Visoko zagađenje vazduha u BiH

Relativno dobar kvalitet vazduha koji je karakterisao bh. gradove krajem prošle sedmice je usljed izjednačavanja temperatura na visini i tlu je tokom vikenda narušen i došlo je do naglog nagomilavanja zagađujućih materija u najnižim slojevima atmosfere.

Bosna i Hercegovina 03.12.2018 | 11:08
Visoko zagađenje vazduha u BiH
U svim gradovima u kojima se vrše mjerenja došlo je do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti koncentracija za lebdeće čestice ( PM2.5/ PM10), a u Živinicama i Zenici i prekoračenja graničnih vrijednosti za sumpordioksid. U Sarajevu su prekoračene i propisane vrijednosti za ugljenmonoksid.

Najviše koncentracije lebdećih čestica su zabilježene u Sarajevu gdje su dnevni prosjeci iznosili 4-5 puta više od propisanih iznosa (propisano 50 ug/m3, Vijećnica 269 ug/m3) , ugljenmonoksid na Vijećnici je iznosio 6.5 miligrama/24h (propisano 5).

U Tuzli, Zenici i Kaknju nivo zagađenja lebdećim česticama je bio nešto niži nego u Sarajevu ali 3-4 puta ipak viši od propisanih vrijednosti. U Zenici i Živinicama je ujedno došlo i do prekoračenja propisane vrijednosti koncentracija za sumprodioksid koja iznosi 125 ug/m3 ( Zenica 165, Živinice 155 ug/m3).

Prag za lebdeće čestice PM10 (50 ug/m3) je prekoračen i u Goraždu (55ug/m3) i u Jajcu (66ug/m3).

Jutros, u 08.00 sati, koncentracije su generalno počele opadati, u višim dijelovima kotlina se pojavljuje i slab vjetar koji mjestimično uspjeva da popravi kvalitet vazduha. Danas je moguća mjestimična i kiša što privremeno može imati povoljan uticaj na kvalitet vazduha, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Međutim, prema trenutnoj prognozi vremena u narednim danima očekuje se zadržavanje visokih koncentracija zagađujućih materija u vazduhu i očekivana su svakodnevna prekoračenja propisanih vrijednosti koncentracija u kotlinama i dolinama.

Opšti geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta vazduha.

(Fena)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Selo

03.12.2018 12:19

Jadna je nasa eko zastita u cijeloj BiH !

ODGOVORITE
Name

Zagađeno društvo

03.12.2018 15:47

Kod nas je sve zagađeno do maximuma, u svim oblastima života i rada. Za vazduh je još najlakše.

ODGOVORITE