Priča: Sudbina Alvara Morate...

Deda dočekao Čiča Glišu!

Fudbal 30.01.2019 | 00:00
Priča: Sudbina Alvara Morate...
Kada je stigao poziv iz Madrida, nije više bilo dileme. Ispunio je dečački san. I san još jednog čoveka.

Alvaro Morata je bio čvrsto bio rešen da sa sebe skine ukletu Čelsijevu „devetku“ i vrati se u rodni grad. Uostalom, već nekoliko dana po potpisu za Čelsi leta 2017. rekao je da mu je to dugoročna ambicija.

„Naravno da bih jednog dana voleo da se vratim u Real. Ali kada osvojim sve u Čelsiju. Teško je reći ’ne’ Realu. Pogotovo kada ste Madridista kao ja. U fudbalu se nikad ne zna, ali iskreno, ne verujem da će biti prilike da se opet vratim u Real“, rekao je Alvaro Morata nekoliko dana po potpisu ugovora za Čelsi.

Donekle je bio u pravu...

Ispostavilo se da u Čelsiju nije osvojio skoro ništa, da nije opravdao očekivanja i da je nastavio neslavni niz vlasnika „devetke“ koje je Stamford Bridž progutao ili zapravo nikada nisu ni dorasli tom zadatku. Kada je Roman Abramovič kupio Čelsi, vlasnik „devetke“ je bio Džimi Flojd Haslebajnk i prilično dobro mu je išlo. Sve kasnije Romanove kupovine su bili lošije od Holanđanina. Redom su „devetku“ zaduživali: Kežman, Krespo, Bularuz (?!), Sidvel, Di Santo, Tores, Falkao, pomenuti Morata i sada Gonzalo Iguain. Niko nije uspeo...  

Morata je kopao nogama i rukama da pobegne iz Čelsija u Madrid. Iguainov dolazak mu je ostvario želju. Čekao je s nestrpljenjem da Milan kupi Pjonteka, pa da Iguain sleti na Stamford Bridž i „otera“ ga iz Čelsija.

Želeli su su ga Milan i Sevilja, zvali ga Real i Barselona da bude rezervni špic, nudili mu sličnu šansu Bajern i Borusija Dortmund... Međutim, poziv iz Madrida koji se čekao nije bio Realov. Morata se znojio očekujući poziv Čola Simeonea. Kada je konačno stigao, lagano je odbio sve druge klubove i žrtvovao se zbog dolaska u Atletiko. Pristao je na manju platu i na taj način pokazao koliko mu je stalo. A DijegoSimeone voli baš takve – one kojima je stalo.

Alvaro Morata se drugi put u karijeri vraća iz inostranstva u Madrid. Sada ne u Real u kojem je prošao skoro sve kategorije, Kastilju, prvi tim, pozajmicu i drugu šansu... U Realu je odigrao 95 utakmica i dao 31 gol. Osvojio je sve što se moglo osvojiti – Ligu šampiona, Primeru, Kup kralja, Superkup Evrope, SP za klubove... Neka takmičenja i po nekoliko puta. Real je njegova kuća, ali sada se vraća tamo gde je zapravo sve i počelo – u Atletiko. Sudbina?

Sve je moglo da se desi i pre godinu i po dana da su se neke kockice posložile. Simeone je tada želeo Moratu u slučaju da se izjalovi povratak Dijega Koste iz Čelsija. Zvao ga je, ali se završilo samo na pozivu.

Moratina slaba forma u Čelsiju i povreda Dijega Koste su uticali da Čolo opet okrene broj i pozove Alvarada se vrati kući. Iz koje je otišao kao klinac...

Sve je počelo kada je Morata imao 13 godina. Deda Injasio, okoreli navijač Atletika, doveo je najmlađeg unuka na neku vrsti testiranja u Atletiko. U konkurenciji 500 dečaka Alvaro je prošao, ali je tata Alfonsostavio veto, jer je mladić bio slab u školi i morao je da popravi ocene. Uradio je to i posle godinu dana je stigao novi poziv Atletika koji je prihvaćen. Malo je reći da je Injasio bio oduševljen što će unuka videti u crveno-belom dresu! Sudbina?

Alvaro je bio sićušan zbog čega ga je deda zvao „Monigote“ (nešto kao kod nas Čiča Gliša), ali je tog leta izrastao kao iz vode i postao najviši u timu. Klince Atletika je tada trenirao legendarni Milinko Pantić, a u generaciji su između ostalih bili De Hea, Koke, a nekoliko nedelja je sa njima trenirao i Vujadin Savić.

Kada je došao trenutak za promociju iz „kadeta B“ u „kadete A“, Atletiko se odlučio da prvi napadač bude Borha Baston. „Kralj pozajmica“ kako će se kasnije ispostaviti... Nezadovoljni Morata je saopštio klubu da želi da ide ako ga već ne vide kao prvu opciju i sa 15 godina je prešao u Hetafe. Posle samo godinu je potpuno promenio stranu, otišao u mlađe kategorije Real Madrida. Priča koja umnogome podseća na Raula Gonzalesa Blanka, čiju generaciju su rasformirali u Atletiku. Poklonili su Raulagradskom rivalu, a ostalo je istorija...

