Bijeljina: Obilježen 30. rođendan Republike Srpske

Polaganjem vijenaca i cvijeća kod spomenika borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na Trgu kralja Petra I Karađorđevića i svečanim prijemom u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ danas je u Bijeljini obilježen Dan Republike Srpske.

Republika Srpska 08.01.2022 | 20:17
Bijeljina: Obilježen 30. rođendan Republike Srpske

Na tridesetu godišnjicu osnivanja Republike Srpske vijence i cvijeće na spomenik poginulim borcima položili su gradonačelnik Bijeljine i predsjednik Skupštine Grada, delegacije udruženja i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, poslanici u zakonodavnim tijelima Republike Srpske i BiH, odbornici u Skupštini Grada, predstavnici Oružanih snaga BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova i lokalnih zajednica sa Kosova i Metohije, kao i brojni građani.

- Sjećamo se i poštujemo žrtvu onih koji su dali svoje živote za stvaranje i odbranu Republike Srpske, ali takođe želimo da kažemo da je danas najveći patriotizam i odanost prema našoj Republici stvaranje boljeg društvenog položaja za njihove porodice i saborce. Ove vrijednosti i znanje o slavnom nastanku i odbrani Republike Srpske ćemo prenositi i na buduće generacije - istakao je gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović.

Na svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske dodijeljene su i zahvalnice najzaslužnijim privrednicima sa teritorije Grada Bijeljina. Gradonačelnik Petrović je izrazio zahvalnost svim poslovnim subjektima koji su u prethodnoj godini bili društveno odgovorni i uredno su uplaćivali sve obaveze prema radnicima, Gradu i Republici Srpskoj, a posebno onima koji nisu otpuštali radnike i koji su stvarali nova radna mjesta za građane Bijeljine. Izrazio je i žaljenje što su amandmanima na predloženi Buidžet Grada Bijeljina za 2022. godinu smanjena planirana sredstva za podsticaj i razvoj privrede.

- Na ovom prijemu tradicionalno razgovaramo sa privrednicima o perspektivama unaprijeđenja saradnje između njih i Grada Bijeljina, kao i o poboljšanju poslovnog okruženja i uslova za sve koji žele da se bave privredom - dodao je predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

Dvodnevnom obilježavanju tridesetog rođendana Republike Srpske u Bijeljini prisustvuju i predstavnici srpskih lokalnih zajednica na Kosovu i Metohiji Goraždevac, Lipljan i Gračanica.

- Zahvalni smo gradonačelniku Bijeljine na pozivu i gostoprimstvu, koji su znak nastavka bratske ljubavi i podrške između nas. Nadam se da ćemo u ovoj godini nastaviti i tradiciju međusobnih posjeta djece iz naših lokalnih zajednica, koja je zbog pandemije virusa Korona nakratko i privremeno prekinuta - naglasio je predsjednik Privremenog organa za Opštinu Peć sa sjedištem u Goraždevcu Miloš Dimitrijević.

Gradonačelnik Petrović poželio je mir, sreću i srećne božićne praznike srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, kao i da svi Srbi vječno ostanu u slozi okupljeni oko Pećke patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice i drugih mnogobrojnih svetinja na Kosmetu.

- Prvi put smo u Bijeljini i veoma nas raduje vaš bratski poziv na prisustvo proslavi ovog velikog praznika za sve Srbe, ma gdje se nalazili, jer toga dana je odbranjena čast i sloboda cjelokupnog našeg naroda. Nadamo se da će i gradonačelnik Petrović uskoro posjetiti Gračanicu i da ćemo imati priliku da mu uzvratimo dobro gostoprimstvo - istakao je predsjednik Privremenog organa Grada Priština  sa sjedištem u Gračanici Novak Živić.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

re

08.01.2022 21:02

Narod brine kako da dođe do radnog mesta koga je uopšte briga za ove parazite političare i njihove manifestacije koje treba da legitimušu kriminal vlasti i svemu tome pridaju privid normalnosti kao da sve uredu.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

08.01.2022 21:26

Kaže gradonačelnik da se "sjećamo se i poštujemo žrtvu onih koji su dali svoje živote za stvaranje i odbranu Republike Srpske". Da li se sjećate sugrađana iz 1992. godine i šta je sa njihovim žrtvama?

ODGOVORITE
Name

Re pitanje

09.01.2022 07:14

Sjecamo, kako da ne. Da nije bilo njihovog glasa za suverenu Bosnu ne bi bilo ni jedne zrtve.

Name

Bobo

09.01.2022 09:31

Isto onako kako se oni sjecaju nasih zrtava.Naprimjer djeca i starci iz Kravice nisu iste zrtve kao one u Srebrenici.