Боавишта се враћа!

Некадашњи шампион Португала, један од ретких клубова коме је успело да прекине владавину велике тројке, данас наступа у трећој лиги, али ће одлуком фудбалског савеза од следеће сезоне поново заиграти у највишем рангу!

Фудбал 01.05.2014 | 12:35
Боавишта се враћа!

Многи вероватно не знају, али у историји професионалног фудбала у Португалији, само су два клуба успела да прекину велику доминацију Бенфике, Порта и Спортинга, који заједно имају 82 шампионска трофеја. Први је то учинио лисабонски Белененсес још 1945. године, док је 2001. то пошло за руком и другом највећем клубу из Порта, Боависти. Популарни Пантери ове године славе 111. рођендан, иза њих је један од најтежих периода у клупском постојању, али разлога за славље и те како има, јер се петоструки освајач купа захваљујући одлуци националног савеза поново враћа у највиши ранг португалског фудбала.

Љубав према фудбалској игри међу младим људима у Боависти родила се почетком прошлог века, гледајући британске раднике из фабрике Грем како с лакоћом баратају лоптом. Двојица младих Британаца Хари и Дик Лоу поставили су темеље клуба, који је основан 1. августа 1903. године. Међутим, 1909. британски утицај у клубу је потпуно опао, јер је велики број њихових играча из поштовања према црквеним обичајима одбијао да игра недељом. Такође, бројни фудбалери из Британије су на почетку Првог светског рата отишли да бране отаџбину, а многи се нису ни вратили.

Први пут у Примеири Боависта је заиграла у сезони 1935/1936, али је и поред већег броја бодова од последњепласране Академике испала, пошто је имала мањи број наступа у елитном рангу. Пантери су у наредне три деценије често мењали рангове такмичења, а 1966. године су чак завршили и у Терсеири, тада трећем нивоу такмичења.

Боависта је током своје историје у неколико наврата мењала изглед својих дресова. Прва гарнитура је била потпуно црна, а 1920. године убачени су бели шортсеви. Нешто касније, због незадовољства појединих навијача који су црне дресове сматрали сувише морбидним, убачене су беле пруге, али је то изазвало велику непопуларност у другој групи присталица Боависте. Драстична промена направљена је увођењем црвених, белих и плавих пруга, али тек то није личило ни на шта, па је нађено компромисно решење убацивањем белих коцкица, налик онима на грбу. Та гарнитура је на снази и данас.

Боависта је први пут великој тројци запретила у сезони 1975/1976. када је сезону завршила на другом месту, са два бода мање од Бенфике. Током осамдесетих година прошлог века Пантери су забележили неколико великих победа у Купу УЕФА елиминисавши Атлетико Мадрид 1982, Фјорентину и Ренџерс 1987. и милански Интер у сезони 1991/1992. Две сезоне касније Пантери су стигли до четвртфинала Купа УЕФА, где их је избацио Карлсруе. У сезони 1998/1999. Боависта је поново била друга и обезбедила је пласман у квалификације за Лигу шампиона, где је била успешнија од Брондбија након продужетака. Та генерација, коју је предводио Жаиме Мореира Пашеко у сезони 2000/2001. освојила је засад једину титулу у историји клуба. Пантери су до шампионског пехара стигли тријумфом над Депортиво Авесом у последњем колу и сезону окончали с бодом више од Порта. Већ годину касније екипа предвођена Ервином Санчезом, Рикардом, Педром Емануелом, Петијем и Дудом остварила је и историјски резултат у Лиги шампиона. У првој фази Боависта је била пласирана испред Дортмунда и Динамо Кијева у групи, али је потом ишла на ноге Манчестер јунајтеду, Бајерну и Нанту, где је савладала само француски тим. Наредне сезоне Пантери су стигли до полуфинала Купа УЕФА, али су тамо елиминисани од Селтика.

Та 2003. година била је готово последња успешна у досадашњем клупском постојању. Клуб је од 1999. до 2003. реконструисао Беса стадион на којем су играни мечеви Европског првенства у Португалији 2004, али је према наводима челника изостала знатно већа материјална подршка коју су обећали Влада и локалне власти, па је клуб доживео велики финансијски ударац. Буџет за квалитетна појачања је изостао, а самим тим и учешћа у еврокуповима, па је тонуо све дубље. Последњи ударац клуб је добио избацивањем из лиге 2008. године због умешаности у намештање утакмица у сезони 2003/2004. Већ у сезони 2008/2009. Пантери су после 41 године испали у тећи ранг такмичења.

Светло на крају тунела навијачи Боависте угледали су повратком најуспешнијег председника у историји клуба Жоаа Луреира. Он је у преговорима с повериоцима успео значајно да смањи клупски дуг, а почетком априла ове године стигла је и награда за велике напоре. Фудбалски савез Португалије донео је одлуку да Пантере врати у највиши ранг. Елитно такмичење следеће сезоне ће бројати 18 клубова, из прве лиге испада само последњи тим, док ће 15. на табели играти бараж са трећим из друголигашког ранга.

ТРЕНЕРСКА ЛЕГЕНДА - ЖАИМЕ ПАШЕКО

Под његовим вођством између 1997. и 2003. године Боависта је забележила највеће успехе. Пашеко је клуб водио до шампионске титуле, два запажена учешћа у Лиги шампиона и полуфинала Купа УЕФА. После одласка из клуба, враћао се на Бесу у још два наврата, где је показао своју велику лојалност према тиму из Порта. Последњи пут у светској јавности се појавио 2011. године, када се као тренер Пекинг Гуана нашао на удару кинеског фудбалског савеза због показивања средњег прста арбитру на мечу са Тјенђин Тедом. Кажњен је са осам утакмица суспензије.


ИГРАЧКА ЛЕГЕНДА - ЕРВИН САНЧЕЗ

Сјајни боливијски везиста одиграо је скоро 200 првенствених утакмица за Боависту пред крај прошлог века и почетком новог миленијума. Многи га сматрају најважнијим играчем Боависте у најуспешнијем периоду клупског постојања. Био је предводник генерације која освојила једини шампионски трофеј у клупској историји, а касније имала и запажен учинак у еврокуповима. За Боливију је одиграо 57 утакмица и постигао 15 голова. Био је један од најзаслужнијих за пласман националног тима на Светско првенство 1994. године и стрелац јединог гола на Мундијалу против Шпаније.

СТАДИОН - БЕСА

Стадион који је изграђен још 1911. године, када се звао Кампо до Беса, потпуно је реконструисан за Европско првенство 2004. године. Изградња је коштала 31.000.000 евра, а након ње поседује капацитет од 28.263 места. На њему су одиграна три меча Европског првенства у Португалији, Грчка – Шпанија, Летонија – Немачка и Данска – Шведска.

Коментари / 0

Оставите коментар