F1: Crvena prašina za malo uzbuđenja...

Dominaciju dvojca Mercedesa uspeo je da na kvalifikacijama za VN Austrije ponovo prekine mladi as Ferarija Lekler, a sada preostaje da to danas od 15 č konačno i potvrdi.

Ostali sportovi 30.06.2019 | 13:10
F1: Crvena prašina za malo uzbuđenja...
Nakon prvih osam trka tekuće sezone Formule 1 "sve je srebrno". Tradicionalna boja Mercedesa potpuno je obuzela najbrži cirkus i na putu je da potpuno preovlada, kao i prethodnih godina. Nakon osam pobeda i šest pol-pozicija čini se ipak da smo došli do tačke u kojoj ćemo saznati ima li nade za jednu od najdosadnijih sezona u poslednje vreme da konačno živne. A za to bi mogao da bude zaslužan Ferarijev ruki, Šarl Lekler koji je juče u Austriji osvojio drugu pol-pozziciju u 2019. Imao je mladi Monežanin već jednu priliku da u svojoj prvoj F1 sezoni zabeleži trijumf, i to na drugoj trci, VN Bahreina, ali ga je izdao bolid.

Iz prvog reda na pisti Špilberg, ali iza Leklera, danas od 15 časova (TV Sportklub) kreće as Red Bula, Maks Ferštapen. U drugom startnom redu priliku da učine nešto više imaće Mercedesov Valteri Botas i aktuleni šampion i vodeći u generalnom plasmanu, Luis Hamilton. Britanac je juče je zabeležio drugo vreme na kvalifkacijama, ali dobio tri mesta minusa zbog ometanja Kimija Raikonena. Međutim, nakon kazne zbog promene menjača od 10. pozicija, Kevin Magnusen iz Haasa mu je prepustio tu poziciju. Vođa Ferarijevog dubla, Sebastijan Fetel nije imao sreće pošto je njegov bolid ima kvar, te startuje sa 10. mesta.

Ferari je imao odličan tempo tokom petka i subote, naročito na mekim gumama, te će i na toj mešavini startovati oba konjića iz Maranela, za razliku od Mercedesa i Red Bula koji su se odlučili za medijum varijantu. Videćemo da li će se italijanskom timu ovaj rizik isplatiti, ali jasno je da nemaju više šta da izgube i da samo takvim razmišljanjem mogu nešto da učine, i da podignu konačno prašinu.

Prošle godine na Velikoj nagradi Austrije slavio je Maks Ferštapen, ali su pre njega četiri puta zaredom slavili vozači Mercedesa - po jednom Hamilton i Botas i dva puta penzionisani Niko Rozberg.

Gen. plasman vozača: 1. Luis Hamiton (V. Britanija, Mercedes) 187, 2. Valteri Botas (Finska, Mercedes) 151 poena, 3. Sebastijan Fetel (Nemačka, Ferari) 111, 4. Maks Ferštapen (Holandija, Red Bul) 100, 5. Šarl Lekler (Monako, Ferari) 87, 6. Pjer Gasli (Francusk, Red Bul) 37, 7. Karlos Sainc jr (Španija, Meklaren) 26, 8. Kimi Raikonen (Finska, Alfa Romeo) 19, 9. Danijel Rikardo (Australija, Reno) 16, 10. Niko Hulkenberg (Nemačka, Reno) 16...

Gen. plasman timova: 1. Mercedes 338 poena, 2. Ferari 198, 3. Red Bul-Honda 137, 4. Meklaren Reno 40, 5. Reno 32, 6. Rejsing Point-Mercedes 19, 7. Alfa Romeo-Ferari 19, 8. Toro Roso-Honda 17, 9. HAAS Ferari 16, 10. Vilijams-Mercedes 0.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar