Битка за Лигу шампиона: Звездо, сад пун гас!

Црвено-бели против Хелсинкија од 20. 45 пред својим навијачима играју прву утакмицу 2. кола квалификација за Лигу шампиона.  Звезди је потребна рутина за лет у ТОП 50! Црвено-бели вечерас против Хелсинкија играју први меч другог кола квалификација за Лигу шампиона.

Фудбал 24.07.2019 | 15:36
Битка за Лигу шампиона: Звездо, сад пун гас!
Пре две године размишљање Звездиних навијача било је: "Само да се не обрукамо и испаднемо већ од Флоријане или Иртиша".

Прошлог лета задовољавала их је елиминација Спартака из Трнаве и обезбеђено место у Лиги Европе без обзира на исход двомеча са Салцбургом.

А, данас? Данас је слика доста другачија.

На дан прве утакмице другог кола квалификација за Лигу шампиона, против Хелсинкија у Београду (20.45), Звездини навијачи већ увелико маштају о могућим ривалима у групи елитног такмичења. Они нешто умеренији, у Лиги Европе.

Може се слободно рећи да је Владан Милојевић током две сезоне вођења тима размазио присталице црвено-белих, доневши им прво Лигу Европе, а онда и Лигу шампиона.

Лествица очекивања драстично је подигнута, а својим останком у клубу, Милојевић је само додатно подгрејао веру у још једне успешно одрађене квалификације.

Премијерни наступ, против литванског првака Судуве, био је као и у претходна два циклуса - млак.

Нису црвено-бели приказали игру вредну дивљења, већ су, са можда и пола снаге, "премостили" прву препреку. Додуше, за прво коло се каже да је "једино важно проћи, не и оставити посебан утисак".

Предстојећи двомеч са Хелсинкијем у 2. колу квалификација за Лигу шампиона требало би да наговести могућности актуелног тима, за који се тек очекује да буде појачан када се у пун погон ставе новајлије Панков, Жандер, Кањас и Томане. 

Иако екипа која ће играти у среду у Београду неће бити иста која ће, потенцијално, дочекати Копенхаген у трећем колу, црвено-бели би против Финаца требало да оставе много јачи утисак него претходно против Литванаца. Пре свега због сопственог самопоуздања, јер дански шампион који им је пројектован за ривала у 3. колу није уопште наиван тим, иако су га многи навијачи већ отписали и доделили Звезди његово место носиоца на жребу за последњу рунду квалификација.

Убедљива победа над Хелсинкијем у Београду, поред мирноће, дала би Милојевићу и слободу да у реваншу промеша тим и пружи шансу неким играчима који тек хватају залет. Ако успе у томе, сигурно ће црвено-белима значајно порасти шансе за дуел са Копенхагеном, који је у овој рунди апсолутни фаворит против ТНС из Велса.

Хоће ли Марин, Боаћи, Бен, Иванић и остали испунити очекивања навијача и већ после првог дуела са Хелсинкијем решити питање путника у наредну рунду, сазнаћемо ускоро...

„Супер је ова сезона, али она следећа европска нам је много битна“

Или овако: „Лоше смо играли ове сезоне у Европи, али следеће можемо све да наговестимо“.

Тако већ деценијама изгледају разговори навијача Црвене звезде, али ретко када је најтрофејнији српски клуб имао чисту позицију као овог лета. Не говоримо о предикцији жреба, јер је вечерас (20.45 ТВ РТС и ТВ Арена) тек први меч другог кола квалификација за Лигу шампиона против финског првака Хелсинкија. Зашто би се причало о ражњу у Данској и потенцијалном статусу носиоца у плеј-офа када је зец још у шуми, али... Играчи Владана Милојевића не јуре само капитал пред добро попуњеном Мараканом, већ имају јединствену шансу да покажу референцу озбиљних клубова и исто таквих тимова – рутину. Дакле, не лепршавост, не игру за гурмане у сред летње сезоне, али нагомиланог искуства из претходне две године црвено-бели би без муке (ако мора и без сјаја) требало да савладају Хелсинки.

Зна се какве мотиве афримације и велике финанијске зараде носи, између осталог, двомеч са Хелсинкијем. У случају позитивног исхода почело би да мирише на још једну европску јесен у Београду, својеврсни хет-трик, јер је Црвена звезда везала Лигу Европе и Лигу шампиона.

ЗВЕЗДА ВЕЋ БОЉА ОД СЕЛТЕ, ДИНАМО ЈЕ ДАЛЕКО, АЛИ...

И направила квант скок на листи УЕФА. Када је Владан Милојевић лета 2017. године стигао на Маракану Црвена звезда је на листи УЕФА заузимала 195. позицију. И имала је само 7,325 бодова, морала је да дрхти за статус носиоца већ у другом колу. А онда се све променило, са тенденцијом да буде још боље. У последње две сезоне црвено-бели су скупили 15 бодова и тренутно заузимају 73. место на листи УЕФА. Сигурно у Љутице Богдана знају да им је на почетку ове такмичарске године избрисан „кромпир“ из 2014. године када због кршења финансијског фер-плеја нису ни учествовали у Европи. Дакле, Звезда може само да напредује.

