Državni problemi u sjenci policije

Nakon što je u parlamentu Srpske prošao Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji, između ostalog, predviđa uvođenje rezervnog sastava policije, SDA je isto to zatražila i u Federaciji BiH, a podršku su im pružili DF i SBB.

Bosna i Hercegovina 23.04.2019 | 07:57
Državni problemi u sjenci policije
Ovim su zvanično potvrđene ranije prijetnje iz FBiH da će, ako Srpska uvede rezervni sastav, imati isti takav odgovor iz drugog dijela BiH.

Da neće sjediti skrštenih ruku, SDA je odmah to i potvrdila, kada je samo dan nakon usvajanja spornog nacrta zakona u NSRS zatražila da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u Federaciji i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije.

Politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da ovaj “rat s policijama” ustvari predstavlja skretanje pažnje sa stvarnih problema u državi.

"Imate Civilnu zaštu Republike Srpske koja nije adekvatno obučena i opremljena, niti je tehnički na nekom nivou. S druge strane se ide ka tome da se uvede rezervni sastav policije koji, takođe, treba obučiti i opremiti", kaže Tojagić.

Dodaje da je upitna uopšte i funkcija tog rezervnog sastava policije. Pored toga, ističe Tojagić, postavlja se i pitanje održivosti rezervnog sastava jer je potrebno obezbijediti sredstva u budžetu za njih, što neće biti mala stavka. 

"Siguran sam kada se sve to stavi na ravan i vide efekti cijele te priče da će oni biti krajnje poražavajući. Oko te priče ćemo izgubiti narednih par godina, umjesto da se bavimo nekim drugim gorućim problemima. Evidentno je da to odgovara i jednima, i drugima, i trećima na vlasti", zaključuje Tojagić.

Vanredna sjednica

Danas bi trebalo da bude održana vanredna sjednica Komisije Parlamenta FBiH na kojoj će biti razmatran odgovor tog entiteta na najavu formiranja rezervnog sastava policije Srpske.

Na sjednici bi trebalo da bude donesena odluka o tome da li će FBiH da započne proces formiranja rezervnog sastava policije.

Iz SDP su ranije najavili da neće podržati tu inicijativu. DF je, međutim, već predložio da rezervni sastav policije u FBiH broji 2.500 pripadnika, i to u slučaju ako ih u Srpskoj bude 1.000, kao što je najavljeno.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Sad

23.04.2019 08:06

Samo udri u bubanj i rokaj.

ODGOVORITE
Name

Kiki

23.04.2019 09:36

Federacija mora dici vise od 3 iljade rezervista..zna se da jedan Srbin vrijedi za 3-4 protivnika. Znaci srazmjer 1 to 4. Neki bivsi ratnici su cak u parlamentu tvrtili 1 to 100..

Name

Re

23.04.2019 21:04

Ludost SNSDa vuče u ambis

Name

Re

23.04.2019 21:06

Smesno kaze se pretnje Federacije a mi poceli

Name

Igor

23.04.2019 10:08

Hahahahahahhahahaha pobijte se stoko

ODGOVORITE
Name

Vuper

23.04.2019 23:40

I Lukač je podržao Federaciju da uvede rezervnu policiju

ODGOVORITE