Argumenti protiv mjera zabrane generalu Savčiću

Advokat Miodrag Stojanović danas se usprotivio dopuni prijedloga Tužilaštva BiH da se generalu Milomiru Savčiću, optuženom za pomaganja u ratnom zločinu 1995. godine u Srebrenici, zabrani obavljanje dužnosti predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) i kontakti sa medijima u BiH.

Bosna i Hercegovina 29.01.2020 | 16:41
Argumenti protiv mjera zabrane generalu Savčiću

Nakon ročišta za određivanje mjera zabrane, na kojem je tužilac Predrag Tomić, uz ranije predložene, danas zatražio i dodatne mjere zabrane, Stojanović je rekao novinarima da je iznio agrumentaciju na osnovu koje takve mjere ne mogu opstati, te dodao da je napisao prigovor na optužnicu koji će sutra predati.

On je naglasio da je odbrana danas ukazala na činjenice koje potvrđuju da general Savčić nije učestvovao u činjenju tako teškog i ozbiljnog djela koje mu se optužnicom stavlja na teret.

Stojanović je naveo da je general Savčić, zbog teškog ranjavanja, do 16. juna 1995. godine bio na bolničkom liječenju u Užicu, koje je na svoju ruku napustio i otišao da pomogne Vojsci Republike Srpske u teškim borbama koje su se vodile u rejonu Treskavice.

– Tamo je boravio do početka jula 1995. godine kada je, imajući u vidu jedan ozbiljan napad takozvane Armije BiH iz zaštićene zone Srebrenica i Žepa na selo Višnjica, došao u rejon Borika, gdje je boravio do odlaska na zapadno-krajiško ratište – objasnio je Stojanović.

Stojanović je naglasio da na osnovu ovih činjenica general Savčić, niti je bio u Srebrenici, niti je na bilo koji način učestvovao u radnjama koje su navedene u optužnici.

Osvrćući se na prijedlog Tužilaštva da se generalu Savčiću zabrani kontakt sa svim licima koja su na bilo koji način povezana sa operacijama “Krivaja 95” i “Stučanica 95”, Stojanović kaže da to obuhvata minimalno 10.000 ljudi koji bi mogli biti obuhvaćeni na ovaj način.

– Mi se ne protivimo prvom prijedlogu tužioca da se zabrani kontakt sa licima koja su kao svjedoci navedena u optužnici. General nema namjeru da utiče na bilo koga od njih. Međutim, dopunom prijedloga traži se jedna neodređena, nedefinisana i pravnički neargumentovana formulacija. Mislim da to Sud neće moći prihvatitit jer je to neizvršivo – istakao je Stojanović.

Iznoseći primjedbu i po pitanju kvalifikacije krivičnog djela, Stojanović smatra da se u ovom slučaju ne može suditi po Krivičnom zakonu BiH, posebno nakon presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetima “Damjanović” i “Maktouf”.
Kao jednu od najbolnijih mjera koje je Tužilaštvo predložilo odnosi se na zabranu napuštanja BiH, budući da general ima državljanstvo Srbije.

– Mi smo danas iznijeli argumentaciju zbog koje mislimo da nema razloga za tako nešto. General Savčić niti ima namjeru da bježi, niti na bilo koji način želi da opstruiše ovo suđenje. Ja sam u Sudu prenio njegove riječi: “Ako bih ja pobjegao, ne bi mogao ostati predsjednik BORS-a, bilo bi me sramota stati pred borca. Nisam bježao u ratu, neću da bježim ni od suđenja!” – naveo je Stojanović.

Stojanović je saglasan sa mjerom zabrane koja podrazumijeva obavezu javljanja generala Savčića nadležnom organu dva puta mjesečno.

Odluka Suda o predloženim mjerama zabrane trebala bi biti donesena u naredna dva dana.

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Milomira Savčića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 31. decembra prošle godine optužnicu protiv Savčića zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.

Savčić, koji je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, ocijenio je ranije da podizanje optužnice protiv njega predstavlja odmazdu Tužilaštva BiH koje ima opasnu namjeru da kriminalizuje cijelu Vojsku Republike Srpske.

On je rekao da ovakvu odluku smatra odmazdom zbog toga što je insistirao na utvrđivanju istine o događajima iz proteklog rata i na tome da krivci stvarno odgovaraju za ono što su učinili.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Tuzilac

29.01.2020 16:32

Sta je ovaj Tuzilac Predrag Bakirovac ili Miloradov.

ODGOVORITE
Name

R

29.01.2020 16:46

Da je srece nije on trebAo ni pod razno biti presjednik bors zta je dosad za borce uradijo sebe je udomijo i nista vise tip je bez veze on se uzivijjo ko da je karadjordje

Name

@R

29.01.2020 17:05

R=++++++++++++sve tacni navodi bravo za R

Name

ВРС

29.01.2020 17:30

Само наведи један примјер шта си добро урадио за БВРС!!! Ти си генерале наше разочарење, и боље би ти било да се никад ниси кандидовао на ту функцију!!! Док си пошао сарађивати са бурлом од тад ниси имао “ветеране” које је бурле организовао као некога ко је изнад БОРС!!!

Name

Re BPC

29.01.2020 19:40

On nije saradnik Dodika, sjeti se prošlih lokalnih izbora. Ko je bio šef Mićićevog izbornog štaba? Naravno Savčić koji je dobio dva stana, a prima visoku penziju iz Srbije i naknade i platu u Republici Srpskoj. Čudo je kada neko sjedi na obrazu.

Name

Borac R Srpsken

29.01.2020 16:42

STO SE TICE ZABRANE VODJENJA BORACKE. TO I NIJE STETA I ONAKO ON STITI DODIKA A NE BORCE.

ODGOVORITE
Name

R

29.01.2020 17:58

Jeli presjednik komentarisao sto su borci dobili povisicu 3,90km nije ali zato drzi predavanje svaki dan kako on nema veza sta je bilo u srebrenici sam sebe brani veliki broj boraca ovako misli neka se ugleda na muslimanske i hrvatske boracke organizacije

Name

Xl

29.01.2020 19:01

Ako ti moze sta pomoci? Dacu ti 3,90km pomoci sto si se izborio za borce.

Name

Boki

30.01.2020 14:38

G. Savcicu, dodik te iskoristio i pustio niz vodu on dogovara sa tužilaštvom.

ODGOVORITE