Kako je virus skočio sa životinje na čovjeka?! 

Američke obaveštajne službe poseduju velike količine genetskih materijala koji bi mogli biti ključ u razrešenju porekla koronavirusa, piše CNN.

Svijet 06.08.2021 | 12:36
Kako je virus skočio sa životinje na čovjeka?! 

U pitanju je veliki katalog informacija koji sadrži genetske podatke dobijene iz uzoraka virusa koje su proučavali u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu.

Deo američkih funkcionera veruje da je koronavirus krenuo upravo iz te laboratorije.

Još nije jasno kako su američki obaveštajci došli do tih podataka, a CNN navodi da su kompjuteri putem kojih se takve baze podataka stvaraju i procesuiraju obično spojeni na servere bazirane na klaud (cloud) tehnologiji, što aludira na mogućnost da su hakovani.

"Prevođenje" velike količine sirovih podataka u korisne informacije, samo je deo napora obaveštajaca da otkriju poreklo koronavirusa, a to povlači i niz izazova. Jedan od njih odnosi se na prikupljanje dovoljno snage. Zato se američki obaveštajci oslanjaju na super računare nacionalne laboratorije Sektora za energiju, koji objedinjuje 17 elitnih američkih institucija. 

Tu je i problem s ljudstvom. Obaveštajcima za takav posao nisu potrebni samo naučnici koji su dovoljno vešti da mogu da interpretiraju kompleksne podatke o sekvenciranju genetskog materijala virusa, oni uz to moraju da poznajui i mandarinski jezik, s obzirom na to da su podaci na kineskom jeziku i koriste specifičan vokabular.

"Naravno da postoje naučnici koji imaju dovoljno znanja i veština. Ali oni koji uz to razumeju i mandarinski? To je jako malo ljudi. I to naravno nisu bilo koji naučnici, nego oni specijalizovani za biologiju. Vidite kako ovo vrlo brzo postaje teško", rekao je CNN-u izvor upućen u napore američkih obaveštajaca.

CNN podseća kako su si američki funkcioneri zadali rok od 90 dana da otkriju poreklo koronavirusa. Nadaju se da će pregled informacija iz Kine pomoći pri odgovoru na ključna pitanja: kako je virus skočio sa životinje na čoveka? Odgovor na to pitanje je ključan kako bi se utvrdilo da li je koronavirus "procurio" iz laboratorije ili je sa životinja na čoveka prešao prirodnim putem, rekli su CNN-ovi izvori.

Istražitelji povezani s američkim vlastima, ali i oni koji nisu, dugo su tražili genetske podatke sadržane u 22.000 uzoraka virusa koje su Kinezi proučavali u laboratoriji u Vuhanu. Kineske vlasti su, navodi CNN, podatke još 2019. uklonili s interneta te su ih odbile da ih predaju istražiteljima Svetske zdravstvene organizacije, baš kao i ostale sirove podatke o ranim slučajevima koronavirusa.

(B92)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Skeptik

06.08.2021 11:35

Vjerovatno je imao odskočnu dasku...

ODGOVORITE
Name

za skeptik

06.08.2021 14:12

Cemu sumnja ako ameri kazu da je tako!

Name

Bole

06.08.2021 14:31

Prvo je rekao hop...

ODGOVORITE
Name

Re

06.08.2021 16:13

Kinezi su mudar i opasan narod.

ODGOVORITE
Name

Sara

07.08.2021 13:45

I sta onda bi, jel izgorela "ona" laboratorija u Vuhanu.... Ima li prezivjelih ....

ODGOVORITE
Name

KMET SIMAN

07.08.2021 18:31

Kako, logično, zajedno sa životinjom

ODGOVORITE