Mokri i klizavi kolovozi - oprez zbog odrona

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija po mokrim i klizavim kolovozima, u višim predjelima ima ponegdje ugaženog snijega, a iz Auto-moto saveza /AMS/ Srpske vozače upozoravaju na opasnost od odrona na putevima Banjaluka-Kneževo-Turbe, Banjaluka-Crna Rijeka-Jajce i Sarajevo-Foča-Gacko.

Republika Srpska 02.03.2023 | 08:11
Mokri i klizavi kolovozi - oprez zbog odrona

Regionalni put Klanci-Ulog, preko prevoja Morine, zbog sniježnih smetova je neprohodan.

Saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radi uklanjanja objekta i sanacije klizišta na regionalnom putu Doboj-Prnjavor-Srbac, dionica Srbac-Gornja Vijaka jedan, u Ulici Vlade Vinčića, dolaziće do privremene obustave saobraćaja svakim radnim danom i subotom od 7.00 do 17.00 časova, sve do 2. aprila.

Izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod na Drini dva-Vrba u tunelu Čemerno zbog izvođenja radova do 1. jula.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija usporeno i postavljena je privremena saobraćajna signalizacija.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina dolaziće do izmjene u režimu saobraćaja zbog postavljanja rasvjete u tunelu "Sijeračke stijene", a biće izmjenjen saobraćaj i zbog radova u tunelu "Čeljigovići", na magistralnom putu Lapišnica-LJubogošta.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Zbog izvođenja radova na rehabilitaciji magistralnog puta Gradiška-Nova Topola-Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan-Nova Topola izmjenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

U toku su i radovi na izgradnji kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja-Gradiška, gdje takođe ima izmjena u režimu odvijanja saobraćaja.

Zbog izgradnje dionice autoputa od petlje Johovac do Vukosavlja, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac. Izmjena režima saobraćaja je i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva, do kraja godine.

Iz AMS-a navode da je zbog opasnosti od pojave klizišta na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik-Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika, zabranjen saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran-Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje-Donja Trnova-Glavičice-Mezgraja. Navedena zabrana saobraćaja ne odnosi na vozila RiTE "Ugljevik".

Saobraćaj se na dionici magistralnog puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići, na samoj liniji razgraničenja, zbog aktiviranog klizišta odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-granični prekaz Hum /Šćepan Polje/ putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Na mostu Kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu Brodar-Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

U Banjaluci će dolaziti do obustave saobraćaja za sva vozila u Ulici kralja Alekasnadra Prvog Karađorđevića, na mostu preko Široke rijeke u Rakovcu prema Motikama, zbog uklanjanja starog i izgradnje novog mosta, kao i izmjene režima saobraćaja u Ulici kralja Aleksandra Prvog Krađorđevića na dijelu od garaža "Pavlović tursa" do raskrsnice sa LJevčanskom ulicom, do 6. maja od 8.00 do 17.00 časova.

U FBiH je zbog većeg odrona obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Bihać-Bosanska Krupa, u mjestu Grmuša. Saobraćaj je preusmjeren na alternativne pravce.

Na pojedinim dionicama ima snijega na kolovozu - Livno-Šuica /Borova Glava/, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje /Makljen/, Travnik-Donji Vakuf /Komar/, Novi Travnik-Bugojno /Rostovo/, Tomislavgrad-Šuica-Kupres i Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Drvar-Bosanski Petrovac, Vlasenica-Han Pijesak /Han Pogled/, Turbe-Karanovac, Ripač-Bosanski Petrovac-Ključ, Bugojno-Kupres-Šuica i Gacko-Tjentište.

Na dionici Posušje-Jablanica /Blidinje/ zabranjeno je kretanje za teretna vozila.

Jak vjetar formira snježne nanose na magistralnom putu Priluka-Glamoč-Mlinište.

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala.

Zbog loših uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na graničnom prelazu Izačić-Ličko Petrovo Selo.

Na ostalim graničnim prelazima BiH jutros se ne čeka duže od 30 minuta.

Iz AMS-a Srpske još jednom podsjećaju sve vlasnike motornih vozila registrovanih u Republici Srpskoj da su preuzeli dodatnu obavezu besplatnog uklanjanja vozila u kvaru sa puteva i javnih površina u Srpskoj do najbliže bezbjedne lokacije. 

(Srna)  Foto:BN

Komentari / 0

Ostavite komentar