Прича: Судбина Алвара Морате...

Деда дочекао Чича Глишу!

Фудбал 30.01.2019 | 00:00
Прича: Судбина Алвара Морате...
Када је стигао позив из Мадрида, није више било дилеме. Испунио је дечачки сан. И сан још једног човека.

Алваро Мората је био чврсто био решен да са себе скине уклету Челсијеву „деветку“ и врати се у родни град. Уосталом, већ неколико дана по потпису за Челси лета 2017. рекао је да му је то дугорочна амбиција.

„Наравно да бих једног дана волео да се вратим у Реал. Али када освојим све у Челсију. Тешко је рећи ’не’ Реалу. Поготово када сте Мадридиста као ја. У фудбалу се никад не зна, али искрено, не верујем да ће бити прилике да се опет вратим у Реал“, рекао је Алваро Мората неколико дана по потпису уговора за Челси.

Донекле је био у праву...

Испоставило се да у Челсију није освојио скоро ништа, да није оправдао очекивања и да је наставио неславни низ власника „деветке“ које је Стамфорд Бриџ прогутао или заправо никада нису ни дорасли том задатку. Када је Роман Абрамович купио Челси, власник „деветке“ је био Џими Флојд Хаслебајнк и прилично добро му је ишло. Све касније Романове куповине су били лошије од Холанђанина. Редом су „деветку“ задуживали: Кежман, Креспо, Буларуз (?!), Сидвел, Ди Санто, Торес, Фалкао, поменути Мората и сада Гонзало Игуаин. Нико није успео...  

Мората је копао ногама и рукама да побегне из Челсија у Мадрид. Игуаинов долазак му је остварио жељу. Чекао је с нестрпљењем да Милан купи Пјонтека, па да Игуаин слети на Стамфорд Бриџ и „отера“ га из Челсија.

Желели су су га Милан и Севиља, звали га Реал и Барселона да буде резервни шпиц, нудили му сличну шансу Бајерн и Борусија Дортмунд... Међутим, позив из Мадрида који се чекао није био Реалов. Мората се знојио очекујући позив Чола Симеонеа. Када је коначно стигао, лагано је одбио све друге клубове и жртвовао се због доласка у Атлетико. Пристао је на мању плату и на тај начин показао колико му је стало. А ДијегоСимеоне воли баш такве – оне којима је стало.

Алваро Мората се други пут у каријери враћа из иностранства у Мадрид. Сада не у Реал у којем је прошао скоро све категорије, Кастиљу, први тим, позајмицу и другу шансу... У Реалу је одиграо 95 утакмица и дао 31 гол. Освојио је све што се могло освојити – Лигу шампиона, Примеру, Куп краља, Суперкуп Европе, СП за клубове... Нека такмичења и по неколико пута. Реал је његова кућа, али сада се враћа тамо где је заправо све и почело – у Атлетико. Судбина?

Све је могло да се деси и пре годину и по дана да су се неке коцкице посложиле. Симеоне је тада желео Морату у случају да се изјалови повратак Дијега Косте из Челсија. Звао га је, али се завршило само на позиву.

Моратина слаба форма у Челсију и повреда Дијега Косте су утицали да Чоло опет окрене број и позове Алварада се врати кући. Из које је отишао као клинац...

Све је почело када је Мората имао 13 година. Деда Ињасио, окорели навијач Атлетика, довео је најмлађег унука на неку врсти тестирања у Атлетико. У конкуренцији 500 дечака Алваро је прошао, али је тата Алфонсоставио вето, јер је младић био слаб у школи и морао је да поправи оцене. Урадио је то и после годину дана је стигао нови позив Атлетика који је прихваћен. Мало је рећи да је Ињасио био одушевљен што ће унука видети у црвено-белом дресу! Судбина?

Алваро је био сићушан због чега га је деда звао „Мониготе“ (нешто као код нас Чича Глиша), али је тог лета израстао као из воде и постао највиши у тиму. Клинце Атлетика је тада тренирао легендарни Милинко Пантић, а у генерацији су између осталих били Де Хеа, Коке, а неколико недеља је са њима тренирао и Вујадин Савић.

Када је дошао тренутак за промоцију из „кадета Б“ у „кадете А“, Атлетико се одлучио да први нападач буде Борха Бастон. „Краљ позајмица“ како ће се касније испоставити... Незадовољни Мората је саопштио клубу да жели да иде ако га већ не виде као прву опцију и са 15 година је прешао у Хетафе. После само годину је потпуно променио страну, отишао у млађе категорије Реал Мадрида. Прича која умногоме подсећа на Раула Гонзалеса Бланка, чију генерацију су расформирали у Атлетику. Поклонили су Раулаградском ривалу, а остало је историја...

