Ko su saučesnici osuđenim u aferi “Respiratori”?

Tužilaštvo BiH vodi istrage protiv još nekoliko osoba za koje se sumnja da su bile umiješane u nabavku 100 respiratora ACM 812 A preko firme “Srebrena malina”.

Bosna i Hercegovina 17.02.2024 | 14:35
Ko su saučesnici osuđenim u aferi “Respiratori”?

Advokat Goran Petrović tvrdi da BTL Medical Montenegro nema nikakvog učešća u ovom poslu, te da mu nije jasno zbog čega je otvorena istraga protiv njegove klijentice. Prema njegovim riječima, najveću korist su imali Kristian Marić i Borna Cicero.

Iako je predmet u vezi nabavke 100 kineskih respiratora ACM 812 A pravomoćno okončan, u Tužilaštvu BiH vode se istrage protiv još nekih osoba za koje se sumnja da su također bile umiješane u ovu aferu.

Žurnal je još ranije pisao da se istraga vodi protiv biznismena iz Londona Samira Cerića i vlasnice BTL Medical Montenegro iz Podgorice Sanje Lekić, a ima i predmet protiv osoba osumnjičenih za pomaganje sad već pravomoćno osuđenih bivšeg premijera Fadila Novalića, vlasnika firme „Srebrena malina“ Fikreta Hodžića i bivšeg direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka.

Iz Tužilaštva BiH su odgovorili da se na ova dva predmeta i dalje radi, te da će javnost blagovremeno biti informisana o donošenju tužiteljske odluke, piše Žurnal.

Podsjetimo, Novalić, Hodžić i Solak osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora. Članovi vijeća, uz izdvojeno mišljenje sudije Branka Perića, zaključili su da je dokazano da su njih trojica počinili produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, a Solak i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Istovremeno su oslobođeni optužbi za udruživanje, pranje dara ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem, kritvorenja službene isprave. Jelka Milićević je pravomoćno oslobođena.

Ključni svjedok u ovom predmetu bio je Kristian Marić, vlasnik firme Free Motion iz Mostara, za kojeg će se kasnije ispostaviti da je bio jedan od glavnih aktera i posrednika u nabavci 100 kineskih respiratora preko „Srebrene maline“ za Federaciju BiH, preplaćenih sa 10,5 miliona KM budžetskog novca.

Mariću se ne može suditi jer je u zamjenu za svjedočenje dobio imunitet od krivičnog gonjenja.

Marić je prvi na suđenju Novaliću i ostalima pomenuo Sanju Lekić, te Samira Cerića i njegovog misterioznog partnera Danijela Edmunda.

Prema Marićevom svjedočenju, Cerić je vodio pregovore sa Kinezima da se napiše duplo veća cijena za respiratore i da je to usluga koju je trebao naplatiti 100.000 eura.

U nabavci respiratora za BiH, Marić je bio prvi kontakt između Lekić i Fikreta Hodžića.

S obzirom da se radi o krivičnim djelima za koja su oslobođeni Novalić i ostali, na naše pitanje da li će ostati pri ovim kvalifikacijama za Lekić i Cerića iz Tužilaštva BiH su odgovorili da će „s provođenjem svih radnji dokazivanja i ispunjenjem zakonskih uslova za donošenje tužiteljske odluke, postupajući tužitelj će odlučiti o pravnoj kvalifikaciji djela“.

Sanja Lekić je pred Sudom BiH saslušana i kao svjedok odbrane sad već osuđenog Fikreta Hodžića.

Goran Petrović, pravni punomoćnik Sanje Lekić i firme BTL Medical, kaže da je njegova klijentica u jeku sudskog procesa protiv Novalića i ostalih, iz novina saznala da se protiv nje vodi istraga.

Iz Tužilaštva BiH su tražili da ona da izjavu u Specijalnom tužilaštvu u Podgorici kao osumnjičena, što je ona i uradila.

(Fokus.ba)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

A

17.02.2024 14:42

Šta je sa Jelkom? Ona ni kriva ni dužna se ne spominje?

ODGOVORITE
Name

Re

17.02.2024 15:11

Pa ona je Čovićeva sjenka i to je zaštićeno po evropskoj vrijednost.🙈

Name

Banja Luka

17.02.2024 15:30

Kockaste se ne sudi, oni rade i kradu koliko hoće i što hoće.Šmitova sekta..Rijekama smjer promijeni i ništa,ugroženi su od Bošnjaka,mamu im kockastu.Lsžu dok zinu eno im protesta preko glave protiv HDZ-A sekte

ODGOVORITE
Name

Pa po reduuuuu

17.02.2024 15:53

Treba! A ne preskakati! Pih!!!!!!!! A Glavne Ribe!!! Šefovi Korona Pljacke! To je sve talašikaaaaa! Institucijee punee lopovaaa partijasaaaa!

ODGOVORITE
Name

Znalo se

17.02.2024 21:38

Gledaj kako su Hrvati zasticeni kada je kriminalci u pitanju like organizational cele price I na krahu povalio sve oko sebe tako je I u Gradisci voditelj smjene inače Hrvat uzeo nova nastao izvrsenjem krivicnog djela nije prijavio korupciju on jedinini amnesturan od odgovornosti I ako je njega odgovornosti najveća a dva Srbiji pala presudjena I robijajuj to ti je Bosnia !

ODGOVORITE