''Pala'' i dvojica rukovodilaca

Predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mital, član NO Radžib Daš i direktor ove kompanije Parameš Batačari uhapšeni su danas u Lukavcu.

Bosna i Hercegovina 23.07.2019 | 18:34
''Pala'' i dvojica rukovodilaca
Oni su uhapšeni po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, a policija je tokom hapšenja pretresla sobu u hotelu koji je koristio Mital, te sobe i stanove koje su koristila druga dvojica uhapšenih.

"Postoje osnovi sumnje da su u periodu od 2003. godine pa na ovamo, počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlaštenja i zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju. Za sada im se na teret stavljaju ova djela koja su izuzetno teška i propisane su najteže kazne do 45 godina zatvora uzimajući u obzir Pramoda Mitala, a za ostale, takođe, visoke kazne", pojasnio je Ćazim Serhatlić, tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Ovom istragom je obuhvaćen i prethodni direktor GIKIL-a Debašis Ganguli kao član organizovane kriminalne grupe na čelu sa Pramodom Mitalom. Ganguli se nalazi u bjekstvu te je za njim raspisana potjernica. Protiv njega je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona prošle godine otvorilo istragu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenja okoline.

Tužilaštvo je zatražilo mjeru pritvora ali Opštinski sud u Lukavcu vratio je putne isprave Ganguliju te je on krajem 2018. napustio BiH i postao nedostupan pravosudnim organima.Tužilaštvo TK je početkom ove godine podiglo optužnicu protiv osumnjičenih Debašisha Gangulija kao odgovorne osobe i generalnog direktora u GIKIL-u i pravne osobe GIKIL, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo onečišćenja okoliša.

Osumnjičenima se na teret stavlja propuštanje izvršenja obaveza iz okolinske dozvole Federalnog ministarstva turizma i okoliša, prema kojoj je GIKIL u periodu od pet godina bio dužan izvršiti ulaganja u iznosu od 111 miliona KM u ekološke projekte, a što bi dovelo do prestanka emisije štetnih polutanata u zrak, vodu i tlo.

Pramod Mital pripada poznatoj indijskoj porodice Mittal, koja se bavi proizvodnjom željeza i čelika, a svoje poslovanje Mitalovi vode iz Londona. Njihovo prezime dobro je poznato i u BiH. Prije petnaestak godina njihova korporacija je kupila Koksnu industriju u Lukavcu,  a porodica Mital ulagala je i Željezaru u Zenici te Rudnik Ljubija kod Prijedora.

(Nezavisne)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

23.07.2019 18:43

Sve te ljude odmah osloboditi i pocnite da hapsite domace izdajnike.Sto ne hapsite nase kriminalce i one u vlasti i one u kriminalu.

ODGOVORITE
Name

Re

24.07.2019 08:23

Ne boj se neće Mile hapsiti zbog Ljubije.

Name

Re J

24.07.2019 08:25

Šta kaže bezmu.i Pero Đokić, ministar parekselans, dobi nagradu kao bajbolji. On nije ni za ministra bez portfelja.

Name

O sveta kravo

23.07.2019 18:52

KOJI SMO MI POLIGON ZA MONSTRUME ZAJEDNO SA NASIM POLITICARIMA.KO NAS JEBE ONI SU PARE UZELI OD OVAKVIH.OZRACENI SMO..OSAKACENI..PONIZENI ..UNISTENI..DA BOGDA SE RASPADALI..AL NEKA I NAMA ..BIRAMO IH MI BUDALE NA SVOJU OGROMNU STETU..SEBE I SVOJUH POTOMAKA AKO IH BUDE..

ODGOVORITE
Name

Skeptik

23.07.2019 22:02

Danas smo se obračunali sa Indijcima i Kinezima. Baš hrabro. Ko je sledeći? Rusi iz rafinerija?

ODGOVORITE