Мората је имао сличан пут. Прошао је омладинце Реала, Ц тим, Б тим и 2010. прикључен је сениорима. Тог лета је клуб напустио Раул Гонзалес. 

„Алваро, ово је годинама био мој ормарић у свлачионици. Број 14. Желим да сада ти заузмеш то место“, рекао је Раул млађаном наследнику пре него што га је Жозе Мурињо отерао у Шалке.

Судбина?

Али од тог тренутка Моратина каријера више не иде у смеру Раулове. Прве две године је играо углавном за Б тим и повремено тренирао са првотимцима. Мурињо му је давао шансу на кашичицу, да би код Анчелотија у четвртој сезони одиграо 34 меча и дао девет голова. Пре него што је послат у Јувентус с правом да га Реал врати за две године по повратној клаузули. Освета је била у стилу Фернанда Моријентеса.

У пролеће 2015. године Јувентус је захваљујући два гола Алвара Морате елиминисао Анчелотијев Реал у полуфиналу Лиге шампиона. Алваро није славио ниједан од два гола.

„Алваро, ово је био један од најлепших дана у мом животу“, гласила је СМС порука, тада 82-годишњег деде Ињасија после меча на Сантјаго Бернабеуу.

Судбина?

Велики навијач Атлетика је имао дупли разлог да слави. Унук је пресудио Реалу у који ће се вратити неколико месеци касније. Реал је активирао повратну клаузулу, иако је Јуве желео да га задржи. Мората је мислио да је коначно куцнуо његов час у Мадриду. Али опет клупа, опет споредна улога... Дао је 20 голова на више од 40 мечева и остао у сенци Роналда и Бенземе. Освојио је још једну Лигу шампиона, али опет као епизодиста. Каква судбина...

О Моратиној каријери бринуо је још један члан легендарне Атлетикове генерације која је са РадомиромАнтићем освојила дуплу круну. После Милинка Пантића, у Моратину каријеру је ушао „Хуанма“ Лопез, такође члан оне славне генерације из средине деведесетих. И наговорио га да не губи време у Реалу. Судбина?

Ново паковање кофера је било неминовно. Тражила га је гомила клубова, а мајстор посла Флорентино Перезје на крају резервног нападача продао Челсију за скоро 70.000.000 евра! Челси је извисио за Лукакуа, а Антонио Конте је коначно испунио велику жељу. Управо је Конте био заговорник Моратиног доласка у Јувентус три године раније, али се после неколико дана посвађао са Ањелијем и Недведом и напустио клуб не дочекавши Морату. Сада га је коначно имао у рукама. У Челсију. Судбина.  

И та сарадња није донела никоме ништа добро. Мората се споро уклапао иако је дао неке важне голове попут оне лепотице Манчестер Јунајтеду. Судбина опет укршта путеве Алвара Морате и Атлетика. У мечу групне фазе Лиге шампиона пре годину и по дана. Мората је постао први противнички играч који је затресао мрежу Атлетика на стадиону Метрополитано. Био је то увод у пораз од Челсија и каснију елиминацију Атлетика у групи. Деда Ињасио сигурно није био срећан као две године раније... Али судбина је била таква.

Ипак, Челсију је ишло лоше, Конте је био мртав човек који хода и Мората се ту задесио као колатерална штета. Није попунио велике чизме Дијега Косте. Већ после годину дана је било јасно да Мората и Челси нису једно за друго. А тек када је дошао Маурицио Сари и његов „Сарибалл“ било је очигледно да ту више нема места за Шпанца. Истрпео је шест месеци и дочекао позив Чола Симеонеа. Још једног члана Антићевоглегенадарног Атлетика. Судбина?

Симеоне је преко некадашњег саиграча Хуанме Лопеза убедио Алвара да га чека шанса каријере. Судбина или нешто друго, али Алваро је позван да замени човека којег није успешно заменио у Челсију. Дијего Коста се повредио, а Симеоне је знао да не може само са Гризманом и неучинковитим Калинићемна Јувентусову бетонску одбрану у осмини финала Лиге шампиона. Инсистирао је на довођењу Морате који после освета Реалу и Атлетику, сада има прилику да испоручи метак још једном бившем клубу. Судбина?

Ово је сезона у којој су Атлетико Мадрид и Чоло Симеоне све карте бацили на освајање Лиге шампиона која им годинама измиче за длаку, а додатни мотив је што се финале игра на њиховом Метрополитану. Јувентус неће бити само обична препрека, већ шанса да се избаци један од директних конкурената за клемпави пехар.

