Potvrđena optužnica zbog izdavanja lažnih diploma

- Кantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Admira Hadžipašića i Gorana Lalovića, organizatora kriminalne grupe, kao i osnivača Visoke međunarodne škole Cazin, zbog izdavanja lažnih diploma.

Bosna i Hercegovina 07.07.2023 | 17:52
Potvrđena optužnica zbog izdavanja lažnih diploma

Riječ je o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je izdala direktno 67 fakultetskih diploma, odnosno kroz krivično djelo pranje novca ukupno 148 lažnih fakultetskih diploma.

Optužnica ih tereti da su ostalim članovima grupe naređivali da izrađuju lažnu dokumentaciju na osnovu čega su se izrađivale lažne fakultetske diplome, saopšteno je iz Кantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Protiv dekana Visoke međunarodne škole Cazin Senada Haurdića i Refika Ćatića, te Snežane Кočić, kao referenta studentske službe potvrđena je optužnica za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje službene isprave, te je potvrđenom optužnicom obuhvaćena i Visoka međunarodna škola Cazin zbog krivičnog djela krivotvorenje službene isprave i krivičnog djela pranje novca.

Optuženoj grupi za organizovani kriminal stavlja se na teret, a sve u stepenu osnovane sumnje, da su u vremenskom periodu od 2016. godine do kraja 2019. godine, kroz organizovano kriminalno djelovanje, omogućili velikom broju lica širom BiH, da bez prisustva nastavi, bez polaganja ispita i kroz retroaktivno i fiktivno prikazivanje studija, steknu diplome različitih akademskih zvanja.

Grupa je djelovala na način da su se Admir Hadžipašić ili Goran Lalović prethodno sastajali sa većim brojem lica iz BiH i to u kafićima, na benzinskim pumpama, pa čak i u teretanama, i od istih su uzimali novac na ruke ili su tim licima nalagali da novac uplate na bankovni račun Visoke međunarodne škole Cazin, nakon čega su naređivali ostalim članovima grupe da izrađuju lažnu dokumentaciju na osnovu čega su se u konačnici izrađivale lažne fakultetske diplome.

Prikriveni inspektor je, tokom sprovođenja istrage, za oko dva mjeseca uspio da "kupi" diplomu Ekonomskog fakulteta i tom prilikom, označeni novac predao na ruke Admiru Hadžipašiću od kojeg je preuzeo diplomu.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se izvede 5589 materijalnih dokaza, sasluša 86 svjedoka, kao i da se prikažu rezultati sprovedene finansijske istrage i rezultati posebnih istražnih radnji.

Predloženo je i oduzimanje novčanih sredstava od osumnjičenih, koja su blokirana na bankovnim računima kao i oduzimanje određenih pokretnih stvari, a predložena je i zabrana rada škola, kao i niz bezbjednosnih mjera protiv osumnjičenh.

Iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona su naveli da je riječ o najobimnijem predmetu u praksi ove pravosudne institucije u okviru kojeg je otkrivena i spriječena razvijena i organizovana mreža prodaje fakultetskih diploma, kroz koju su se pribavljala i prala velika novčana sredstva.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjavanje o krivici pred Кantonalnim sudom u Bihaću. 

(Srna) Foto: Ilustracija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dragan

07.07.2023 18:20

Ovaj lopovluk zavlado u citavoj B,I,H gore nego korona virus.

ODGOVORITE
Name

Bimbo

07.07.2023 18:52

Cuj,Visoka medjunarodna skola Cazin! Sta su onda skole u Beogradu,Zagrebu,pa I u Sarajevu,interplanetarne?

ODGOVORITE
Name

Tatar

07.07.2023 19:40

Teško ćemo iskoreniti ovo zlo koje daje dupli negativan rezultat.Prvo zapošljava se neko ko blage veze u struci nema a drugo pravi kadrovi radi ovakvog tretmana odoše vani.

Name

Haps

07.07.2023 19:47

Šta je sa drkanima Banja Luke,zaštićeni ko medvedi.

ODGOVORITE
Name

#

07.07.2023 20:12

Normalni i pametni se bore za znanje a glupi za zvanje po tome vidiš zašto su zemlje sa dobro uredenim društvom i školstvom daleko odmakle i pametnije

ODGOVORITE
Name

Ja

08.07.2023 05:56

Treba proveriti diplomu pomoćnika ministra zdravlja Milenka Dulića. I on je kupio diplomu u Cazinu.

Name

Q

07.07.2023 20:35

A Čeranić???

ODGOVORITE
Name

Građanin

07.07.2023 20:59

Po čemu se razlikuju od današnjih privatnih fakulteta? Ni po čemu, sem što su im konkurencije pa ih uklanjaju!

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

07.07.2023 23:15

Pustite ih neka rade kad posluju uspješno.u komunističkoj yugi su bili državni fakulteti gdje su direktori poslovali sa velikim gubitkom.Babo iz V.Kladuše nije imao fakultet i vodio je giganta uspješno dok ga drugi ck komunisti nisu srušili i Babu optužili...

Name

A šta će

08.07.2023 00:23

Biti sa našim diplomama, sa našim poslovima koje smo dobili jer imamo diplomu? Možemo li i dalje raditi kao doktori ili drugo šta? Ali mi smo platili.

ODGOVORITE