Roditelji protestuju protiv povratka djece u škole

Oko stotinu roditelja i nastavnika okupilo se u Montrealu pozivajuci vladu Kvebeka da promeni plan za povratak dece u škole.

Svijet 24.08.2020 | 21:33
Roditelji protestuju protiv povratka djece u škole

Zabrinute porodice i školsko osoblje održali su skup u nedelju ispred kancelarija ministarstva obrazovanja u Montrealu, gde su tražili oštrije mere bezbednosti u školama i više mogućnosti izbora za roditelje, preneli su kanadski mediji.

Za razliku od pokrajine Ontario, gde roditelji dece u osnovnim i srednjim skolama mogu da biraju između učenja u školi i učenja kod kuće, u Kvebeku su deca obavezna da pohađaju školu izuzev ako imaju medicinsko opravdanje.

Vlada Kvebeka preporucuje fizičko distanciranje i učestalo pranje ruku, ali maske neće biti obavezne u učionici, već samo u zajedničkim prostorijama i to za ucenike od petog razreda i starije.

Fizičko distanciranje neće biti obavezno u učionicama, mada će deca morati da budu udaljena dva metra od nastavnika.

Vlada Kvebeka smatra da je nastava uživo bolja od nastave na daljinu i naglašava da je njen plan razradilo više desetina lekara, uključujući pedijatre.

Demonstranti zahtevaju da bude manje ucenika u razredu i više staratelja angažovanih u školama za redovnu dezinfekciju zajedničkih prostorija.

"Mislimo da je ideja o uključivanju više od 35 učenika po razredu u srednjim školama potpuno nerealna", rekao je jedan od organizatora protesta.

Sa druge strane u gradu Kvebek Sitiju mnogo veća grupa od oko hiljadu ljudi protestovala je protiv nošenja maski u školama, tvrdeci da nosenje maski ugrožava slobodu dece. Demonstranti smatraju da je virus realan, ali da su vladine mere ''preterane''.

Za većinu učenika u provinciji Kvebek nova školska godina počinje sledeće nedelje.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Andric

24.08.2020 20:04

Bili i ostali debili...

ODGOVORITE
Name

Goran

24.08.2020 22:26

Sta je tu debilno, djeca ce imati skraceno sve, navodno bice pod maskama da udisu svoj vazduh koji su izdahnuli a konkretno govorim za svoje dvoje ili se bar vode na meni ? , malo dalje smo od grada i nema skole blizu tako da ili ja ili ona odvozimo i dovozimo djecu nasu i komsijsku ili komsije voze uglavanom taj dan neko bjezi sa posla pa se nekako rasporedjujemo i sta zarazi se neko, svi u izolaciju a da nekazem ipak se umire od toga . Sta bi sa doktorom sa kojim se stevandic uslika i kaze pobjedio koronu, nema vise informacija, svaki dan se molim za njega iako ga nezanam da bog da da se meni desi ono sto ja njemu mislim, smatram da za godinu skole niko nece nista izgubiti a sacuvacemo sigurno puno zivota, ja sam se skolaovao u ratu gdje vise nije bilo skole nego sto jest pa smo zivi i dalje i sta sa profesoroima i ostalim radnika u prosvjeti koji su u godinama gdje korona agresivna

Name

Skeptik

25.08.2020 04:45

Ne bih žurio sa takvom ocjenom. Ako povratak u škole podrazumjeva povratak na isto stanje pre ove tzv epidemije, onda u redu. Ali ako je povratak u školu uslovljen sa nošenjem maski i distancom i ako za ne poštovanje mjera budu slijedile kazne (djeci, roditeljima, nastavnicima i direktoru) onda su protesti i odbijanje slanja djece u školu, apsolutno opravdani.

Name

Bubili

25.08.2020 10:43

Moli se za dr, na zalost nije dobro, zivotno ugrozen. Dobar strucnjak i veliki covjek.Neka mu Gospod Bog pomogne.

Name

Mirko

26.08.2020 08:28

Baš tako , go debil sve vjeruju što im se servira.

Name

Matija

24.08.2020 20:13

Nikakvi protesti. Samo buna i motke.

ODGOVORITE
Name

Jing jang

25.08.2020 02:00

A njih hiljade ,jedno na drugom bez maski.

ODGOVORITE