SPC danas slavi Bogojavljenje: Pliva se za časni krst

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici slave Bogojavljenje - praznik ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočovjeka. Jedan je od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Tradicionalno se na ovaj dan pliva za Časni krst.

Republika Srpska 19.01.2024 | 07:42
SPC danas slavi Bogojavljenje: Pliva se za časni krst

Današnji praznik obilježava se u spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u rijeci Jordan.

Prvi put ostvareno je Sveto Trojstvo - u Božjem glasu sa neba koji reče: "Ovo je Sin moj", krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sletio na Hrista.

Mnogi narodni običaji i vjerovanja se odnose na Bogojavljenje. Na ovaj dan osveštava se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tijela.

Smatra se ljekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama. Hrišćanstvo uči da se bogojavljenska vodica nikada ne kvari, jer u njoj prebiva sila Duha Svetoga.

Pozdrav  "Bog se javi - Vaistinu se Bog javi"

Danas se pozdravlja rečima: "Bog se javi" , a otpozdravlja sa "Vaistinu se javi".

Bez obzira na to u koji dan padne, na Bogojavljenje se nikada ne posti. Nekršteni dani, započeti na Božić, završavaju se ovim danom.

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst običaj je koji se održava u mnogim našim krajevima. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Na Bogojavljenje se valja okupati u rijeci radi boljeg zdravlja, prenosi RTS.

Dani pogodni za vjenčanja

Po narodnom vjerovanju, u noći uoči Bogojavljenja, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog. Tada treba poželjeti jednu želju koja će se ispuniti.

Vjerovanje je i da neudate djevojke stave ogledalce pod jastuk, jer kog muškarca sanjaju za njega će se udati.

Po običajnom kalendaru danas počinju dani pogodni za vjenčanja.

Predskazanje vremena

Ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada snijeg, prema vjerovanju, godina će biti rodna, a ako bude vedro, godina će biti sušna.

(RTS)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Воз за срећу...

19.01.2024 10:07

Мир Божији, Бог се јави!✝️✝️✝️🙏🙏🙏

ODGOVORITE
Name

Rkte

19.01.2024 12:14

Vaistinu se Bog javi!

Name

uragan

19.01.2024 10:40

kod nas se pliva ali za nečasni krst

ODGOVORITE
Name

Dr Miggyy

19.01.2024 18:28

„БОГ СЕ ЈАВИ – ВОИСТИНУ СЕ ЈАВИ“! Данас се људи поздрављају благословеним и људским поздравом "Бог се јави", одговор је „Воистину се јави“, а многи људи не пливају за Часни крст због хладноће, не умеју да пливају или су болесни. Излаз могу да нађу да на столу ставе чашицу пуну ракијом, оне добре наше, да пију и сањају да пливају са пуном чашом и да чекају да им се Бог јави. Забрањено им је да претерају и онда Бог би их благословио, а ја им желим добро здравље, срећу и већу плату и пензију. За ово се не пита благи Бог, већ добродушни ΛV. Срећно вам било!

ODGOVORITE