Државни проблеми у сјенци полиције

Након што је у парламенту Српске прошао Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима који, између осталог, предвиђа увођење резервног састава полиције, СДА је исто то затражила и у Федерацији БиХ, а подршку су им пружили ДФ и СББ.

Босна и Херцеговина 23.04.2019 | 07:57
Државни проблеми у сјенци полиције
Овим су званично потврђене раније пријетње из ФБиХ да ће, ако Српска уведе резервни састав, имати исти такав одговор из другог дијела БиХ.

Да неће сједити скрштених руку, СДА је одмах то и потврдила, када је само дан након усвајања спорног нацрта закона у НСРС затражила да се званично покрену процедуре за измјене закона у Федерацији и кантонима којима ће се омогућити увођење резервног састава полиције.

Политички аналитичар Небојша Тојагић сматра да овај “рат с полицијама” уствари представља скретање пажње са стварних проблема у држави.

"Имате Цивилну зашту Републике Српске која није адекватно обучена и опремљена, нити је технички на неком нивоу. С друге стране се иде ка томе да се уведе резервни састав полиције који, такође, треба обучити и опремити", каже Тојагић.

Додаје да је упитна уопште и функција тог резервног састава полиције. Поред тога, истиче Тојагић, поставља се и питање одрживости резервног састава јер је потребно обезбиједити средства у буџету за њих, што неће бити мала ставка. 

"Сигуран сам када се све то стави на раван и виде ефекти цијеле те приче да ће они бити крајње поражавајући. Око те приче ћемо изгубити наредних пар година, умјесто да се бавимо неким другим горућим проблемима. Евидентно је да то одговара и једнима, и другима, и трећима на власти", закључује Тојагић.

Ванредна сједница

Данас би требало да буде одржана ванредна сједница Комисије Парламента ФБиХ на којој ће бити разматран одговор тог ентитета на најаву формирања резервног састава полиције Српске.

На сједници би требало да буде донесена одлука о томе да ли ће ФБиХ да започне процес формирања резервног састава полиције.

Из СДП су раније најавили да неће подржати ту иницијативу. ДФ је, међутим, већ предложио да резервни састав полиције у ФБиХ броји 2.500 припадника, и то у случају ако их у Српској буде 1.000, као што је најављено.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сад

23.04.2019 06:06

Само удри у бубањ и рокај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

23.04.2019 07:36

Федерација мора дици висе од 3 иљаде резервиста..зна се да један Србин вриједи за 3-4 противника. Знаци сразмјер 1 то 4. Неки бивси ратници су цак у парламенту твртили 1 то 100..

Name

Ре

23.04.2019 19:04

Лудост СНСДа вуче у амбис

Name

Ре

23.04.2019 19:06

Смесно казе се претње Федерације а ми поцели

Name

Игор

23.04.2019 08:08

Хахахахахаххахахаха побијте се стоко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

23.04.2019 21:40

И Лукач је подржао Федерацију да уведе резервну полицију

ОДГОВОРИТЕ