Nema odgovora iz Vlade Hrvatske

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina rekao je danas da ova opština nema zvanične informacije o sprovođenju Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada i nije dobila odgovor Vlade Hrvatske o realizovanju aktivnosti u kasarni Čerkezovac na području ove lokalne zajednice.

Bosna i Hercegovina 23.07.2019 | 15:09
Nema odgovora iz Vlade Hrvatske
Arbutina je izjavio Srni da je informacija o primopredaji kasarne Čerkezovac objavljena na veb-stranici hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško". 

U obavještenju je navedeno da je 11. jula ovaj fond od Ministarstva državne imovine preuzeo dokumentaciju aktivnog vojnog skladišta Čerkezovac u Dvoru, radi istražnih radova prema Nacionalnom programu sprovođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva. 

Arbutina kaže da nema komunikaciju sa ovim fondom od kraja marta kada ga je opština Dvor obavijestila da ne raspolaže prostorom za uspostavljanje centra za informisanje, predviđenog Nacionalnim programom sprovođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, istrošenih izvora nuklearnog goriva. 

U dopisu koji je Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada prije toga uputio opštini Dvor navedeno je da je ova ustanova Zakonom o radiološkoj u nuklearnoj bezbjednosti imenovana za stručnu organizaciju za uspostavljanje centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada za period 2025-2060. godine. 

U dopisu je navedeno i da je Nacionalnim programom lokacija vojnoskladišnog kompleksa Čerkezovac navedena kao preferentna za skladište nisko i srednje radioaktivnog otpada, te da uspostavljanje centra podrazumijeva i potvrđivanje referentne lokacije. 

U dokumentu je obrazloženo da je jedna od aktivnosti i sprovođenje radiološkog monitoringa za potrebe definisanja nultog stanja radiioaktivnosti u opštini Dvor, a zatim analiza rezultata monitoringa i izrada procjene uticaja na okolinu. 

Navedeno je da će Fond u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i Agronomskim fakultetom u Zagrebu pregledati teren i locirati mjerne tačke, kao i prikupiti uzorke od poljoprivrednih domaćinstava, udruženja, pojedinaca i ostalih relevantnih subjekata radi utvrđivanja nultog stanja radioaktivnosti. 

Tada je najavljeno je da će od marta do maja biti sprovedene ove aktivnosti. 

Arbutina kaže da opština Dvor nema informacije o ovim aktivnostima, niti zvaničnu informaciju o tome da li je u međuvremenu nešto rađeno u kasarni Čerkezovac. 

Hrvatska već dvije godine razmatra izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na granici sa BiH, a hrvatski mediji su objavili da je donesena definitivna odluka da se ide u taj projekat, što su demantovale informacije iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i energetiku Hrvatske.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

075

23.07.2019 15:28

Kako reče Milorad "Pelješki most" je hrvatska stvar, tako da je i nuklearni otpad hrvatska stvar!! Znači zatrovati sliv Une, Sane i dalje do Laktaša, ma bravo Milorade!

ODGOVORITE
Name

ZA 075

23.07.2019 16:12

TAKO RADI MILE GROBAR SRBA.

Name

Pendula

23.07.2019 16:14

Dzafko i Komsic ipak trebaju podrzati eventualnu tuzbu protiv Hrvatske u vezi ovog otpada ,nismo svi Dodik a drzava je zajednicka .

Name

MILOJKO

23.07.2019 17:18

STA TREBA VAM ODGOVOR BICE NAKO KAKO HRVATI KAZU JER JE SVE NJIHOVO I ONI SE PITAJU

ODGOVORITE
Name

Re

23.07.2019 19:22

Pitaju kada imaju svog čovjeka u predsjedništvu Dodiga

Name

MILOJKO

23.07.2019 21:34

PA NARAVNO NIJE KRV VODA KOJE VAMA KRIV STO DODO VOLI VISE HRVATE VEC NAS NAROD

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

24.07.2019 02:16

Nema to veze sa narodom,nego da BiH.Državom koju bi vazal Dodik trebao da zastupa i štiti.

Name

tuzlak

23.07.2019 23:03

Nasa lipa zemlja mozemo da radimo sta hocemo

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

24.07.2019 02:13

Gluperde.

ODGOVORITE