Maduro najavio hapšenje Gvaida

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido mogao bi biti uhapšen ako se vrati u svoju zemlju iz posjete Kolumbiji, naznačio je predsjednik Nikolas Maduro.

Svijet 26.02.2019 | 20:56
Maduro najavio hapšenje Gvaida
"On ne može samo doći i otići. On će morati izaći pred lice pravde, a sud mu je zabranio da napusti zemlju. Ja ću poštovati zakone", rekao je Maduro za ABC News.

Venecuelanski vrhovni sud zabranio je Gvaidu da putuje u inostranstvo u januaru. Zabrana je na snazi dok je on pod istragom zbog, prema riječima državnog tužioca Tareka Vilijama Saba, "ozbiljnih krivičnih djela povrede ustavnog poretka".

Uprkos tome, Gvaido je otputovao u kolumbijski granični grad Kukutu tokom vikenda kako bi nadgledao dostavu humanitarne pomoći Venecueli, što su spriječili venecuelanski vojnici ispaljivanjem gumenih metaka i bacanjem suzavca. Maduro tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Američkih Država da vojno interveniraju u njegovoj zemlji i njega svrgnu s vlasti.

Gvaido je nakon Kukute otputovao u kolumbijsku prijestonicu Bogotu na sastanak Limske grupe, čije su ga zemlje članice priznale za privremenog predsjednika Venecuele.

On je rekao kolumbijskim medijima da će se uskoro vratiti u Venecuelu, ali je Maduro upozorio da će tada morati odgovarati pred sudom.

"Nikolas Maduro nije u poziciji da ikoga hapsi u ovoj zemlji... Sudovi imaju svoje postupke i oni daju naloge izvršnom tijelu... Niko ne može biti iznad zakona", rekao je Maduro za ABC News.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neđo.27.2.2019

27.02.2019 14:47

Šta čekaš zatvori lopova i izdajicu,hoće na silu vlast.Tosu ga ameri naučili i vaspitali da kradu i rasturaju druge države.

ODGOVORITE