СПЦ данас слави Богојављење: Плива се за часни крст

Српска православна црква и њени вјерници славе Богојављење - празник установљен на спомен Христовог крштења и објављивање Богочовјека. Један је од 15 највећих хришћанских празника. Традиционално се на овај дан плива за Часни крст.

Република Српска 19.01.2024 | 07:42
СПЦ данас слави Богојављење: Плива се за часни крст

Данашњи празник обиљежава се у спомен на догађај када је Свети Јован крстио Исуса Христа у ријеци Јордан.

Први пут остварено је Свето Тројство - у Божјем гласу са неба који рече: "Ово је Син мој", крштењу Сина Божијег у реци и Светом духу који је у облику голуба слетио на Христа.

Многи народни обичаји и вјеровања се односе на Богојављење. На овај дан освештава се вода која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тијела.

Сматра се љековитом и заштитом од нечистих сила и чува се у кућама. Хришћанство учи да се богојављенска водица никада не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога.

Поздрав  "Бог се јави - Ваистину се Бог јави"

Данас се поздравља речима: "Бог се јави" , а отпоздравља са "Ваистину се јави".

Без обзира на то у који дан падне, на Богојављење се никада не пости. Некрштени дани, започети на Божић, завршавају се овим даном.

Пливање за Часни крст

Пливање за Часни крст обичај је који се одржава у многим нашим крајевима. Плива се 33 метра, што симболизује број година живота Исуса Христа. На Богојављење се ваља окупати у ријеци ради бољег здравља, преноси РТС.

Дани погодни за вјенчања

По народном вјеровању, у ноћи уочи Богојављења, отварају се небеса и на њима се указује Бог. Тада треба пожељети једну жељу која ће се испунити.

Вјеровање је и да неудате дјевојке ставе огледалце под јастук, јер ког мушкарца сањају за њега ће се удати.

По обичајном календару данас почињу дани погодни за вјенчања.

Предсказање времена

Ако за Богојављење буде јак мраз или пада снијег, према вјеровању, година ће бити родна, а ако буде ведро, година ће бити сушна.

(РТС)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Воз за срећу...

19.01.2024 10:07

Мир Божији, Бог се јави!✝️✝️✝️🙏🙏🙏

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ркте

19.01.2024 12:14

Ваистину се Бог јави!

Name

ураган

19.01.2024 10:40

код нас се плива али за нечасни крст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Миггyy

19.01.2024 18:28

„БОГ СЕ ЈАВИ – ВОИСТИНУ СЕ ЈАВИ“! Данас се људи поздрављају благословеним и људским поздравом "Бог се јави", одговор је „Воистину се јави“, а многи људи не пливају за Часни крст због хладноће, не умеју да пливају или су болесни. Излаз могу да нађу да на столу ставе чашицу пуну ракијом, оне добре наше, да пију и сањају да пливају са пуном чашом и да чекају да им се Бог јави. Забрањено им је да претерају и онда Бог би их благословио, а ја им желим добро здравље, срећу и већу плату и пензију. За ово се не пита благи Бог, већ добродушни ΛВ. Срећно вам било!

ОДГОВОРИТЕ