Dva mjeseca prije ubistva primijetio da ga prate

- Načelnik Kriminalističke policije u Prijedoru Radenko Bašić, prije nego što je ubijen, govorio je poznanicima da je primijetio da ga posljednja dva mjeseca neko prati, saznaje "Glas Srpske".

Republika Srpska 08.04.2022 | 21:26
Dva mjeseca prije ubistva primijetio da ga prate

- Načelnik Kriminalističke policije u Prijedoru Radenko Bašić, prije nego što je ubijen, govorio je poznanicima da je primijetio da ga posljednja dva mjeseca neko prati, saznaje "Glas Srpske".

- Govorio je prijateljima i komšijama da viđa nepoznatu osobu u naselju kako džogira u njegovoj blizini, a do tada je nije viđao - rekao je izvor blizak istrazi. Prema njegovim riječima, tokom istrage saslušane su i osobe kojima se Bašić žalio i koje su potvrdile tu priču.

Bašić je ubijen 21. marta u prijedorskom naselju Pećani, a kao direktni izvršilac zločina osumnjičen je Banjalučanin Aleksandar Miljatović koji je u pritvoru. Prema dosadašnjoj istrazi, on je inspektoru prišao s leđa i pucao mu u potiljak iz pištolja kalibra 7,65 milimetara. Osim Miljatovića, uhapšen je i pritvoren njegov pomagač Igor Repajić. 

Republičko tužilaštvo Miljatoviću na teret stavlja teško ubistvo, a Repajiću pomaganje u teškom ubistvu. "Glas Srpske" saznaje da je nakon zločina Miljatović zvao Repajića da dođe po njega u Prijedor i poveze njegov auto. 

- On je to i učinio, a njih dvojica su nakon zločina sporni automobil isjekli u dijelove i prodali na otpadu, ali su ih snimile kamere video-nadzora s jednog objekta. Miljatović je takođe snimljen video-nadzorom u blizini mjesta zločina, a nakon hapšenja sve je priznao. Policiji je ispričao da je ubistvo naručio prijedorski narko-diler Dalibor Railić - rekao je naš izvor.

Dodao je da je Miljatović kazao da je koristio pištolj omotan kesom kako ne bi ostale čaure na mjestu zločina. 

Policiju je odveo na mjesto sa kojeg je pištolj bacio u Vrbas. Prema riječima ovog izvora, Miljatović je priznao da je zapalio i odjeću koju je nosio na dan zločina. 

Tokom istrage utvrđeno je da je osumnjičeni u vrijeme zločina bio na uslovnom otpustu. Inače, izdržava kaznu za ubistvo Saše Ilića Španca, za šta je 2008. osuđen na 16 i po godina robije.

Railić, koji je označen kao naručilac zločina, uhapšen je 23. marta zbog, kako je tada rečeno, učešća u ubistvu Bašića, ali je odlukom Okružnog tužilaštva Prijedor pušten, nakon čega ga je policija opet uhapsila. 

Potom je predat Tužilaštvu BiH, a Sud BiH mu je odredio pritvor, ali zbog organizovanog kriminala i šverca narkotika. 

Railić je povezivan sa narko-grupom Dušana i Milivoja Lovrenovića, koja je razbijena u akciji "Storidž 2", a koja je osumnjičena da je duži period krijumčarila drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, pa u EU. 

Izvor blizak istrazi je kazao da se upravo obračun sa narko-mafijom navodi kao jedan od mogućih motiva Bašićevog ubistva. 

PUCNjAVA KOD PUMPE
Nezvanično, Aleksandar Miljatović je pištolj kojim je ubio Bašića koristio prije toga na nekom slavlju, a iz njega je pucao u blizini jedne benzinske pumpe.

- Pucnjavu kod pumpe snimile su i kamere video-nadzora, a policija je na mjestima gdje je osumnjičeni šenlučio iz oružja pronašla čaure - rekao je izvor blizak istrazi.

(Glas Srpske)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Vili 4

08.04.2022 20:58

E državo republiko stidi se šta se radi ovo je bruka 21 vijeka .Toliko nadzornih kamera koje snimaju gluposti narušavaju privatnost gradjana a ne da budu efikasne u otkrivanju KD.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

08.04.2022 22:02

Zao mi postena coveka.zasto policijo ne lomite lopove.ako neko stiti lopova medju vama lupi o sto uniformu i ostalo i napravi konferenciju za stampu.zao mi coveka.a znale su se neke stvari kako ovo pratim pisanje. .

Name

Dozivotna

09.04.2022 11:47

Dozivotna kazna pociniocu a nalogodavcu smrtna kazna.

Name

Car

09.04.2022 04:34

Slava ti veliki covjece. Samo si radio svoj posao za dobrobit svih gradjana i omladine. Zlotvori su odlucili uzeti pravdu u svoje ruke otkud im pravo na to. Institucija je zakazala u kojoj si radio dali su svjesni da nisu preduzeli nista da te zastite iako si im ukazivao na potencijalnu ugrozenost. Bitno je da se pojedinci sepure sa obezbjedjenjem a ti koji si se borio protiv zla nisu nasli za shodno da ti dodjele neku vrstu pratnje a fala bogu resursi postoje danas bi bio ziv i zdrav sa svojom porodicom a mi gradjani Prijedora sigurniji bezbjedniji jer imamo covjeka koji je samo radi svoj posao. Vjecna ti slava drago mi je sto sam vas poznavao.

ODGOVORITE
Name

zivjeti opusteno

09.04.2022 04:50

Gdje nestase ona vremena kad narod niste ponizavali glupim informacijama i glupim objasnjenjima a narodu vrlo jasnih stvari.Svakog covjeka,bas svakog,je moguce iznenaditi bez obzira na sva savremena tehnicka pomagala snimanja i pracenja kako pracenog tako i pratioca

ODGOVORITE
Name

MENAGER

09.04.2022 06:25

Veliki je pritisak povodom ovog slucaja Ajmo sada jos malo zakuvati

ODGOVORITE
Name

Re menadzer

09.04.2022 06:54

O kakvom kuvanju pricas sem ako nisi radnik policije posten covjek likvidiran na takav podmukao nacin a da su radili svoj posao oni koji su trebali do tragedije nebi ni doslo

Name

Iskreno

09.04.2022 09:20

Samo po broju komentara vidi se stanje u društvu. Ovo je strašno. Kada nema zaštite za načelnika policije, koji je upozorio da ga neko prati, šta obični građani da očekuju. Ovdje da iko ima morala u vrhu policije dao bi neopozivu ostavku. Jadna porodica koja je izgubila člana obitelji, treba živjeti dalje sa svim ovim saznanjima. Strašno, nema ovdje riječi da se opiše stanje, STRAŠNOO

ODGOVORITE
Name

Zvornik

09.04.2022 10:24

Policija radi samo korumpirano tuzilastvo i sudstvo nista nerade.Imaju dobre plate i sve privilegije nedodirivi su rade sta hoce i kako hoce.Zalosno ali istinito

ODGOVORITE
Name

BOBA

09.04.2022 10:27

ŠTA REĆI KAD OVO PROČITAŠ OSIM POČIVAJ U MIRU.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

09.04.2022 14:25

Ako policija radi svoj posao, a sudovi i tužilaštva ne rade, zašto policija ne pozove narod i ne izađe na ulicu. Onda bih to bilo istinito, a ovako ne vjerujem da je policija iskrena. Pa vidite šta rafe oni na ulici, a kamoli oni u vrhu.

ODGOVORITE