Bez pravne države nema ni evropskog puta (VIDEO)

Usvajanjem Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, BiH je poslala važan signal ka otvaranju pregovora sa EU. Međutim, suština je u primjeni, jer bez pravne države nema ni evropskog puta, rečeno je u “Izazovima” BN TV.

Bosna i Hercegovina 16.02.2024 | 22:02
Bez pravne države nema ni evropskog puta (VIDEO)

Curi rok Bosni i Hercegovini za ispunjenje minimuma uslova ka otvaranju pregovora sa EU. Od postavljenjih 3+1, jedan je manje – usvojen je dugo očekivani Zakon o sprečavanju pranja novca. Da ga nismo usvojili BiH bi došla u situaciju da opet bude stavljena na tu tzv, “sivu listu”, kaže Ivana Korajlić iz Transparensi internešnela BiH.

“Bio bi ugrožen platni promet iz inostranstva ka BiH, a građani bi trpjeli dalekosežne posljedice. Mnogo gore od onih da li će biti odobreno otvaranje pregovora ili neće.”, navodi Korajlićeva. 

Velika prepreka na EU putu su izborne prevare. To je najopasniji vid korupcije i kriminala, ističe Vehid Šehić iz Foruma građana iz Tuzle.

“On vara, dobije 10 mjeseci zatvora, plati u određenom iznosu i nikom ništa. Treba se boriti da se određena krivična djela ne mogu pretvoriti u novčani iznos. To je jedini način da ljudi shvate da nema povlašćenih.”, rekao je Šehić.

Zato je ključni uslov uspostavljanje pravne države. Pravila EU su jasna - sve je pod lupom evropskih tužilaca, a bh. političari zaziru od odgovornosti, navodi generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo. 

“Srž je prije svega što svi žele u EU, a niko ne želi u EU. Ukoliko govorimo o političkim establišmentima i te kako se bolje živi nego u članicama EU. Ukoliko govorimo o građanima, oni su ovdje na zadnjem stadijumu. Upravo to jeste suština EU da primjenimo njihovu legislativu i da omogućimo jednakosti svim građanima unutar BiH. “ rekao je Plakalo.

Ukrcavanje BiH u vagon koji ide za Evropu  zavisi od voza koji vuče cio region, navodi Slaviša Raković: “Svi smo u istom vozu. BiH, Albanija, Srbija i status Kosova dio su istog paketa koji ide u EU. Vrlo je važno proći dugi put pregovora.“

Šta BiH gubi ukoliko ne ispuni uslove 3 + 1 među kojima su Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o sudovima koje joj je postavila Evropska unija?

“Gubi mnogo toga, prije svega istorijsku šansu. Pokazujemo da smo potpuni diletanti ukoliko se ovaj minimum minimuma ne uradi.”, dodala je Korajlićeva. 

Bosni i Hercegovini ostaje da uspostavi vladavinu prava, ali ne može se boriti protiv korupcije onaj ko je korupciju uveo u svakodnevni životu, a to su političari, zaključeno je u “Izazovima” BN TV.

(BN) Foto: BN

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Beta 2

16.02.2024 23:28

Sta je to "evropski put", zna li neko?

ODGOVORITE
Name

RE

17.02.2024 06:49

To je put kojim se političari BiH godinama kreću puževim korakom, a ako nastave tim tempom, do cilja, tačnije - članstva u EU trebaće im možda i decenije. Jer, do sada su učinili tek prvi od 14 koraka i to samo da bi počeli pregovori.

Name

Re

17.02.2024 06:57

To je ono sto slusamo 30 godina i sto pravi sve duze kolone na granicama

Name

prijedor

17.02.2024 12:15

Evropski put je usvajanje zakona koji važe u EU Eto šta je Po tim zakonima svi koji odavde odu EU i žive i rade i nikome ne smetaju...Jeli ti jasno.

Name

Ju

17.02.2024 00:45

Političari trce sto vise zakomplikovati stvari njima ne odgovara zakon. Njima odgovara da kontrolsu sudove, tuzilastvs, policiju, carinu, izbornu komisiju, tad su garant na vlasti a sve to postizu retorikom i nacionalizmom u BiH

ODGOVORITE
Name

Re beta 2

17.02.2024 01:33

Vladavina prava,a ne Duduka i podanika.

ODGOVORITE
Name

Re Beta 2

17.02.2024 07:18

Evropski put je mlaćenje prazne slame. Samo prazne priče svih ovih. I OVE VLASTI, SVE DO SARAJEVA I ONIH IZ EVROPE, ŠTO DOLAZE NA BALKAN I NEVLADINIH I SVIH UČESNIKA U JAVNOM INFORMISANJU. Svi zarađuju SEBI ZA ŽIVOT SA GRBAVIH I MRŠAVIH LEĐA RADNIKA. A rezultata za Narod ni na vidiku. UOSTALOM EU PROPADA. Bolje bi bilo da svi počnemo kopati u vu bašti bar, da imadnemo zdravo povrće. Običan čovijek.

ODGOVORITE
Name

Re

17.02.2024 07:32

Svi osim tebe.

ODGOVORITE
Name

nikada

17.02.2024 09:40

ali nikada kao i turci necemo u EU a i netrebju nam pederske vrjednosti EU vode nacisti jel vam to jasno

Name

Kolonija

17.02.2024 23:00

Ka slijepom putu tumara suviae dugo.... Kakva pravna drzava, umrla je devedesetih.

ODGOVORITE