Na jedinstveni Covid-pasoš u BiH će se još pričekati

Od maja traju pokušaji da svi građani Bosne i Hercegovine dobiju Covid-pasoš ili zeleni certifikat kako bi bez problema i straha da će biti vraćeni s granice putovali u inostranstvo.

Bosna i Hercegovina 04.12.2021 | 13:10
Na jedinstveni Covid-pasoš u BiH će se još pričekati

Dalje od pokušaja na državnom nivou nije se otišlo pa tako još nema spremne odluke o Covid-potvrdama, a da bi je bilo prvo se čeka da još pet kantona uvede QR kodove o vakcinaciji.

U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine čekaju da niži nivoi uvedu QR kodove kako bi se onda sačinio jedan, unificirani obrazac.

Republika Srpka i Brčko distrikt uveli su QR kodove, a to je u proteklom periodu učinilo još pet kantona u Federaciji BiH. Riječ je o, kako je rekao pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

Zanimalo nas je da li se moraju čekati kantoni, zašto FBiH to ne učini.

– Mora krenuti od kantona. Zatraženo je u septembru od kantona da formiraju baze podataka. Pet je kantona to ispunilo. Pokušaćemo to ubrzati i u ostalim kako bismo nastavili aktivnosti sa Ministarstvom civilnih poslova BiH. Jer država je garancija, država mora biti ta koja garantuje za te potvrde. Ali morate prvo imati baze podataka ljudi koji su vakcinisani – rekao je Čerkez.

Istakao je da obrazac treba biti jedan, ali da ga izdavati mogu svi.

Nakon što se sačine, Covid-potvrde, dodao je Čerkez, moraju proći mišljenje, reviziju Evropske komisije.

To znači da će proći još vremena prije nego baš svi građani Bosne i Hercegovine mognu putovati bez problema.

Decidan odgovor na pitanja o konačnom uspostavljanju Covid-pasoša, odluci, problemima i kako ih prevazići, od četvrtka čekamo iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 14. decembra treba da se nađe i inicijativa za uspostavljanje jedinstvenih Covid-certifikata sa QR kodom.

(Faktor)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Da li su to

04.12.2021 12:44

Kovid pasoši za putovanje u EU cija bi I trebala biti namjena, ili za ograničenje prava na rad i prava na slobodu kretanja?

ODGOVORITE
Name

Bijeljinac

04.12.2021 13:09

To je cijena koju plaćamo, jer mislimo da je sve na nivou BiH pogrešno.

ODGOVORITE
Name

Tiruriru

05.12.2021 09:56

Bravo Bijeljinac! Dobar zaključak.

Name

Aco

04.12.2021 13:24

Blokiraju kantoni pod vodstvom HDZ-a. Smradovi.

ODGOVORITE
Name

Mitar

04.12.2021 15:05

Kako smo mi SMECE od drzave....fujjjj

ODGOVORITE
Name

ATLANTIDA

04.12.2021 15:14

Važno je da paraziti u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini redovno primaju nezarađeno već skoro 2 god,to je otimačina narodnih novaca.Trebalo bi Tuzilastvo BiH podići krivične prijave za sve funkcionere ,parazite, i kazniti ih drastično za totalnu opstrukciju...zna se da od toga nema ništa, samo trebamo znati da živimo u zemlji čuda, gdje tri "musketara "rade strašne stvari,a stranci ih na perfidan način podržavaju, zbog čega,moraćemo ubrzo to njih pitati,svi su upleteni u razne igre koje se igraju u zemlji koja je zarobljena i opustosena....

ODGOVORITE
Name

PROPALA DRŽAVA

04.12.2021 15:43

DABOGDA SE RASPALA VIŠE I NE ZNALO SE ZA OVU MAFIJAŠKU DRŽAVU.

ODGOVORITE
Name

Hm

04.12.2021 16:00

Bez mozga su svi koji ovo traze da se uvede zlo i naopako. Sve sa genocidnim bockama

ODGOVORITE
Name

ОКНАРБ

04.12.2021 16:01

КО ЖЕЛИ И ПУТОВАТИ БИЋЕ ОБИЉЕЖЕН КАО СТОКА.ПРИСТАЈЕМО НА СВЕ.ПОСТАЛИ СМО РОБЉЕ ,НАША ЈЕ НАЖАЛОСТ МЈЕРА МАЈИЦЕ С НАТПИСОМ ЊУЈОРК И ЛОНДОН И ХОТ ДОГ.ВЕСТЕРНИЗОВАНИ СМО ВЕЋ ОДАВНО

ODGOVORITE
Name

D

05.12.2021 07:16

Vakcina je upitna ako je dobijete u BIH. Mora se javnost upoznati da ako primite vakcine u BIH nećete moći da putujete nigdje jer nemate kovid pasoš i ne mogu da vam očitaju potvrdu o primljenoj vakcini.

ODGOVORITE