Из тренутне перспективе 50. место на УЕФА листи делује далеко. Тренутно је оно у власништву Динама из Загреба који има 25,5 бодова. Црвено-бели су на коти 18,750. Међутим, као што смо већ написали српски првак нема шта да брани ни ове, па ни следеће сезоне, јер се онда брише година у којој је елиминисана од Каирата.

ТОП 50 делује као сан, али исто тако је деловало да Црвена звезда никада неће ући у друштво 100 најбоље рангираних тимова на Старом континенту. Тај велики скок направљен је лета прошле године, после двоструког тријумфа над Судувом. Тренер Милојевић је тада био јасан:

„Нама је циљ да будемо у друштву најбољих европских тимова, развеселим се када чујем тако неки податак. Наставићемо да радимо на томе да још напредујемо“, рекао је Владан Милојевић.

Двоструком победом над Хелсинкијем црвено-бели би на листи УЕФА престигли, примера ради, Селту из Вига.

Делује реално и очекивано, мада Црвена звезда још није у топ форми, чека се да се интегришу појачања, али српски шампион изгледа много боље него пре две седмице. Довољан разлог за оптимизам уочи дуела са финским прваком, посебно што има оних који сматрају да је тим са Маракане способан да све реши у првом мечу. И обезбеди себи миран двонедељни рад.

Хелсинки не игра као претходних сезона. Нису доминантни ни у Финској, пошто тренутно заузимају пето место на табели. Ипак, опрез мора да станује у Љутице Богдана. Ако ништа друго онда због податка о непобедивости првака Финске у последњих месец дана. Претходни неуспех Хелсинки је доживео 19. јуна када је изгубио од Хонке. Од тада имају три тријумфа и исто толико ремија.

„Ми смо велики клуб и морамо да их респектујемо. Они су изузетно јак и хомоген тим. Немају истакнутог појединаца, али просто морамо да их поштујемо“, рекао је Владан Милојевић.

Исто тако Хелсинки тешко даје, али и тешко прима голове. У досадашњем делу финског првенства 17 пута на исто толико мечева. Претходне сезоне одолели су БАТЕ- у Борисову. Довољно разлога за опрез.

Са друге стране Звезда је донекле ухватила ритам у реваншу против Судуве и у домаћем окршају против Јавора (2:0). И направила још један предуслов за искористи предност домаћег терена. Хелсинки је врло дискутабилан ка гост. Прошле седмице су „висили“ на Фарским Острвима и после 60 минута губили са 2:0. Ипак, некако су се спасили и заказали двомеч са Црвеном звездом.

ПРЕВЕРАНТ КУЋИ И МАЈСТОР ДЕЈАН СТАНКОВИЋ

Првак Финске је после првог кола квалификација за Лигу шампиона продао најбољег играча Ласи ЛапалајненаБолоњи за 300.000. Дакле, на Маракану долази прилично ослабљен.

Црвена звезда је већ имала посла са Хелсинкијем. Лета 1997. године елиминисала је најбољи клуб Финске, и поред пораза у првом мечу (0:1). Рекло би се врло контроверзног пораза. Тада је Албанац Кући искористио познавање српског језика и преварио македонског дефанзивца Крстевског. Обратио му се наредбом „пусти“, Крстевски је помислио да је добио директиву од голмана Јеврића. А намазаном Кућију је остао лак посао.

На Маракани није било никакве дилеме. Звезда је одиграла савршен меч. Блистао је двоструки стрелац Дејан Станковић, тријумф је потврдио Зоран Његуш из пенала. Нико не би имао ништа против идентичног резултата  вечерас на највећем српском стадиону.

На последња два такмичарска меча црвено-белих дошло је 2-3 гола. Храбрији могу да покушају и са таквим исходом. А имамо предлог и за оне најхрабрије. Црвена звезда је кадра да тријумфује са 3:0. Уосталом, тако је било на Маракани и прошле године у првом мечу другог кола квалификација за Лигу шампиона. Само је тада ривал била Судува.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ХЕЛСИНКИ (20.45 ТВ РТС, ТВ АРЕНА)

Београд

Стадион: Црвене звезде

Капацитет:55.000

Судија: Павел Гил (Пољска)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (4-1-4-1): Борјан – Стојковић, Милуновић, Бабић, Родић – Јовичић, Бен, Јованчић, Марин, Иванић – Боаћи.

ХЕЛСИНКИ (4-2-3-1): Рудаков – Алхо, Рафиња, Обилор, Шогенси – Вананен, Каиринен. Менсах, Далстром, Риски – Пелвас.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар