Вајда: Ноле осјећа да може да освоји још један ГС

"Ипак, 20 титула. . . то је и даље предалеко. Многе ствари могу да се догоде", уздржан је био Марјан Вајда у одговору на питање да ли Новак Ђоковић може да заврши каријеру са више "мејџор" титула од Роџера Федерера.

Тенис 29.01.2019 | 22:10
Вајда: Ноле осјећа да може да освоји још један ГС
Светски "Број 1" и, од јуче, актуелни шампион три од четри грен слема, рекао је дан после супериорног тријумфа на Аустралијан опену да "не жури јер је пред њим довољно времена да достигне Роџера Федерера и Рафаела Надала по броју освојених 'мејџор' турнира". 

Новак Ђоковић ће ускоро кренути назад у Европу са коферима пуних рекорда и награда заслужених рекордном, седмом титулом у Мелбурну.

Бар до маја и почетка Ролан Гароса, Србин ће заостајати две титуле за Шпанцем, а пет за Швајцарцем.

"Још играм и освајам грен слемове и драго ми је што сам успео да освојим 15. Знам да су сада двојица играча испред мене, али још имам времена. Не журим", рекао је Ђоковић у интервјуу за "АП".

Његов неочекивани повратак на врх у свега пет месеци, уз три грен слем титуле у низу, започет је повратком Марјана Вајде у тим после годину дана Новаковог лутања у потрази за изласком из кризе, повреде, губитка самопоздања, итд.

Почели су поново у априлу, пред крај сезоне на шљаци, стигли до полуфинала Мастерса у Риму и четвртфинала Ролан Гароса, а онда одласком на енглеску траву започели доминацију какву је у модерном тенису приређивао само Новак Ђоковић.

"Важно је што сада има 15 титула. То је невероватан, невероватан број. Не желим да идем предалеко, али чињеница је да се Новак налази у веома доброј позицији и да би у годинама пред нама могао да освоји још грен слем трофеја", рекао је Словак.

"НОВАК МОЖЕ ЈОШ ЈЕДНУ... ПА ЈОШ ЈЕДНУ, ПА... ЈОШ ЈЕДНУ"

"Ипак, 20 титула... то је и даље предалеко. Многе ствари могу да се догоде", уздржан је био Вајда и истакао на који начин размишља свако у Ђоковићевом тиму.

"У овом тренутку Новак осећа да има велика шансе да освоји можда још један трофеј", рекао је и затекао аутора интервјуа.

"Да, да... Још једну титулу".

Онда је наставио.

"А, онда још једну, па још једну... Па још једну".

Вајда је, на крају, открио Новакове планове за "најзрелији део каријере".

"Једну по једну, његов дугорочни циљ је да достигне Рафу, а ако му године дозволе... и Роџера. Зашто да не?", узвратио је питањем.

КАДА СЕ САМПРАС ОПРАШТАО НИЈЕ ПОСТОЈАО "СЛЕДЕЋИ"

После свега што смо видели у непуних годину дана, неопрезно би и неадекватно било тврдити да је Швајцарац недостижан.

Пре отприлике годину дана, након што мировање од шест месеци није дало жељене резултате, Београђанин је коначно пристао да потенцијално хроничну повреду "тениског лакта" третира хируршким путем, али је било потребно још неколико месеци "сарадње" са Радеком Штепанеком и Андреом Агасијем да наш ас препозна шта је још неопходно да уради како би имао шансу да се врати у врх.

Повратком Вајде, али и осталих чланова једног од најтрофејнијих тениских тимова свих времена, почела је да се догађа историја...

Међу тениским аналитичарима тренутно траје дискусија не само о томе да ли је Федерер прерано проглашен за најбољег свих времена, већ и да ли је "овај" Ђоковић још бољи и јачи од "оног" из 2015. и 2016, односно "оног" из 2011. године.

У полуфиналу и финалу "Ози опена", против Луке Пуја и Надала, најдоминантнији играч данашњице имао је само 14 неизнуђених грешака, а леворуком Шпанцу у финалу понудио је само једну брејк шансу - не и брејк.

ВАЈДА: РОЏЕР ЈЕ ПРИМЕР СВИМА НАМА

Надал је прокоментарисао да је то био највиши могући ниво тениса, док је Ђоковић оценио да је пријатно изненађен тим подацима.

"Током целог меча у финалу, Новак је био врло дисциплинован. Имао је много успона и није имао много падова", рекао је Вајда.

Када је Американац Пит Сампрас 2002. године освојио Ју Ес опен победом против највећег ривала Андреа Агасија, освојио је 14. гренд слем титулу. Осим њега, тада ниједан тенисер није имао више од 12, а Федерер, Ђоковић и Надал заједно нису имали ниједну грен слем титулу.

Сампрас је тада напунио 31 годину и више није играо ниједан меч на туру. Федерер има 37 година, Надал 32, а Дјоковић 31 и још играју на највишем нивоу. 

Готово је немогуће рећи да је било која друга ера мушког тениса била значајнија и квалитетнија од ове у којој се Швајцарац, Шпанац и Србин с пуним правом боре за ласкаву "ГОАТ" титулу. До даљег, иако је у многим релевантним категоријама слабији и од Надала и од Ђоковића, за "најбољег међу најбољима" словиће Федерер.

"Роџер је пример свима нама", навео је Вајда.

Ђоковић је рекао да ће се концентрисати да унапреди игру и задржи добро психичко и физичко стање, како би био конкурентан у наредним годинама и задржао прилику да се примакне Федереровом рекорду.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар