Како је вирус скочио са животиње на човјека?! 

Америчке обавештајне службе поседују велике количине генетских материјала који би могли бити кључ у разрешењу порекла коронавируса, пише ЦНН.

Свијет 06.08.2021 | 12:36
Како је вирус скочио са животиње на човјека?! 

У питању је велики каталог информација који садржи генетске податке добијене из узорака вируса које су проучавали у лабораторији у кинеском граду Вухану.

Део америчких функционера верује да је коронавирус кренуо управо из те лабораторије.

Још није јасно како су амерички обавештајци дошли до тих података, а ЦНН наводи да су компјутери путем којих се такве базе података стварају и процесуирају обично спојени на сервере базиране на клауд (цлоуд) технологији, што алудира на могућност да су хаковани.

"Превођење" велике количине сирових података у корисне информације, само је део напора обавештајаца да открију порекло коронавируса, а то повлачи и низ изазова. Један од њих односи се на прикупљање довољно снаге. Зато се амерички обавештајци ослањају на супер рачунаре националне лабораторије Сектора за енергију, који обједињује 17 елитних америчких институција. 

Ту је и проблем с људством. Обавештајцима за такав посао нису потребни само научници који су довољно вешти да могу да интерпретирају комплексне податке о секвенцирању генетског материјала вируса, они уз то морају да познајуи и мандарински језик, с обзиром на то да су подаци на кинеском језику и користе специфичан вокабулар.

"Наравно да постоје научници који имају довољно знања и вештина. Али они који уз то разумеју и мандарински? То је јако мало људи. И то наравно нису било који научници, него они специјализовани за биологију. Видите како ово врло брзо постаје тешко", рекао је ЦНН-у извор упућен у напоре америчких обавештајаца.

ЦНН подсећа како су си амерички функционери задали рок од 90 дана да открију порекло коронавируса. Надају се да ће преглед информација из Кине помоћи при одговору на кључна питања: како је вирус скочио са животиње на човека? Одговор на то питање је кључан како би се утврдило да ли је коронавирус "процурио" из лабораторије или је са животиња на човека прешао природним путем, рекли су ЦНН-ови извори.

Истражитељи повезани с америчким властима, али и они који нису, дуго су тражили генетске податке садржане у 22.000 узорака вируса које су Кинези проучавали у лабораторији у Вухану. Кинеске власти су, наводи ЦНН, податке још 2019. уклонили с интернета те су их одбиле да их предају истражитељима Светске здравствене организације, баш као и остале сирове податке о раним случајевима коронавируса.

(Б92)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Скептик

06.08.2021 11:35

Вјероватно је имао одскочну даску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за скептик

06.08.2021 14:12

Цему сумња ако амери казу да је тако!

Name

Боле

06.08.2021 14:31

Прво је рекао хоп...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.08.2021 16:13

Кинези су мудар и опасан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

07.08.2021 13:45

И ста онда би, јел изгорела "она" лабораторија у Вухану.... Има ли презивјелих ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

КМЕТ СИМАН

07.08.2021 18:31

Како, логично, заједно са животињом

ОДГОВОРИТЕ