Ко су саучесници осуђеним у афери “Респиратори”?

Тужилаштво БиХ води истраге против још неколико особа за које се сумња да су биле умијешане у набавку 100 респиратора АЦМ 812 А преко фирме “Сребрена малина”.

Босна и Херцеговина 17.02.2024 | 14:35
Ко су саучесници осуђеним у афери “Респиратори”?

Адвокат Горан Петровић тврди да БТЛ Медицал Монтенегро нема никаквог учешћа у овом послу, те да му није јасно због чега је отворена истрага против његове клијентице. Према његовим ријечима, највећу корист су имали Кристиан Марић и Борна Цицеро.

Иако је предмет у вези набавке 100 кинеских респиратора АЦМ 812 А правомоћно окончан, у Тужилаштву БиХ воде се истраге против још неких особа за које се сумња да су такођер биле умијешане у ову аферу.

Журнал је још раније писао да се истрага води против бизнисмена из Лондона Самира Церића и власнице БТЛ Медицал Монтенегро из Подгорице Сање Лекић, а има и предмет против особа осумњичених за помагање сад већ правомоћно осуђених бившег премијера Фадила Новалића, власника фирме „Сребрена малина“ Фикрета Хоџића и бившег директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака.

Из Тужилаштва БиХ су одговорили да се на ова два предмета и даље ради, те да ће јавност благовремено бити информисана о доношењу тужитељске одлуке, пише Журнал.

Подсјетимо, Новалић, Хоџић и Солак осуђени су на укупно 15 година затвора. Чланови вијећа, уз издвојено мишљење судије Бранка Перића, закључили су да је доказано да су њих тројица починили продужено кривично дјело злоупотребе положаја, а Солак и за кривотворење и уништавање службених докумената.

Истовремено су ослобођени оптужби за удруживање, прање дара или другог облика користи ради трговине утицајем, критворења службене исправе. Јелка Милићевић је правомоћно ослобођена.

Кључни свједок у овом предмету био је Кристиан Марић, власник фирме Фрее Мотион из Мостара, за којег ће се касније испоставити да је био један од главних актера и посредника у набавци 100 кинеских респиратора преко „Сребрене малине“ за Федерацију БиХ, преплаћених са 10,5 милиона КМ буџетског новца.

Марићу се не може судити јер је у замјену за свједочење добио имунитет од кривичног гоњења.

Марић је први на суђењу Новалићу и осталима поменуо Сању Лекић, те Самира Церића и његовог мистериозног партнера Данијела Едмунда.

Према Марићевом свједочењу, Церић је водио преговоре са Кинезима да се напише дупло већа цијена за респираторе и да је то услуга коју је требао наплатити 100.000 еура.

У набавци респиратора за БиХ, Марић је био први контакт између Лекић и Фикрета Хоџића.

С обзиром да се ради о кривичним дјелима за која су ослобођени Новалић и остали, на наше питање да ли ће остати при овим квалификацијама за Лекић и Церића из Тужилаштва БиХ су одговорили да ће „с провођењем свих радњи доказивања и испуњењем законских услова за доношење тужитељске одлуке, поступајући тужитељ ће одлучити о правној квалификацији дјела“.

Сања Лекић је пред Судом БиХ саслушана и као свједок одбране сад већ осуђеног Фикрета Хоџића.

Горан Петровић, правни пуномоћник Сање Лекић и фирме БТЛ Медицал, каже да је његова клијентица у јеку судског процеса против Новалића и осталих, из новина сазнала да се против ње води истрага.

Из Тужилаштва БиХ су тражили да она да изјаву у Специјалном тужилаштву у Подгорици као осумњичена, што је она и урадила.

(Фокус.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

А

17.02.2024 14:42

Шта је са Јелком? Она ни крива ни дужна се не спомиње?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.02.2024 15:11

Па она је Човићева сјенка и то је заштићено по европској вриједност.🙈

Name

Бања Лука

17.02.2024 15:30

Коцкасте се не суди, они раде и краду колико хоће и што хоће.Шмитова секта..Ријекама смјер промијени и ништа,угрожени су од Бошњака,маму им коцкасту.Лсжу док зину ено им протеста преко главе против ХДЗ-А секте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па по редууууу

17.02.2024 15:53

Треба! А не прескакати! Пих!!!!!!!! А Главне Рибе!!! Шефови Корона Пљацке! То је све талашикааааа! Институцијее пунее лоповааа партијасаааа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знало се

17.02.2024 21:38

Гледај како су Хрвати застицени када је криминалци у питању лике организатионал целе прице И на краху повалио све око себе тако је И у Градисци водитељ смјене иначе Хрват узео нова настао изврсењем кривицног дјела није пријавио корупцију он јединини амнестуран од одговорности И ако је њега одговорности највећа а два Србији пала пресудјена И робијајуј то ти је Босниа !

ОДГОВОРИТЕ