Мората долази са задатком да се „побије“ с некадашњим саиграчима Бонућијем, Кјелинијем, Барзаљијем и осталима и да у свом стилу сервира освету у Лиги шампиона бившем клубу.

Са 27 година Мората је играч чији су досадашњи трансфери акумулирано били вредни 115.000.000 евра. Ако га Атлетико после позајмице откупи од Челсија, Моратини трансфери за пет година ће износити 170.000.000 евра! Испред њега би у историји фудбала били само Нејмар (310.000.000 евра), Мбапе (230.000.000) и Анхел ди Марија (179.000.000).

Тешке бројке и звучна имена клубова у којима је играо, Морату чине идеалним за етикету „прецењеног играча“. Али у последњих пет година, Мората има 75 голова и 38 асистенција. Што уопште није лоша бројка. Поготово с обзиром на минутажу. У овој сезони је постизао гол на сваких 166 минута игре у Челсију, док је Гризман у Атлетику давао гол на сваких 161 минут.

Ипак, да ли је Мората прецењен?

Постоје разни углови, а један занимљив нуди Атлетикова легенда и Моратинбивши тренер Милинко Пантић.

„Већ неко време мислим да је он идеалан нападач за Симеонеов Атлетико и начин игре. Брз је, јак, сјајно се демаркира, велики је борац и има осећај за гол. Много простора ће отворити Гризману да овај нађе рупе у противничкој одбрани“.

Али шта када се врати Дијего Коста? Да ли ће Алваро Мората опет бити осуђен на улогу епизодисте?

„Тешко ми је замислити да Мората и Коста играју заједно. Али мислим да Чоло има неке друге идеје које се разликују од онога што смо гледали претходних година“, каже Пантић.  

А управо су Гризман и Коста према наводима мадридске Марке дали зелено светло Симеонеу да доведе Морату у јануару. Атлетико је специфичан клуб у којем је Симеоне издигао свлачионицу до врха и за неке битне ствари тражи консензус од својих верних војника. Како наводи Марка, цела свлачионица је углас дигла руке за довођење Морате. Сви имају исти циљ...

Атлетико је до пре неколико година био синоним за клуб у којем расни голгетери просто цветају. Вратимо су у Пантићеву генерацију и на легендарног Кика, па даље преко Боба Вијерија. Хаселбајнка, Тореса, Агуера, Форлана, Фалкаа, Дијега Косте до Гризмана. Али у последње време је било и промашаја попут Калинића, Гамеира, Вијета, Џексона Мартинеза, Манџукића (ко би рекао да се неће снаћи код Чола?), још раније Мисте, Салве, Хавија Морена...

Сви у Атлетику се надају да ће Мората бити у овој првој групи.

На Метрополитану га чека изазов каријере. Да он буде тај који ће направити разлику и донети дуго чекани клемпави пехар Атлетику. Као круну вишегодишњег рада Дијега Симеонеа у клубу. Мората повратком у Атлетико затвара круг у каријери и враћа се тамо где је све почело. У екипи има још једног таквог. Плејмејкер Родри је је летос стигао из Виљареала и постао незамењив шраф Чоловог тима. Као клинац је морао да оде из Атлетика да би се пет година касније вратио у трансферу тешком 25.000.000 евра и постао један од од најважнијих играча Атлетика. Он је добар путоказ и Морати...

Све у Атлетику је подређено освајању Лиге шампиона. Три финала су до сада изгубљена, два са Симеонеом. Многима у екипи је ово последња шанса да Атлетико попењу на кров Европе. Зато је летос остао Гризман, зато је Ернандез одбио зимски трасфер у Бајерн, зато је летос Годин пристао да одигра још једну сезону у Мадриду за мање паре, зато се вратио Дијего Коста и зато Чоло Симеоне годинама одолева понудама са свих страна.

Последња коцкица у том замишљеном мозаику је Алваро Мората. Само сада и више никада, једна велика генерација и један велики тренер имаће шансу да пред својим навијачима донесу Атлетику титулу првака Европе.

Нешто што 85-годишњи Ињасио Мората чека цео живот. Како његов мали Чича Глиша у црвено-белом дресу пење Атлетико Мадрид на кров Европе. Е то би тек био најсрећнији дан у животу Ињасија Морате... Можда је то судбина? Можда је вредело чекати и патити све ове године са Атлетиком?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ђорђе

30.01.2019 07:20

Стварно скоро све деветке су им биле потпуни промасаји. Посебно Торес се лосе показао. Кезман није био лос- у односу какви су били остали. Ди Санто-катастрофа. ЦАК ТОЛИКО ПРОМАСАЈА НИЈЕ ИМАО НИ ИНТЕР ИЗ МИЛАНА.

ОДГОВОРИТЕ