Nova austrijska vlada danas je položila zakletvu

Nova austrijska vlada koju čine stranka OVP kancelara Sebastijana Kurca i ekološka stranka Zeleni, položila je danas zakletvu na ceremoniji u Beču.

Svijet 07.01.2020 | 13:13
Nova austrijska vlada danas je položila zakletvu

Kurc (33) danas počinje drugi mandat kao šef vlade.

OVP je bio najjači na izborima sa 37,5 odsto glasova a ekolozi su ostvarili svoj najbolji rezultat do sada sa 13,9 odsto glasova. Stranka Zeleni prvi put je deo vladajuće koalicije.

Sebastijan Kurc vodio je Austriju u koaliciji sa ekstremno-desničarskom partijom FPO izmedju decembra 2017. i maja 2018. Kurcova vlada pala je posle 18 meseci zbog korupcionaškog skandala FPO-a.

Posle sazivanja prevremenih izbora ekološke teme su dobile na značaju tokom kampanje. Kurc je tada napravio zaokret i pozvao ekologe da pregovaraju sa njim. Te dve partije imaju dovoljnu većinu u parlamentu da vladaju.

Najmlađa vlada

Tačno 100 dana od prevremenih parlamentarnih izbora, Austrija je time dobila novu vladu od koje, kako je rekao predsednik Aleksander van der Belen, građani imaju velika očekivanja.

Događaji od maja do danas, od korupcionaške afere "Ibica" i kasnije pada vlade, prema rečima Van der Belena, pokazali su da je demokratija u Austriji živa i da ima snagu obnove.

"Blagostanje svih mora biti u središtu i prioritet nove vlade. Ne samo ja već i građani od vas imamo velika očekivanja. Treba vraćeno poverenje dalje produbiti. Naša demokratija i institucije se oslanjaju na poverenje građana, a poverenje nije nešto što se podrazumeva, već je nešto na čemu se mora neprestano raditi", poručio je Van der Belen.

Istakao je da od nove vlade očekuje da odgovorno rade u korist zemlje i pozvao članove da ostanu u dijalogu sa svim partijama, i civilnim društvom.

Kancelar Kurc, koji je drugi put na čelu vlade, ponovo je najmlađi državnik u svetu.

Ovo je, inače, najmlađa vlada i vlada s najvećim udelom žena, koje čine više od 53 odsto ministara.

Zanimljivo je da je i sam Van der Belen, dok je bio na čelu Zelenih, 2003. pregovarao o učešću te stranke u jednoj vladi a OVP, do koje, međutim, nije došlo.

U novoj vladi su ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg, finansija Gernot Blimel, unutrašnjih poslova Karl Nehamer, a ministarka odbrane Klaudia Taner.

Lider Zelenih Verner Kogler je vicekancelar i ministar sporta, javne uprave, umetnosti i kulture.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sandro

07.01.2020 20:20

zar nema nikog vise iz zelenih osim Koglera

ODGOVORITE
Name

Patriot

07.01.2020 20:39

Ministar Pravde je Alma Zadić, 35-godišnja Tuzlanka!

ODGOVORITE
Name

Zox

07.01.2020 21:34

Sve je to do Kurtza.