Мокри и клизави коловози - опрез због одрона

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ одвија по мокрим и клизавим коловозима, у вишим предјелима има понегдје угаженог снијега, а из Ауто-мото савеза /АМС/ Српске возаче упозоравају на опасност од одрона на путевима Бањалука-Кнежево-Турбе, Бањалука-Црна Ријека-Јајце и Сарајево-Фоча-Гацко.

Република Српска 02.03.2023 | 08:11
Мокри и клизави коловози - опрез због одрона

Регионални пут Кланци-Улог, преко превоја Морине, због снијежних сметова је непроходан.

Саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила.

Ради уклањања објекта и санације клизишта на регионалном путу Добој-Прњавор-Србац, дионица Србац-Горња Вијака један, у Улици Владе Винчића, долазиће до привремене обуставе саобраћаја сваким радним даном и суботом од 7.00 до 17.00 часова, све до 2. априла.

Измијењен је режим саобраћаја на дионици магистралног пута Брод на Дрини два-Врба у тунелу Чемерно због извођења радова до 1. јула.

На магистралном путу Градишка-Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због активираног клизишта саобраћај се одвија успорено и постављена је привремена саобраћајна сигнализација.

На дионици магистралног пута Добро Поље-Миљевина долазиће до измјене у режиму саобраћаја због постављања расвјете у тунелу "Сијерачке стијене", а биће измјењен саобраћај и због радова у тунелу "Чељиговићи", на магистралном путу Лапишница-Љубогошта.

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

Због извођења радова на рехабилитацији магистралног пута Градишка-Нова Топола-Клашнице и изградње три кружна тока на дионици Клашнице један-Нова Топола измјењен је режим у одвијању саобраћаја.

У току су и радови на изградњи кружне раскрснице на споју магистралних путева Градишка-Нова Топола и Чатрња-Градишка, гдје такође има измјена у режиму одвијања саобраћаја.

Због изградње дионице аутопута од петље Јоховац до Вукосавља, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на петљи Јоховац. Измјена режима саобраћаја је и на петљи Руданка, због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела Путниково брдо два, до краја године.

Из АМС-а наводе да је због опасности од појаве клизишта на дионици регионалног пута Стари Угљевик-Главичице, у рејону Старог Угљевика, забрањен саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа Рудинг, у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји.

Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран-Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље-Доња Трнова-Главичице-Мезграја. Наведена забрана саобраћаја не односи на возила РиТЕ "Угљевик".

Саобраћај се на дионици магистралног пута Фоча-Горажде, у мјесту Филиповићи, на самој линији разграничења, због активираног клизишта одвија отежано, једном саобраћајном траком.

Због бројних одрона и опасности од клизишта на магистралном путу Брод на Дрини-гранични преказ Хум /Шћепан Поље/ путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

На мосту Краља Александра у општини Рудо, на путном правцу Бродар-Рудо забрањен је саобраћај за моторна возила укупне масе преко 10 тона, док се за путничка возила ограничава брзина кретања на 20 километара на час.

У Бањалуци ће долазити до обуставе саобраћаја за сва возила у Улици краља Алекаснадра Првог Карађорђевића, на мосту преко Широке ријеке у Раковцу према Мотикама, због уклањања старог и изградње новог моста, као и измјене режима саобраћаја у Улици краља Александра Првог Крађорђевића на дијелу од гаража "Павловић турса" до раскрснице са Љевчанском улицом, до 6. маја од 8.00 до 17.00 часова.

У ФБиХ је због већег одрона обустављен саобраћај на магистралном путу Бихаћ-Босанска Крупа, у мјесту Грмуша. Саобраћај је преусмјерен на алтернативне правце.

На појединим дионицама има снијега на коловозу - Ливно-Шуица /Борова Глава/, Прозор-Горњи Вакуф/Ускопље /Макљен/, Травник-Доњи Вакуф /Комар/, Нови Травник-Бугојно /Ростово/, Томиславград-Шуица-Купрес и Ливно-Босанско Грахово-Дрвар, Дрвар-Босански Петровац, Власеница-Хан Пијесак /Хан Поглед/, Турбе-Карановац, Рипач-Босански Петровац-Кључ, Бугојно-Купрес-Шуица и Гацко-Тјентиште.

На дионици Посушје-Јабланица /Блидиње/ забрањено је кретање за теретна возила.

Јак вјетар формира сњежне наносе на магистралном путу Прилука-Гламоч-Млиниште.

Учестали су и одрони на бројним дионицама, а осим одрона може бити и грања, те срушених стабала.

Због лоших услова за вожњу у Хрватској, обустављен је саобраћај за теретна возила на граничном прелазу Изачић-Личко Петрово Село.

На осталим граничним прелазима БиХ јутрос се не чека дуже од 30 минута.

Из АМС-а Српске још једном подсјећају све власнике моторних возила регистрованих у Републици Српској да су преузели додатну обавезу бесплатног уклањања возила у квару са путева и јавних површина у Српској до најближе безбједне локације. 

(Срна)  Фото:БН

Коментари / 0

Оставите коментар