Štrahe razočaran u prijatelja

Što se dosadašnjeg prijatelja Johana Gudenusa tiče, koji je bio potpredsednik i šef poslaničkog kluba FPO, a koji ga je povezao sa ljudima koji su im "došli glave", Štrahe kaže da je razočaran.

Svijet 02.06.2019 | 12:51
Štrahe razočaran u prijatelja
Doskorašnji austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ističe da mu je trenutni prioritet rasvjetljavanje slučaja koji je doveo do njegovog političkog pada.

"Rasvjetljavanje ovog slučaja je trenutno jedini prioritet. To pitanje je iznad svih drugih i u interesu je ne samo mene, već i FPO, kao i vlade koja je raspuštena zbog toga, a na kraju i zemlje. Uspostavio sam radnu grupu i tim savjetnika koji svakodnevno imaju nova saznanja.", objasnio je Štrahe.

Štrahe kaže da ta saznanja dolaze iz sopstvene istražne djelatnosti, a ne iz medija.

U intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh", rekao je da trenutno ne razmišlja o svojoj političkoj budućnosti, već mu je važno da se sve rasvijetli.

"Ponašao sam se uvijek korektno, u skladu sa zakonom i na osnovu programa FPO. A poslednjih godinu i po mog rada kao viceklancelar i ministar su najbolji dokaz za to", poručuje on.

Iako je duboko razočaran navodnim kršenjem dogovora od strane Sebastijana Kurca, koji je, prema njegovim riječima, obećao nastavak rada vlade ako podnese ostavku, on ne želi da isključi saradnju sa Narodnom partijom (OVP) u budućnosti.

Isto tako ne isključuje ni saradnju sa Socijaldemokratskom partijom, jer kaže da kao demokrata ne želi da isključi nijednu opciju.

Štrahe je izrazio posebno zadovoljstvo ishodom izbora za Evropski parlament, gde njegova FPO nije pretrpjela veliki pad, kao što se prognoziralo.

"Ishod je pokazao da naši glasači nisu dozvolili da ih politički atentat poljulja i odlučili su u skladu sa uspješnim radom vlade, mene i cijele stranke. Glasače je nemoguće manipulisati. Sa tim nisu računali oni koji su objavili snimke, iako je naneta šteta velika", rekao je on.

Pošto je dobio više od 42.000 direktnih glasova, a za direktan mandat u Evropskom parlamentu potrebno je 33.000, upitan kada će odlučiti hoće li prihvatiti poslaničko mjesto, Štrahe je kazao da će narednih nedelja o tome odlučiti zajedno sa porodicom i prijateljima, ali da je sada prioritet rasvjetljavanje slučaja "Ibica".

Što se dosadašnjeg prijatelja Johana Gudenusa tiče, koji je bio potpredsednik i šef poslaničkog kluba FPO, a koji ga je povezao sa ljudima koji su im "došli glave", Štrahe kaže da je razočaran.

"Razočaran sam što me je uopšte doveo u kontakt sa tim ljudima koji su se ispostavili kao kriminalna grupa. Imao sam povjerenja da on dobro poznaje te ljude i da zna s kim provodimo to veče. Možda je to naivno povjerenje bila najveća greška koju sebi prebacujem", kazao je on.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ratko

02.06.2019 10:57

Glavu gore, ugledaj se na prijatelja baju iz RS, on uopste nije "enteuscht".

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

02.06.2019 12:02

Taj Baja mu je dosao glave jer Baja samo u Republici Srpskoj radi sta hoce jer ga cuvaju kriminalci.E u Austriji to nije tako siguran sam da je Srtracheu to namjesteno.Ali covjek je priznao krivicu i podnio ostavku i covjek ce na bilo koji nacin ostati u politici jer covjek se bori za pravo Austrijanaca.A ovaj nas se bori za pravo i slobodu svojih kriminalaca.Velika je razlika izmedju njih dvojice.

Name

Dora.

02.06.2019 13:44

Glavu gore pobijeditćeš opet.

Name

Re Nostradamus

02.06.2019 19:34

Namjesteno Stracheu, a on pristao na dogovor sa "Aljonom"! Kad je upao u klopku, razocaran!

Name

Za Re nostradamus

03.06.2019 04:20

Ako je upao u klopku pa sta i da covjek namjerno to uradi i da se bavi kriminalom.Covjek je u politici i poslije toga covjek je rekao da je napravio gresku izvinio se familiji gradjanima Austrije i stranci kojoj pripada i podnio ostavku na sve politicke funkcije.To je razlika izmedju nasih politicara i Strachea kao nebo i zemlja.Nisam ja taj koji podrzava Strachea ali samo sam napravio poredjenje izmedju uredjenog drustva i varvarizma koje je na Balkanu.

Name

Re Za Re N....

03.06.2019 06:12

Slazem se!

Name

Mixar

02.06.2019 11:28

Obzirom da ti je Baja prijatelj- ti I ne mozes biti drugdje vec u mafiji.

ODGOVORITE
Name

Dora.

04.06.2019 22:30

Kod nas nemožeš otjerati političara ni kocem bez obzira kakavje i koje greške pravi, Niti oni hoće sami napustiti.

Name

Pa sta ?

02.06.2019 11:55

I mi smo razocarani pa ipak cutimo , ali polako ,sve ima svoj kraj. Nijedna muka nije dovijeka.

ODGOVORITE
Name

Предраг

02.06.2019 12:10

Подршка великом пријатељу српског народа. Желим му успјех у раскринкавању лажи.

ODGOVORITE
Name

Pero

02.06.2019 12:59

Re, Ne trebaju nam takvi prijatelji. Znaš li onu, prijatelj mog neprijatelja je moj neprijatelj, ako si išao u školu trebao bi to znati, a za ovog se zna čiji je on prijatelj u RS.....