Потврђена оптужница због издавања лажних диплома

- Кантонални суд у Бихаћу потврдио је оптужницу против Адмира Хаџипашића и Горана Лаловића, организатора криминалне групе, као и оснивача Високе међународне школе Цазин, због издавања лажних диплома.

Босна и Херцеговина 07.07.2023 | 17:52
Потврђена оптужница због издавања лажних диплома

Ријеч је о организованој криминалној групи која је издала директно 67 факултетских диплома, односно кроз кривично дјело прање новца укупно 148 лажних факултетских диплома.

Оптужница их терети да су осталим члановима групе наређивали да израђују лажну документацију на основу чега су се израђивале лажне факултетске дипломе, саопштено је из Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона.

Против декана Високе међународне школе Цазин Сенада Хаурдића и Рефика Ћатића, те Снежане Кочић, као референта студентске службе потврђена је оптужница за кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом кривотворење службене исправе, те је потврђеном оптужницом обухваћена и Висока међународна школа Цазин због кривичног дјела кривотворење службене исправе и кривичног дјела прање новца.

Оптуженој групи за организовани криминал ставља се на терет, а све у степену основане сумње, да су у временском периоду од 2016. године до краја 2019. године, кроз организовано криминално дјеловање, омогућили великом броју лица широм БиХ, да без присуства настави, без полагања испита и кроз ретроактивно и фиктивно приказивање студија, стекну дипломе различитих академских звања.

Група је дјеловала на начин да су се Адмир Хаџипашић или Горан Лаловић претходно састајали са већим бројем лица из БиХ и то у кафићима, на бензинским пумпама, па чак и у теретанама, и од истих су узимали новац на руке или су тим лицима налагали да новац уплате на банковни рачун Високе међународне школе Цазин, након чега су наређивали осталим члановима групе да израђују лажну документацију на основу чега су се у коначници израђивале лажне факултетске дипломе.

Прикривени инспектор је, током спровођења истраге, за око два мјесеца успио да "купи" диплому Економског факултета и том приликом, означени новац предао на руке Адмиру Хаџипашићу од којег је преузео диплому.

Тужилаштво је у оптужници предложило да се изведе 5589 материјалних доказа, саслуша 86 свједока, као и да се прикажу резултати спроведене финансијске истраге и резултати посебних истражних радњи.

Предложено је и одузимање новчаних средстава од осумњичених, која су блокирана на банковним рачунима као и одузимање одређених покретних ствари, а предложена је и забрана рада школа, као и низ безбједносних мјера против осумњиченх.

Из Тужилаштва Унско-санског кантона су навели да је ријеч о најобимнијем предмету у пракси ове правосудне институције у оквиру којег је откривена и спријечена развијена и организована мрежа продаје факултетских диплома, кроз коју су се прибављала и прала велика новчана средства.

У наредном периоду се очекује заказивање рочишта за изјашњавање о кривици пред Кантоналним судом у Бихаћу. 

(Срна) Фото: Илустрација

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драган

07.07.2023 18:20

Овај лоповлук завладо у цитавој Б,И,Х горе него корона вирус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бимбо

07.07.2023 18:52

Цуј,Висока медјународна скола Цазин! Ста су онда сколе у Београду,Загребу,па И у Сарајеву,интерпланетарне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.07.2023 19:40

Тешко ћемо искоренити ово зло које даје дупли негативан резултат.Прво запошљава се неко ко благе везе у струци нема а друго прави кадрови ради оваквог третмана одоше вани.

Name

Хапс

07.07.2023 19:47

Шта је са дрканима Бања Луке,заштићени ко медведи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

07.07.2023 20:12

Нормални и паметни се боре за знање а глупи за звање по томе видиш зашто су земље са добро уреденим друштвом и школством далеко одмакле и паметније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.07.2023 05:56

Треба проверити диплому помоћника министра здравља Миленка Дулића. И он је купио диплому у Цазину.

Name

Q

07.07.2023 20:35

А Черанић???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

07.07.2023 20:59

По чему се разликују од данашњих приватних факултета? Ни по чему, сем што су им конкуренције па их уклањају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

07.07.2023 23:15

Пустите их нека раде кад послују успјешно.у комунистичкој yуги су били државни факултети гдје су директори пословали са великим губитком.Бабо из В.Кладуше није имао факултет и водио је гиганта успјешно док га други цк комунисти нису срушили и Бабу оптужили...

Name

А шта ће

08.07.2023 00:23

Бити са нашим дипломама, са нашим пословима које смо добили јер имамо диплому? Можемо ли и даље радити као доктори или друго шта? Али ми смо платили.

ОДГОВОРИТЕ