Morata je imao sličan put. Prošao je omladince Reala, C tim, B tim i 2010. priključen je seniorima. Tog leta je klub napustio Raul Gonzales. 

„Alvaro, ovo je godinama bio moj ormarić u svlačionici. Broj 14. Želim da sada ti zauzmeš to mesto“, rekao je Raul mlađanom nasledniku pre nego što ga je Žoze Murinjo oterao u Šalke.

Sudbina?

Ali od tog trenutka Moratina karijera više ne ide u smeru Raulove. Prve dve godine je igrao uglavnom za B tim i povremeno trenirao sa prvotimcima. Murinjo mu je davao šansu na kašičicu, da bi kod Ančelotija u četvrtoj sezoni odigrao 34 meča i dao devet golova. Pre nego što je poslat u Juventus s pravom da ga Real vrati za dve godine po povratnoj klauzuli. Osveta je bila u stilu Fernanda Morijentesa.

U proleće 2015. godine Juventus je zahvaljujući dva gola Alvara Morate eliminisao Ančelotijev Real u polufinalu Lige šampiona. Alvaro nije slavio nijedan od dva gola.

„Alvaro, ovo je bio jedan od najlepših dana u mom životu“, glasila je SMS poruka, tada 82-godišnjeg dede Injasija posle meča na Santjago Bernabeuu.

Sudbina?

Veliki navijač Atletika je imao dupli razlog da slavi. Unuk je presudio Realu u koji će se vratiti nekoliko meseci kasnije. Real je aktivirao povratnu klauzulu, iako je Juve želeo da ga zadrži. Morata je mislio da je konačno kucnuo njegov čas u Madridu. Ali opet klupa, opet sporedna uloga... Dao je 20 golova na više od 40 mečeva i ostao u senci Ronalda i Benzeme. Osvojio je još jednu Ligu šampiona, ali opet kao epizodista. Kakva sudbina...

O Moratinoj karijeri brinuo je još jedan član legendarne Atletikove generacije koja je sa RadomiromAntićem osvojila duplu krunu. Posle Milinka Pantića, u Moratinu karijeru je ušao „Huanma“ Lopez, takođe član one slavne generacije iz sredine devedesetih. I nagovorio ga da ne gubi vreme u Realu. Sudbina?

Novo pakovanje kofera je bilo neminovno. Tražila ga je gomila klubova, a majstor posla Florentino Perezje na kraju rezervnog napadača prodao Čelsiju za skoro 70.000.000 evra! Čelsi je izvisio za Lukakua, a Antonio Konte je konačno ispunio veliku želju. Upravo je Konte bio zagovornik Moratinog dolaska u Juventus tri godine ranije, ali se posle nekoliko dana posvađao sa Anjelijem i Nedvedom i napustio klub ne dočekavši Moratu. Sada ga je konačno imao u rukama. U Čelsiju. Sudbina.  

I ta saradnja nije donela nikome ništa dobro. Morata se sporo uklapao iako je dao neke važne golove poput one lepotice Mančester Junajtedu. Sudbina opet ukršta puteve Alvara Morate i Atletika. U meču grupne faze Lige šampiona pre godinu i po dana. Morata je postao prvi protivnički igrač koji je zatresao mrežu Atletika na stadionu Metropolitano. Bio je to uvod u poraz od Čelsija i kasniju eliminaciju Atletika u grupi. Deda Injasio sigurno nije bio srećan kao dve godine ranije... Ali sudbina je bila takva.

Ipak, Čelsiju je išlo loše, Konte je bio mrtav čovek koji hoda i Morata se tu zadesio kao kolateralna šteta. Nije popunio velike čizme Dijega Koste. Već posle godinu dana je bilo jasno da Morata i Čelsi nisu jedno za drugo. A tek kada je došao Mauricio Sari i njegov „Sariball“ bilo je očigledno da tu više nema mesta za Španca. Istrpeo je šest meseci i dočekao poziv Čola Simeonea. Još jednog člana Antićevoglegenadarnog Atletika. Sudbina?

Simeone je preko nekadašnjeg saigrača Huanme Lopeza ubedio Alvara da ga čeka šansa karijere. Sudbina ili nešto drugo, ali Alvaro je pozvan da zameni čoveka kojeg nije uspešno zamenio u Čelsiju. Dijego Kosta se povredio, a Simeone je znao da ne može samo sa Grizmanom i neučinkovitim Kalinićemna Juventusovu betonsku odbranu u osmini finala Lige šampiona. Insistirao je na dovođenju Morate koji posle osveta Realu i Atletiku, sada ima priliku da isporuči metak još jednom bivšem klubu. Sudbina?

Ovo je sezona u kojoj su Atletiko Madrid i Čolo Simeone sve karte bacili na osvajanje Lige šampiona koja im godinama izmiče za dlaku, a dodatni motiv je što se finale igra na njihovom Metropolitanu. Juventus neće biti samo obična prepreka, već šansa da se izbaci jedan od direktnih konkurenata za klempavi pehar.

