Bitka za Ligu šampiona: Zvezdo, sad pun gas!

Crveno-beli protiv Helsinkija od 20. 45 pred svojim navijačima igraju prvu utakmicu 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona.  Zvezdi je potrebna rutina za let u TOP 50! Crveno-beli večeras protiv Helsinkija igraju prvi meč drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Fudbal 24.07.2019 | 15:36
Bitka za Ligu šampiona: Zvezdo, sad pun gas!
Pre dve godine razmišljanje Zvezdinih navijača bilo je: "Samo da se ne obrukamo i ispadnemo već od Florijane ili Irtiša".

Prošlog leta zadovoljavala ih je eliminacija Spartaka iz Trnave i obezbeđeno mesto u Ligi Evrope bez obzira na ishod dvomeča sa Salcburgom.

A, danas? Danas je slika dosta drugačija.

Na dan prve utakmice drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, protiv Helsinkija u Beogradu (20.45), Zvezdini navijači već uveliko maštaju o mogućim rivalima u grupi elitnog takmičenja. Oni nešto umereniji, u Ligi Evrope.

Može se slobodno reći da je Vladan Milojević tokom dve sezone vođenja tima razmazio pristalice crveno-belih, donevši im prvo Ligu Evrope, a onda i Ligu šampiona.

Lestvica očekivanja drastično je podignuta, a svojim ostankom u klubu, Milojević je samo dodatno podgrejao veru u još jedne uspešno odrađene kvalifikacije.

Premijerni nastup, protiv litvanskog prvaka Suduve, bio je kao i u prethodna dva ciklusa - mlak.

Nisu crveno-beli prikazali igru vrednu divljenja, već su, sa možda i pola snage, "premostili" prvu prepreku. Doduše, za prvo kolo se kaže da je "jedino važno proći, ne i ostaviti poseban utisak".

Predstojeći dvomeč sa Helsinkijem u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona trebalo bi da nagovesti mogućnosti aktuelnog tima, za koji se tek očekuje da bude pojačan kada se u pun pogon stave novajlije Pankov, Žander, Kanjas i Tomane. 

Iako ekipa koja će igrati u sredu u Beogradu neće biti ista koja će, potencijalno, dočekati Kopenhagen u trećem kolu, crveno-beli bi protiv Finaca trebalo da ostave mnogo jači utisak nego prethodno protiv Litvanaca. Pre svega zbog sopstvenog samopouzdanja, jer danski šampion koji im je projektovan za rivala u 3. kolu nije uopšte naivan tim, iako su ga mnogi navijači već otpisali i dodelili Zvezdi njegovo mesto nosioca na žrebu za poslednju rundu kvalifikacija.

Ubedljiva pobeda nad Helsinkijem u Beogradu, pored mirnoće, dala bi Milojeviću i slobodu da u revanšu promeša tim i pruži šansu nekim igračima koji tek hvataju zalet. Ako uspe u tome, sigurno će crveno-belima značajno porasti šanse za duel sa Kopenhagenom, koji je u ovoj rundi apsolutni favorit protiv TNS iz Velsa.

Hoće li Marin, Boaći, Ben, Ivanić i ostali ispuniti očekivanja navijača i već posle prvog duela sa Helsinkijem rešiti pitanje putnika u narednu rundu, saznaćemo uskoro...

„Super je ova sezona, ali ona sledeća evropska nam je mnogo bitna“

Ili ovako: „Loše smo igrali ove sezone u Evropi, ali sledeće možemo sve da nagovestimo“.

Tako već decenijama izgledaju razgovori navijača Crvene zvezde, ali retko kada je najtrofejniji srpski klub imao čistu poziciju kao ovog leta. Ne govorimo o predikciji žreba, jer je večeras (20.45 TV RTS i TV Arena) tek prvi meč drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv finskog prvaka Helsinkija. Zašto bi se pričalo o ražnju u Danskoj i potencijalnom statusu nosioca u plej-ofa kada je zec još u šumi, ali... Igrači Vladana Milojevića ne jure samo kapital pred dobro popunjenom Marakanom, već imaju jedinstvenu šansu da pokažu referencu ozbiljnih klubova i isto takvih timova – rutinu. Dakle, ne lepršavost, ne igru za gurmane u sred letnje sezone, ali nagomilanog iskustva iz prethodne dve godine crveno-beli bi bez muke (ako mora i bez sjaja) trebalo da savladaju Helsinki.

Zna se kakve motive afrimacije i velike finanijske zarade nosi, između ostalog, dvomeč sa Helsinkijem. U slučaju pozitivnog ishoda počelo bi da miriše na još jednu evropsku jesen u Beogradu, svojevrsni het-trik, jer je Crvena zvezda vezala Ligu Evrope i Ligu šampiona.

ZVEZDA VEĆ BOLJA OD SELTE, DINAMO JE DALEKO, ALI...

I napravila kvant skok na listi UEFA. Kada je Vladan Milojević leta 2017. godine stigao na Marakanu Crvena zvezda je na listi UEFA zauzimala 195. poziciju. I imala je samo 7,325 bodova, morala je da drhti za status nosioca već u drugom kolu. A onda se sve promenilo, sa tendencijom da bude još bolje. U poslednje dve sezone crveno-beli su skupili 15 bodova i trenutno zauzimaju 73. mesto na listi UEFA. Sigurno u Ljutice Bogdana znaju da im je na početku ove takmičarske godine izbrisan „krompir“ iz 2014. godine kada zbog kršenja finansijskog fer-pleja nisu ni učestvovali u Evropi. Dakle, Zvezda može samo da napreduje.

