Израел: Крај епохе Нетанијахуа

На јуче одржаним општим парламентарим изборима у Израелу, другим текуће године, на којима је излазност била 69. 4%, а на основу ажурираних узорака све три водеће ТВ куће (Кан, Решет и Кешет), дошло је до преокрета којим нема блоковског побједника.

Свијет 18.09.2019 | 10:25
Израел: Крај епохе Нетанијахуа
Пуни незванични резултати за 22. сазив Кнесета се очекују вечерас, при чему досадашњи подаци упућују на: 

- Плаво-бијела (Кахол-лаван) партија, странка политичког центра, на челу са Бињамин Ганц-ом (Бењамин Гантз): 32, 32, 32;

- Ликуд, странка десног центра, премијера Бињамин Нетанијаху-а (Бењамин Нетанyаху): 30, 32, 31;

- Заједничка листа (Ха'ресхима ха'месхутефет), савез арапских паритја: 15, 13, 13;

- Шас (Схас), ултра-религиозна партија оријенталних Јевреја: 9, 9, 9;

- Израел наш дом (Исраел Бетеyну), странка деснице чију срж чине усељеници из бившег СССР-а, под руководством Авигдор
Либерман-а (Лиеберман): 9, 9, 8;

- Јахадут Ха-Тора (Yахадут Ха'Торах), странка ултра-религиозних ашкенаских Јевреја:  8, 7, 8;

- Десно (Yамина), странка националне и национално-религиозне деснице: 6, 7, 7;

- Радничка (Ха'авода), државотворна партија Бен-Гуриона, Рабина, Переса и многих других историјских великана: 6, 6, 6;

- Демократски табор (Ха'махане ха'демократи), партија лијевог Мерец-а (Меретз) и некадашњег премијера Ехуд Барак-а (Ехуд Барацк): 6, 5, 5.

Излазност је за 1.5 % виша у односу на априлске изборе, по којима мандатар и по свему судећи сада одлазећи предсједник владе Нетанијаху није успио да оформи владу.

Бивши почасни конзул Босне и Херцеговине у Израелу Александар Николић за БН каже да суштински резултат се оцртава у немогућности блоковске натполовичне превласти.

- Како лијеви блок, на челу са Плаво-бијелом партијом, укључујући и арапске странке броји 59, а десни, предвођен Ликудом, а који укључује ултра-религиозне партије 53, ниједан није достигао 61 мандат и јасну позицију мандатара предсједника Ривлин-а (Реувен Ривлин). По свему судећи, Либерманов Израел наш дом бива језичком на ваги.

Николић наводи аритметичка комбинаторика овог пута неће недвосмислено бити довољна. Према његовим ријечима, формирањеу владе националног јединства, могла би се супротставити искључивост на страначкој или персоналној основи. Овдје се прије свега мисли, како каже, на коалирање са арапским односно ултра-религиозним странкама.

Високо дисциплинована излазност ултра-религиозног становништва, а на овим изборима и арапског, добрим дијелом су детерминисали мапу подјеле посланичких мјеста. Тако је међу хасидским заједницама, попут слонимске, забиљежено рекордних 97% излазности. Према подацима Централног статистичког бироа право гласа је имало 5,8 милиона, од чега су 79 % Јевреји, 16 % Арапи, а 14 % је млађе од 24 година старости.



(интервју са Ели Авидар-ом, бр. 4 на листи Израел наш дом)

Интересантно је и да је један од четворице лидера Плаво-бијелих, Јаир Лапид (Yаир Лапид), новинар, публициста и добротворни радник, сина Јосефа (Томија) Лапид-а, родом из Каћа крај Новог Сада, некадашњег директора јавног РТВ сервиса, тиражног Ма'арив-а и министра правде.

Ови избори доносе и принципијелно-идеолошка освјежења, попут односа вјерских заједница и државе и борбе против корупције.



(са Одед Форер-ом, бр. 2 на листи Израел наш дом)

Николић, иначе сарадник Авигдора Либермана, подсјећа да је управо Либерман био тај који је током најжешћих притисака на јеврејску државу да призна једнострано проглашену независност тзв. Републике Косова, тада на дужности министра иностраних послова, био тај који се одлучно одупрео томе. Уз ово иницирао је укидање виза носиоцима пасоша Републике Србије. Број два на листи Либерманове странке Одед Форер је предсједавајући друштва парламентарног пријатељства Кнесета са Републиком Србијом.

И у случају да Ликуд буде дио коалиције, Нетанијаху, како ствари тренутно стоје, неће бити тај који ће састављати власт. Тиме се континуитет од 2009. приводи крају (вршио је премијерску функцију и између 1996-1999.). За Нетанијахуа ови су избори били и више од игре, имајући у виду евентуалности правосудног процеса. Иза себе Нетанијаху ниже јасних десет година континуираног привредног раста, макро-економске стабилности, земље
која је постала чланом ОЕЦД, те која је искорачила неколико значајних успјеха на међународној политичкој сцени - посебно изванредних односа са америчким предсједником Доналдом Трампом.

Истовремено, и Израел пати од глобалне појаве продубљавања друштвено-економског јаза између богатих и сиромашних. Премда је неопходно стрпљење до брзог објављивања коначних и незваничних резултата, све су јаснији путокази у крај епохе Нетанијахуа.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

израелац

18.09.2019 10:04

оде Натањаху оде и Путин, оде и Милорад... и Лавров и Дачић... одр цијела екипа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

18.09.2019 11:17

Маштај,машта мозе урадити свашта..

Name

израелац

18.09.2019 14:54

машта их држи на власти, остари свако и прође му рок трајања... старост живот носи, а људски идеали живе ил не живе у нама... мада су ови капиталисти у транзицији па нема ту идеала сем русофилије и капитализма...