На јединствени Цовид-пасош у БиХ ће се још причекати

Од маја трају покушаји да сви грађани Босне и Херцеговине добију Цовид-пасош или зелени цертификат како би без проблема и страха да ће бити враћени с границе путовали у иностранство.

Босна и Херцеговина 04.12.2021 | 13:10
На јединствени Цовид-пасош у БиХ ће се још причекати

Даље од покушаја на државном нивоу није се отишло па тако још нема спремне одлуке о Цовид-потврдама, а да би је било прво се чека да још пет кантона уведе QР кодове о вакцинацији.

У Министарству цивилних послова Босне и Херцеговине чекају да нижи нивои уведу QР кодове како би се онда сачинио један, унифицирани образац.

Република Српка и Брчко дистрикт увели су QР кодове, а то је у протеклом периоду учинило још пет кантона у Федерацији БиХ. Ријеч је о, како је рекао помоћник федералног министра здравства Горан Черкез, Унско-санском, Тузланском, Кантону Сарајево, Зеничко-добојском и Босанско-подрињском кантону.

Занимало нас је да ли се морају чекати кантони, зашто ФБиХ то не учини.

– Мора кренути од кантона. Затражено је у септембру од кантона да формирају базе података. Пет је кантона то испунило. Покушаћемо то убрзати и у осталим како бисмо наставили активности са Министарством цивилних послова БиХ. Јер држава је гаранција, држава мора бити та која гарантује за те потврде. Али морате прво имати базе података људи који су вакцинисани – рекао је Черкез.

Истакао је да образац треба бити један, али да га издавати могу сви.

Након што се сачине, Цовид-потврде, додао је Черкез, морају проћи мишљење, ревизију Европске комисије.

То значи да ће проћи још времена прије него баш сви грађани Босне и Херцеговине могну путовати без проблема.

Децидан одговор на питања о коначном успостављању Цовид-пасоша, одлуци, проблемима и како их превазићи, од четвртка чекамо из Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине.

У међувремену, на дневном реду сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине 14. децембра треба да се нађе и иницијатива за успостављање јединствених Цовид-цертификата са QР кодом.

(Фактор)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Да ли су то

04.12.2021 12:44

Ковид пасоши за путовање у ЕУ ција би И требала бити намјена, или за ограничење права на рад и права на слободу кретања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

04.12.2021 13:09

То је цијена коју плаћамо, јер мислимо да је све на нивоу БиХ погрешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тируриру

05.12.2021 09:56

Браво Бијељинац! Добар закључак.

Name

Ацо

04.12.2021 13:24

Блокирају кантони под водством ХДЗ-а. Смрадови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

04.12.2021 15:05

Како смо ми СМЕЦЕ од дрзаве....фујјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

04.12.2021 15:14

Важно је да паразити у Вијећу министара и Парламентарној скупштини редовно примају незарађено већ скоро 2 год,то је отимачина народних новаца.Требало би Тузиластво БиХ подићи кривичне пријаве за све функционере ,паразите, и казнити их драстично за тоталну опструкцију...зна се да од тога нема ништа, само требамо знати да живимо у земљи чуда, гдје три "мускетара "раде страшне ствари,а странци их на перфидан начин подржавају, због чега,мораћемо убрзо то њих питати,сви су уплетени у разне игре које се играју у земљи која је заробљена и опустосена....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОПАЛА ДРЖАВА

04.12.2021 15:43

ДАБОГДА СЕ РАСПАЛА ВИШЕ И НЕ ЗНАЛО СЕ ЗА ОВУ МАФИЈАШКУ ДРЖАВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

04.12.2021 16:00

Без мозга су сви који ово тразе да се уведе зло и наопако. Све са геноцидним боцкама

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКНАРБ

04.12.2021 16:01

КО ЖЕЛИ И ПУТОВАТИ БИЋЕ ОБИЉЕЖЕН КАО СТОКА.ПРИСТАЈЕМО НА СВЕ.ПОСТАЛИ СМО РОБЉЕ ,НАША ЈЕ НАЖАЛОСТ МЈЕРА МАЈИЦЕ С НАТПИСОМ ЊУЈОРК И ЛОНДОН И ХОТ ДОГ.ВЕСТЕРНИЗОВАНИ СМО ВЕЋ ОДАВНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

05.12.2021 07:16

Вакцина је упитна ако је добијете у БИХ. Мора се јавност упознати да ако примите вакцине у БИХ нећете моћи да путујете нигдје јер немате ковид пасош и не могу да вам очитају потврду о примљеној вакцини.

ОДГОВОРИТЕ