Iz trenutne perspektive 50. mesto na UEFA listi deluje daleko. Trenutno je ono u vlasništvu Dinama iz Zagreba koji ima 25,5 bodova. Crveno-beli su na koti 18,750. Međutim, kao što smo već napisali srpski prvak nema šta da brani ni ove, pa ni sledeće sezone, jer se onda briše godina u kojoj je eliminisana od Kairata.

TOP 50 deluje kao san, ali isto tako je delovalo da Crvena zvezda nikada neće ući u društvo 100 najbolje rangiranih timova na Starom kontinentu. Taj veliki skok napravljen je leta prošle godine, posle dvostrukog trijumfa nad Suduvom. Trener Milojević je tada bio jasan:

„Nama je cilj da budemo u društvu najboljih evropskih timova, razveselim se kada čujem tako neki podatak. Nastavićemo da radimo na tome da još napredujemo“, rekao je Vladan Milojević.

Dvostrukom pobedom nad Helsinkijem crveno-beli bi na listi UEFA prestigli, primera radi, Seltu iz Viga.

Deluje realno i očekivano, mada Crvena zvezda još nije u top formi, čeka se da se integrišu pojačanja, ali srpski šampion izgleda mnogo bolje nego pre dve sedmice. Dovoljan razlog za optimizam uoči duela sa finskim prvakom, posebno što ima onih koji smatraju da je tim sa Marakane sposoban da sve reši u prvom meču. I obezbedi sebi miran dvonedeljni rad.

Helsinki ne igra kao prethodnih sezona. Nisu dominantni ni u Finskoj, pošto trenutno zauzimaju peto mesto na tabeli. Ipak, oprez mora da stanuje u Ljutice Bogdana. Ako ništa drugo onda zbog podatka o nepobedivosti prvaka Finske u poslednjih mesec dana. Prethodni neuspeh Helsinki je doživeo 19. juna kada je izgubio od Honke. Od tada imaju tri trijumfa i isto toliko remija.

„Mi smo veliki klub i moramo da ih respektujemo. Oni su izuzetno jak i homogen tim. Nemaju istaknutog pojedinaca, ali prosto moramo da ih poštujemo“, rekao je Vladan Milojević.

Isto tako Helsinki teško daje, ali i teško prima golove. U dosadašnjem delu finskog prvenstva 17 puta na isto toliko mečeva. Prethodne sezone odoleli su BATE- u Borisovu. Dovoljno razloga za oprez.

Sa druge strane Zvezda je donekle uhvatila ritam u revanšu protiv Suduve i u domaćem okršaju protiv Javora (2:0). I napravila još jedan preduslov za iskoristi prednost domaćeg terena. Helsinki je vrlo diskutabilan ka gost. Prošle sedmice su „visili“ na Farskim Ostrvima i posle 60 minuta gubili sa 2:0. Ipak, nekako su se spasili i zakazali dvomeč sa Crvenom zvezdom.

PREVERANT KUĆI I MAJSTOR DEJAN STANKOVIĆ

Prvak Finske je posle prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona prodao najboljeg igrača Lasi LapalajnenaBolonji za 300.000. Dakle, na Marakanu dolazi prilično oslabljen.

Crvena zvezda je već imala posla sa Helsinkijem. Leta 1997. godine eliminisala je najbolji klub Finske, i pored poraza u prvom meču (0:1). Reklo bi se vrlo kontroverznog poraza. Tada je Albanac Kući iskoristio poznavanje srpskog jezika i prevario makedonskog defanzivca Krstevskog. Obratio mu se naredbom „pusti“, Krstevski je pomislio da je dobio direktivu od golmana Jevrića. A namazanom Kućiju je ostao lak posao.

Na Marakani nije bilo nikakve dileme. Zvezda je odigrala savršen meč. Blistao je dvostruki strelac Dejan Stanković, trijumf je potvrdio Zoran Njeguš iz penala. Niko ne bi imao ništa protiv identičnog rezultata  večeras na najvećem srpskom stadionu.

Na poslednja dva takmičarska meča crveno-belih došlo je 2-3 gola. Hrabriji mogu da pokušaju i sa takvim ishodom. A imamo predlog i za one najhrabrije. Crvena zvezda je kadra da trijumfuje sa 3:0. Uostalom, tako je bilo na Marakani i prošle godine u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Samo je tada rival bila Suduva.

CRVENA ZVEZDA – HELSINKI (20.45 TV RTS, TV ARENA)

Beograd

Stadion: Crvene zvezde

Kapacitet:55.000

Sudija: Pavel Gil (Poljska)

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Borjan – Stojković, Milunović, Babić, Rodić – Jovičić, Ben, Jovančić, Marin, Ivanić – Boaći.

HELSINKI (4-2-3-1): Rudakov – Alho, Rafinja, Obilor, Šogensi – Vananen, Kairinen. Mensah, Dalstrom, Riski – Pelvas.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar