Vajda: Nole osjeća da može da osvoji još jedan GS

"Ipak, 20 titula. . . to je i dalje predaleko. Mnoge stvari mogu da se dogode", uzdržan je bio Marjan Vajda u odgovoru na pitanje da li Novak Đoković može da završi karijeru sa više "mejdžor" titula od Rodžera Federera.

Tenis 29.01.2019 | 22:10
Vajda: Nole osjeća da može da osvoji još jedan GS
Svetski "Broj 1" i, od juče, aktuelni šampion tri od četri gren slema, rekao je dan posle superiornog trijumfa na Australijan openu da "ne žuri jer je pred njim dovoljno vremena da dostigne Rodžera Federera i Rafaela Nadala po broju osvojenih 'mejdžor' turnira". 

Novak Đoković će uskoro krenuti nazad u Evropu sa koferima punih rekorda i nagrada zasluženih rekordnom, sedmom titulom u Melburnu.

Bar do maja i početka Rolan Garosa, Srbin će zaostajati dve titule za Špancem, a pet za Švajcarcem.

"Još igram i osvajam gren slemove i drago mi je što sam uspeo da osvojim 15. Znam da su sada dvojica igrača ispred mene, ali još imam vremena. Ne žurim", rekao je Đoković u intervjuu za "AP".

Njegov neočekivani povratak na vrh u svega pet meseci, uz tri gren slem titule u nizu, započet je povratkom Marjana Vajde u tim posle godinu dana Novakovog lutanja u potrazi za izlaskom iz krize, povrede, gubitka samopozdanja, itd.

Počeli su ponovo u aprilu, pred kraj sezone na šljaci, stigli do polufinala Mastersa u Rimu i četvrtfinala Rolan Garosa, a onda odlaskom na englesku travu započeli dominaciju kakvu je u modernom tenisu priređivao samo Novak Đoković.

"Važno je što sada ima 15 titula. To je neverovatan, neverovatan broj. Ne želim da idem predaleko, ali činjenica je da se Novak nalazi u veoma dobroj poziciji i da bi u godinama pred nama mogao da osvoji još gren slem trofeja", rekao je Slovak.

"NOVAK MOŽE JOŠ JEDNU... PA JOŠ JEDNU, PA... JOŠ JEDNU"

"Ipak, 20 titula... to je i dalje predaleko. Mnoge stvari mogu da se dogode", uzdržan je bio Vajda i istakao na koji način razmišlja svako u Đokovićevom timu.

"U ovom trenutku Novak oseća da ima velika šanse da osvoji možda još jedan trofej", rekao je i zatekao autora intervjua.

"Da, da... Još jednu titulu".

Onda je nastavio.

"A, onda još jednu, pa još jednu... Pa još jednu".

Vajda je, na kraju, otkrio Novakove planove za "najzreliji deo karijere".

"Jednu po jednu, njegov dugoročni cilj je da dostigne Rafu, a ako mu godine dozvole... i Rodžera. Zašto da ne?", uzvratio je pitanjem.

KADA SE SAMPRAS OPRAŠTAO NIJE POSTOJAO "SLEDEĆI"

Posle svega što smo videli u nepunih godinu dana, neoprezno bi i neadekvatno bilo tvrditi da je Švajcarac nedostižan.

Pre otprilike godinu dana, nakon što mirovanje od šest meseci nije dalo željene rezultate, Beograđanin je konačno pristao da potencijalno hroničnu povredu "teniskog lakta" tretira hirurškim putem, ali je bilo potrebno još nekoliko meseci "saradnje" sa Radekom Štepanekom i Andreom Agasijem da naš as prepozna šta je još neophodno da uradi kako bi imao šansu da se vrati u vrh.

Povratkom Vajde, ali i ostalih članova jednog od najtrofejnijih teniskih timova svih vremena, počela je da se događa istorija...

Među teniskim analitičarima trenutno traje diskusija ne samo o tome da li je Federer prerano proglašen za najboljeg svih vremena, već i da li je "ovaj" Đoković još bolji i jači od "onog" iz 2015. i 2016, odnosno "onog" iz 2011. godine.

U polufinalu i finalu "Ozi opena", protiv Luke Puja i Nadala, najdominantniji igrač današnjice imao je samo 14 neiznuđenih grešaka, a levorukom Špancu u finalu ponudio je samo jednu brejk šansu - ne i brejk.

VAJDA: RODŽER JE PRIMER SVIMA NAMA

Nadal je prokomentarisao da je to bio najviši mogući nivo tenisa, dok je Đoković ocenio da je prijatno iznenađen tim podacima.

"Tokom celog meča u finalu, Novak je bio vrlo disciplinovan. Imao je mnogo uspona i nije imao mnogo padova", rekao je Vajda.

Kada je Amerikanac Pit Sampras 2002. godine osvojio Ju Es open pobedom protiv najvećeg rivala Andrea Agasija, osvojio je 14. grend slem titulu. Osim njega, tada nijedan teniser nije imao više od 12, a Federer, Đoković i Nadal zajedno nisu imali nijednu gren slem titulu.

Sampras je tada napunio 31 godinu i više nije igrao nijedan meč na turu. Federer ima 37 godina, Nadal 32, a Djoković 31 i još igraju na najvišem nivou. 

Gotovo je nemoguće reći da je bilo koja druga era muškog tenisa bila značajnija i kvalitetnija od ove u kojoj se Švajcarac, Španac i Srbin s punim pravom bore za laskavu "GOAT" titulu. Do daljeg, iako je u mnogim relevantnim kategorijama slabiji i od Nadala i od Đokovića, za "najboljeg među najboljima" sloviće Federer.

"Rodžer je primer svima nama", naveo je Vajda.

Đoković je rekao da će se koncentrisati da unapredi igru i zadrži dobro psihičko i fizičko stanje, kako bi bio konkurentan u narednim godinama i zadržao priliku da se primakne Federerovom rekordu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar