Без правне државе нема ни европског пута (ВИДЕО)

Усвајањем Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, БиХ је послала важан сигнал ка отварању преговора са ЕУ. Међутим, суштина је у примјени, јер без правне државе нема ни европског пута, речено је у “Изазовима” БН ТВ.

Босна и Херцеговина 16.02.2024 | 22:02
Без правне државе нема ни европског пута (ВИДЕО)

Цури рок Босни и Херцеговини за испуњење минимума услова ка отварању преговора са ЕУ. Од постављењих 3+1, један је мање – усвојен је дуго очекивани Закон о спречавању прања новца. Да га нисмо усвојили БиХ би дошла у ситуацију да опет буде стављена на ту тзв, “сиву листу”, каже Ивана Корајлић из Транспаренси интернешнела БиХ.

“Био би угрожен платни промет из иностранства ка БиХ, а грађани би трпјели далекосежне посљедице. Много горе од оних да ли ће бити одобрено отварање преговора или неће.”, наводи Корајлићева. 

Велика препрека на ЕУ путу су изборне преваре. То је најопаснији вид корупције и криминала, истиче Вехид Шехић из Форума грађана из Тузле.

“Он вара, добије 10 мјесеци затвора, плати у одређеном износу и ником ништа. Треба се борити да се одређена кривична дјела не могу претворити у новчани износ. То је једини начин да људи схвате да нема повлашћених.”, рекао је Шехић.

Зато је кључни услов успостављање правне државе. Правила ЕУ су јасна - све је под лупом европских тужилаца, а бх. политичари зазиру од одговорности, наводи генерални секретар Европског покрета у БиХ Харис Плакало. 

“Срж је прије свега што сви желе у ЕУ, а нико не жели у ЕУ. Уколико говоримо о политичким естаблишментима и те како се боље живи него у чланицама ЕУ. Уколико говоримо о грађанима, они су овдје на задњем стадијуму. Управо то јесте суштина ЕУ да примјенимо њихову легислативу и да омогућимо једнакости свим грађанима унутар БиХ. “ рекао је Плакало.

Укрцавање БиХ у вагон који иде за Европу  зависи од воза који вуче цио регион, наводи Славиша Раковић: “Сви смо у истом возу. БиХ, Албанија, Србија и статус Косова дио су истог пакета који иде у ЕУ. Врло је важно проћи дуги пут преговора.“

Шта БиХ губи уколико не испуни услове 3 + 1 међу којима су Закон о спречавању сукоба интереса и Закон о судовима које јој је поставила Европска унија?

“Губи много тога, прије свега историјску шансу. Показујемо да смо потпуни дилетанти уколико се овај минимум минимума не уради.”, додала је Корајлићева. 

Босни и Херцеговини остаје да успостави владавину права, али не може се борити против корупције онај ко је корупцију увео у свакодневни животу, а то су политичари, закључено је у “Изазовима” БН ТВ.

(БН) Фото: БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бета 2

16.02.2024 23:28

Ста је то "европски пут", зна ли неко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

17.02.2024 06:49

То је пут којим се политичари БиХ годинама крећу пужевим кораком, а ако наставе тим темпом, до циља, тачније - чланства у ЕУ требаће им можда и деценије. Јер, до сада су учинили тек први од 14 корака и то само да би почели преговори.

Name

Ре

17.02.2024 06:57

То је оно сто слусамо 30 година и сто прави све дузе колоне на границама

Name

приједор

17.02.2024 12:15

Европски пут је усвајање закона који важе у ЕУ Ето шта је По тим законима сви који одавде оду ЕУ и живе и раде и никоме не сметају...Јели ти јасно.

Name

Ју

17.02.2024 00:45

Политичари трце сто висе закомпликовати ствари њима не одговара закон. Њима одговара да контролсу судове, тузиластвс, полицију, царину, изборну комисију, тад су гарант на власти а све то постизу реториком и национализмом у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бета 2

17.02.2024 01:33

Владавина права,а не Дудука и поданика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бета 2

17.02.2024 07:18

Европски пут је млаћење празне сламе. Само празне приче свих ових. И ОВЕ ВЛАСТИ, СВЕ ДО САРАЈЕВА И ОНИХ ИЗ ЕВРОПЕ, ШТО ДОЛАЗЕ НА БАЛКАН И НЕВЛАДИНИХ И СВИХ УЧЕСНИКА У ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ. Сви зарађују СЕБИ ЗА ЖИВОТ СА ГРБАВИХ И МРШАВИХ ЛЕЂА РАДНИКА. А резултата за Народ ни на видику. УОСТАЛОМ ЕУ ПРОПАДА. Боље би било да сви почнемо копати у ву башти бар, да имаднемо здраво поврће. Обичан човијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.02.2024 07:32

Сви осим тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никада

17.02.2024 09:40

али никада као и турци нецемо у ЕУ а и нетребју нам педерске врједности ЕУ воде нацисти јел вам то јасно

Name

Колонија

17.02.2024 23:00

Ка слијепом путу тумара сувиае дуго.... Каква правна дрзава, умрла је деведесетих.

ОДГОВОРИТЕ