazi na crnoj listi EU, odnosno na listi državnika koji se nalaze pod sankcijama EU zbog navodno nedemokratskih režima.

Pojedini beogradski mediji navode da do posjete Lukašenka dolazi u trenutku kada se srpski premjer Aleksandar Vučić sastaje u Berlinu sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel i kada Srbija odbija da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji.

Mediji napominju da se Srbija pridružila sankcijama EU protiv Bjelorusije o zabrani putovanja, ali da nikada to nije konkretizovala.

Nikolićev savjetnik za spoljnu politiku Ivan Mrkić rekao je ranije da poziv Lukašenku nije bio tajna i da Srbija ništa nije krila od EU.

"Srbija jeste podržala deklaracije EU kojima su uvedene sankcije Belorusiji, ali ih mi nikada nismo sproveli. Naše nacionalno zakonodavstvo ne poznaje mehanizme za to, niti je naša vlada o tome odlučivala", rekao je Mrkić za "Blic".

Nikolić je Lukašenka februara 2013. godine odlikovao i Ordenom Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa.

Vlada Srbije, nakon što se 2012. godine pridružila sankcijama EU protiv Minska, nije sprovela i prateću proceduru kojom bi uvela mehanizme za sprovođenje restriktivnih mjera prema pojedinim zvaničnicima Belorusije.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Md

12.06.2014 10:24

Bolje je bbilo da ste ga sakrili,sad ce ovi demokrati iz EU dignuti uzbunu,

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

12.06.2014 18:22

Okrenite se brate gdje treba zar ne vidite šta je EU demokratija?

ODGOVORITE
Name

Milojko

12.06.2014 18:43

Četnički vojvoda Nikolić, prima Bjeloruskog diktatota Laktašenka, ups. Lukšenka.

ODGOVORITE