Morata dolazi sa zadatkom da se „pobije“ s nekadašnjim saigračima Bonućijem, Kjelinijem, Barzaljijem i ostalima i da u svom stilu servira osvetu u Ligi šampiona bivšem klubu.

Sa 27 godina Morata je igrač čiji su dosadašnji transferi akumulirano bili vredni 115.000.000 evra. Ako ga Atletiko posle pozajmice otkupi od Čelsija, Moratini transferi za pet godina će iznositi 170.000.000 evra! Ispred njega bi u istoriji fudbala bili samo Nejmar (310.000.000 evra), Mbape (230.000.000) i Anhel di Marija (179.000.000).

Teške brojke i zvučna imena klubova u kojima je igrao, Moratu čine idealnim za etiketu „precenjenog igrača“. Ali u poslednjih pet godina, Morata ima 75 golova i 38 asistencija. Što uopšte nije loša brojka. Pogotovo s obzirom na minutažu. U ovoj sezoni je postizao gol na svakih 166 minuta igre u Čelsiju, dok je Grizman u Atletiku davao gol na svakih 161 minut.

Ipak, da li je Morata precenjen?

Postoje razni uglovi, a jedan zanimljiv nudi Atletikova legenda i Moratinbivši trener Milinko Pantić.

„Već neko vreme mislim da je on idealan napadač za Simeoneov Atletiko i način igre. Brz je, jak, sjajno se demarkira, veliki je borac i ima osećaj za gol. Mnogo prostora će otvoriti Grizmanu da ovaj nađe rupe u protivničkoj odbrani“.

Ali šta kada se vrati Dijego Kosta? Da li će Alvaro Morata opet biti osuđen na ulogu epizodiste?

„Teško mi je zamisliti da Morata i Kosta igraju zajedno. Ali mislim da Čolo ima neke druge ideje koje se razlikuju od onoga što smo gledali prethodnih godina“, kaže Pantić.  

A upravo su Grizman i Kosta prema navodima madridske Marke dali zeleno svetlo Simeoneu da dovede Moratu u januaru. Atletiko je specifičan klub u kojem je Simeone izdigao svlačionicu do vrha i za neke bitne stvari traži konsenzus od svojih vernih vojnika. Kako navodi Marka, cela svlačionica je uglas digla ruke za dovođenje Morate. Svi imaju isti cilj...

Atletiko je do pre nekoliko godina bio sinonim za klub u kojem rasni golgeteri prosto cvetaju. Vratimo su u Pantićevu generaciju i na legendarnog Kika, pa dalje preko Boba Vijerija. Haselbajnka, Toresa, Aguera, Forlana, Falkaa, Dijega Koste do Grizmana. Ali u poslednje vreme je bilo i promašaja poput Kalinića, Gameira, Vijeta, Džeksona Martineza, Mandžukića (ko bi rekao da se neće snaći kod Čola?), još ranije Miste, Salve, Havija Morena...

Svi u Atletiku se nadaju da će Morata biti u ovoj prvoj grupi.

Na Metropolitanu ga čeka izazov karijere. Da on bude taj koji će napraviti razliku i doneti dugo čekani klempavi pehar Atletiku. Kao krunu višegodišnjeg rada Dijega Simeonea u klubu. Morata povratkom u Atletiko zatvara krug u karijeri i vraća se tamo gde je sve počelo. U ekipi ima još jednog takvog. Plejmejker Rodri je je letos stigao iz Viljareala i postao nezamenjiv šraf Čolovog tima. Kao klinac je morao da ode iz Atletika da bi se pet godina kasnije vratio u transferu teškom 25.000.000 evra i postao jedan od od najvažnijih igrača Atletika. On je dobar putokaz i Morati...

Sve u Atletiku je podređeno osvajanju Lige šampiona. Tri finala su do sada izgubljena, dva sa Simeoneom. Mnogima u ekipi je ovo poslednja šansa da Atletiko popenju na krov Evrope. Zato je letos ostao Grizman, zato je Ernandez odbio zimski trasfer u Bajern, zato je letos Godin pristao da odigra još jednu sezonu u Madridu za manje pare, zato se vratio Dijego Kosta i zato Čolo Simeone godinama odoleva ponudama sa svih strana.

Poslednja kockica u tom zamišljenom mozaiku je Alvaro Morata. Samo sada i više nikada, jedna velika generacija i jedan veliki trener imaće šansu da pred svojim navijačima donesu Atletiku titulu prvaka Evrope.

Nešto što 85-godišnji Injasio Morata čeka ceo život. Kako njegov mali Čiča Gliša u crveno-belom dresu penje Atletiko Madrid na krov Evrope. E to bi tek bio najsrećniji dan u životu Injasija Morate... Možda je to sudbina? Možda je vredelo čekati i patiti sve ove godine sa Atletikom?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ђорђе

30.01.2019 07:20

Stvarno skoro sve devetke su im bile potpuni promasaji. Posebno Tores se lose pokazao. Kezman nije bio los- u odnosu kakvi su bili ostali. Di Santo-katastrofa. CAK TOLIKO PROMASAJA NIJE IMAO NI INTER IZ MILANA.

ODGOVORITE