Kurti hapšenjem Srba pokušava da isprovocira sukob

Ambasador u SAD Marko Đurić kaže za RTS, povodom hapšenja lekara na Jarinju, da Kurtijev režim pokušava po svaku cenu da isprovocira sukob. Kada je reč o odluci Prištine o održavanju lokalnih izbora na severu KiM, Đurić ističe da nema nikakvih šansi da ti izbori budu odloženi. Poziva međunarodnu zajednicu da "ne gura stvari pod tepih". Đurić je najavio da će se narednih dana dogovarati o koracima koje će preduzeti Beograd.

Srbija 08.04.2023 | 10:52
Kurti hapšenjem Srba pokušava da isprovocira sukob

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić rekao je u Dnevniku da oseća veliki bes pošto je čuo vest o hapšenju srpskog lekara koji je radnik u Kliničkom-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici.

"To govori da Kurtijev režim pokušava po svaku cenu da izazove reakciju, da isprovocira sukob", ocenjuje Đurić.

Najavio je da će se narednih dana dogovarati o koracima koje će preduzeti Beograd.

"Znamo šta nam je činiti i na koji način ćemo štititi naš narod. O tome ćemo se dogovarati narednih dana, a objavićemo krajem sledeće nedelje, kao što je i predsednik Vučić najavio, konkretne korake koje ćemo preduzimati", poručio je Đurić.

To će, ističe, biti jedinstven stav Srba sa severa Kosova i Metohije, Srba sa juga i centralnog dela KiM, i naravno države Srbije, koja će stati uz njih u punoj meri, poručuje Đurić.

Poziv međunarodnoj zajednici da ne gura stvari pod tepih

"Međutim, ovo više nije pitanje samo za nas već i za međunarodnu zajednicu. Iskoristio bih priliku da ih pozovem da se ne prave kao da ne postoji ovaj problem i da ne guraju stvari pod tepih. Setite se reči ambasadora Ričarda Holbruka, koji je govorio da ne postoji tako nešto kao što je mala i nebitna stvar na Balkanu", napomenuo je Đurić.

Mora se, kaže, shvatiti da je nastupilo veoma teško vreme u međunarodnim okolnostima i da se ne može lako i jednostavno odgovoriti.

"Ovo je vreme u kojem je veoma važno da mi budemo ti koji ćemo pred očima međunarodne javnosti jasno pokazati da smo žrtva", ističe Đurić.

"Kurti više nema monopol na dobre odnose sa SAD i EU"

Nervoza Aljbina Kurtija i režima u Prištini, smatra Đurić, potiče od toga što se stav međunarodne zajednice postepeno koriguje i što Kurti više nema monopol na dobre odnose ni sa Sjedinjenim Američkim Državama ni sa Evropskom unijom.

Međunarodni položaj Srbije se popravlja, ističe ambasador i navodi da niko u Vašingtonu ne odobrava kurs u kojem se negira formiranje Zajednice srpskih opština i u kojem se preduzimaju jednostrani potezi.

"Ono što moramo da razumemo je da u Prištini nemamo posla sa funkcionalnom demokratijom, već su u Prištini na vlasti radikalni elementi", ukazuje Đurić.

"Nema nikakvih šansi da izbori na severu KiM budu odloženi"

Upitan da li je odluka Prištine o održavanju lokalnih izbora u četiri srpske opštine bez učešća Srpske liste na severu konačna ili ima prostora za dogovor, Đurić kaže da, prema njegovim saznanjima, nema nikakvih šansi da izbori na severu Kosova i Metohije budu odloženi.

"Ne mislim da postoji bilo kakav izgled da Kurtijev režim u dogledno vreme pristupi sprovođenju onoga što je preuzeo kao obavezu", dodaje Đurić.

Međutim, smatra da će Kurti uskoro morati da se suoči sa odgovorom međunarodne zajednice.

"Nema nikakvih pravih garancija da će Priština promeniti svoj kurs, sve dok sa strane ne bude počela da se zavrće slavina i da se vrši ozbiljniji i odlučniji pritisak na prištinske organe", ocenjuje Đurić.

Poručuje da Beograd traži povlačenje ilegalnih baza na severu Kosova i Metohije, prekid terora nad srpskim stanovništvom i formiranje Zajednice srpskih opština.

(RTS) Foto: Novosti

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Jaaaaa

08.04.2023 09:01

Provociraju pred Vaskrs to je dokaz kakva su šiptari nacija i da nikad mira neće biti sa njima.

ODGOVORITE
Name

Re

08.04.2023 10:13

Kakave veze ima je li vaskrs ili nije

Name

Marko ka Re

08.04.2023 11:15

Razmisli bar malo prije no sto napises... Viseslojna je poruka ciniti zlo prema Srbima i Pravoslavlju bas na Svete dane....zajednicki sadrzalic mnogih poruka je vise boli...

Name

Yu re

08.04.2023 11:46

Uskoro ce i Bajram

Name

re

08.04.2023 12:16

Izgleda da ti siptari dole postuju samo djavola, i muslimanima je Ramazan, sveti mjesec kada poste, katolicima Uskrs, pravoslavcima Vaskrs, sve se poklopilo u istom mjesecu, i umjesto da pokazu toleranciju, i zbog sebe i zbog drugih, oni ovo rade.

Name

#

08.04.2023 12:32

Čitala sam jedan članak šiptarskog novinara u kom piše da Kosovo i šiptare drži narko mafija i da je tu na Kosovu počela da se stvara narko baza za zapadnu evropu još za vrijeme Tita da su ga primorali da im da Kosovo za protok narkotika i da veliki udio ima CIA i DEA i da je to pod njihovim nadzorom

Name

marko

08.04.2023 10:36

to je prica zavrsena

ODGOVORITE
Name

Marko

08.04.2023 10:51

Haradinaj je u vrijeme "100 posto carine" rekao ..neka njemacka naredi da skinem porez,odmah ga skidam...a rekao je da je on americki vojnik.. Kurti je damo puki pijun u rukama njemackr,englesle amerike....vatikan se nekako izgubio..... Treba strpljenja i mudrosti a pameti nikad dosta i izdrzati ovu bahatost duboke drzave....

ODGOVORITE
Name

re re

08.04.2023 11:24

plitkoum si

ODGOVORITE
Name

Udri i riješi

08.04.2023 11:28

Šiptarija je pokazala kakva je, već unazad nekoliko vijekova, sad kulminira, naravno uz podršku Zapadnih mentora. Nikad sa njima neće biti mira, zato , jedino rješenje je stući ih u korijenu i mir Božiji. A Zapad nek se samo poziva na demokratiju, ljudska prava i sve ostale alate koji su isključivo eksploatirani zarad njihovih i samo njihovih predatorskih intesa. Srbi da odbrane svim sredstvima svoju teritoriju, nacion i tačka.

ODGOVORITE
Name

Re

08.04.2023 13:51

Tako je pušku u šake i pravac Kosovo. Tamo pokaži svoj patriotizam. Ali nemaš ti hrabrosti za to.

Name

Re re marko

08.04.2023 13:43

A taj vas bog ni prstom da mrdne, da vas zastiti. Manite se ljudi praznih prica 21 je vijek

ODGOVORITE
Name

Ama

08.04.2023 13:58

Ako je neko kriv nek hapse nenitno koji je dan i praznik

ODGOVORITE