Tramp je izabrao nasljednicu Hejli?

Američki predsjednik Donald Tramp odlučio je da portparolka Stejt department Heder Nauert zamijeni Niki Hejli na funkciji ambasadorke SAD u UN, javlja Blumberg pozivajući se na tri osobe upoznate s ovom temom.

Svijet 07.12.2018 | 09:36
Tramp je izabrao nasljednicu Hejli?
Agencija ocjenjuje da je 48-godišnja Nauertova neobičan izbor za ovu poziciju imajući u vidu da je imala malo iskustva u vladinim institucijama ili spoljnoj politici prije priključivanja Trampovoj administraciji u aprilu 2017. godine.

Prethodno je nekoliko godina bila voditeljka i izvještač američke televizijske stanice Fox News, uključujući i emisiju "Foks i prijatelji" koju je Tramp volio da gleda.

Blumberg naglašava da je i bivšoj ambasadorki Hejli nedostajalo spoljnopolitičkog iskustva kada je preuzela funkciju u UN, ali je ipak pre toga dva puta birana za guvernerku Južne Karoline.

Agencija navodi da je, bez obzira na sve, kandidovanje Nauertove snažno podržavao državni sekretar SAD Majkl Pompeo, koji ima poverenja u nju i smatra je pouzdanim zastupnikom Trampove politike.

Navodi se da se nakon dolaska Pompea u Stejt department dogodio snažan zaokret kada je u pitanju Nauertova, pošto ju je njegov prethodnik Reks Tilerson isključivao iu užeg kruga saradnika.

Nauertova je zbog toga u više navrata pretila da će dati otkaz, ali Blumberg navodi da je ona, zahvaljujući dijelom i bliskom povezanošću sa Trampovom ćerkom Ivankom i njegovim zetom Džeredom Kušnerom, uspjela da u Stejt departmentu "nadživi" bivšeg šefa.

Agencija navodi da je Nauertova prihvatila novu funkciju i njeno postavljenje za novu ambasadorku SAD u UN trebalo bi da bude objavljeno danas.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

pfff

07.12.2018 09:39

Uh i ja bih je izabrao da bude moja.

ODGOVORITE
Name

Jah

07.12.2018 14:46

nezna čovjek šta je piletina.kao i Klinton.

ODGOVORITE