Izrael: Kraj epohe Netanijahua

Na juče održanim opštim parlamentarim izborima u Izraelu, drugim tekuće godine, na kojima je izlaznost bila 69. 4%, a na osnovu ažuriranih uzoraka sve tri vodeće TV kuće (Kan, Rešet i Kešet), došlo je do preokreta kojim nema blokovskog pobjednika.

Svijet 18.09.2019 | 10:25
Izrael: Kraj epohe Netanijahua
Puni nezvanični rezultati za 22. saziv Kneseta se očekuju večeras, pri čemu dosadašnji podaci upućuju na: 

- Plavo-bijela (Kahol-lavan) partija, stranka političkog centra, na čelu sa Binjamin Ganc-om (Benjamin Gantz): 32, 32, 32;

- Likud, stranka desnog centra, premijera Binjamin Netanijahu-a (Benjamin Netanyahu): 30, 32, 31;

- Zajednička lista (Ha'reshima ha'meshutefet), savez arapskih paritja: 15, 13, 13;

- Šas (Shas), ultra-religiozna partija orijentalnih Jevreja: 9, 9, 9;

- Izrael naš dom (Israel Beteynu), stranka desnice čiju srž čine useljenici iz bivšeg SSSR-a, pod rukovodstvom Avigdor
Liberman-a (Lieberman): 9, 9, 8;

- Jahadut Ha-Tora (Yahadut Ha'Torah), stranka ultra-religioznih aškenaskih Jevreja:  8, 7, 8;

- Desno (Yamina), stranka nacionalne i nacionalno-religiozne desnice: 6, 7, 7;

- Radnička (Ha'avoda), državotvorna partija Ben-Guriona, Rabina, Peresa i mnogih drugih istorijskih velikana: 6, 6, 6;

- Demokratski tabor (Ha'mahane ha'demokrati), partija lijevog Merec-a (Meretz) i nekadašnjeg premijera Ehud Barak-a (Ehud Barack): 6, 5, 5.

Izlaznost je za 1.5 % viša u odnosu na aprilske izbore, po kojima mandatar i po svemu sudeći sada odlazeći predsjednik vlade Netanijahu nije uspio da oformi vladu.

Bivši počasni konzul Bosne i Hercegovine u Izraelu Aleksandar Nikolić za BN kaže da suštinski rezultat se ocrtava u nemogućnosti blokovske natpolovične prevlasti.

- Kako lijevi blok, na čelu sa Plavo-bijelom partijom, uključujući i arapske stranke broji 59, a desni, predvođen Likudom, a koji uključuje ultra-religiozne partije 53, nijedan nije dostigao 61 mandat i jasnu poziciju mandatara predsjednika Rivlin-a (Reuven Rivlin). Po svemu sudeći, Libermanov Izrael naš dom biva jezičkom na vagi.

Nikolić navodi aritmetička kombinatorika ovog puta neće nedvosmisleno biti dovoljna. Prema njegovim riječima, formiranjeu vlade nacionalnog jedinstva, mogla bi se suprotstaviti isključivost na stranačkoj ili personalnoj osnovi. Ovdje se prije svega misli, kako kaže, na koaliranje sa arapskim odnosno ultra-religioznim strankama.

Visoko disciplinovana izlaznost ultra-religioznog stanovništva, a na ovim izborima i arapskog, dobrim dijelom su determinisali mapu podjele poslaničkih mjesta. Tako je među hasidskim zajednicama, poput slonimske, zabilježeno rekordnih 97% izlaznosti. Prema podacima Centralnog statističkog biroa pravo glasa je imalo 5,8 miliona, od čega su 79 % Jevreji, 16 % Arapi, a 14 % je mlađe od 24 godina starosti.



(intervju sa Eli Avidar-om, br. 4 na listi Izrael naš dom)

Interesantno je i da je jedan od četvorice lidera Plavo-bijelih, Jair Lapid (Yair Lapid), novinar, publicista i dobrotvorni radnik, sina Josefa (Tomija) Lapid-a, rodom iz Kaća kraj Novog Sada, nekadašnjeg direktora javnog RTV servisa, tiražnog Ma'ariv-a i ministra pravde.

Ovi izbori donose i principijelno-ideološka osvježenja, poput odnosa vjerskih zajednica i države i borbe protiv korupcije.



(sa Oded Forer-om, br. 2 na listi Izrael naš dom)

Nikolić, inače saradnik Avigdora Libermana, podsjeća da je upravo Liberman bio taj koji je tokom najžešćih pritisaka na jevrejsku državu da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Republike Kosova, tada na dužnosti ministra inostranih poslova, bio taj koji se odlučno odupreo tome. Uz ovo inicirao je ukidanje viza nosiocima pasoša Republike Srbije. Broj dva na listi Libermanove stranke Oded Forer je predsjedavajući društva parlamentarnog prijateljstva Kneseta sa Republikom Srbijom.

I u slučaju da Likud bude dio koalicije, Netanijahu, kako stvari trenutno stoje, neće biti taj koji će sastavljati vlast. Time se kontinuitet od 2009. privodi kraju (vršio je premijersku funkciju i između 1996-1999.). Za Netanijahua ovi su izbori bili i više od igre, imajući u vidu eventualnosti pravosudnog procesa. Iza sebe Netanijahu niže jasnih deset godina kontinuiranog privrednog rasta, makro-ekonomske stabilnosti, zemlje
koja je postala članom OECD, te koja je iskoračila nekoliko značajnih uspjeha na međunarodnoj političkoj sceni - posebno izvanrednih odnosa sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Istovremeno, i Izrael pati od globalne pojave produbljavanja društveno-ekonomskog jaza između bogatih i siromašnih. Premda je neophodno strpljenje do brzog objavljivanja konačnih i nezvaničnih rezultata, sve su jasniji putokazi u kraj epohe Netanijahua.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

izraelac

18.09.2019 10:04

ode Natanjahu ode i Putin, ode i Milorad... i Lavrov i Dačić... odr cijela ekipa

ODGOVORITE
Name

Samo

18.09.2019 11:17

Maštaj,mašta moze uraditi svašta..

Name

izraelac

18.09.2019 14:54

mašta ih drži na vlasti, ostari svako i prođe mu rok trajanja... starost život nosi, a ljudski ideali žive il ne žive u nama... mada su ovi kapitalisti u tranziciji pa nema tu ideala sem rusofilije i kapitalizma...